16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Όχι ΕΛΜΕ Χανίων προς διευθυντές σχολείων για τηλεκπαίδευση εν μέσω κακοκαιρίας: “Συμβαίνει κάθε χρόνο και διαρκεί ελάχιστες ημέρες”

Ημερομηνία:

Δε θέλουν τηλεκπαίδευση λόγω της κακοκαιρίας οι καθηγητές των Χανίων. Με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χανίων αναφέρει:

Όπως ήταν επόμενο, λόγω της κακοκαιρίας, ανακοινώθηκε από την Π.Ε. Χανίων ότι τα σχολεία του νομού θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 24/01 και την Τρίτη 25/01, τόσο στην α/θμια όσο και στη β/θμια εκπαίδευση.

Το κλείσιμο σχολείων λόγω καιρικών συνθηκών είναι μια φυσιολογική εξέλιξη – συμβαίνει κάθε χρόνο και διαρκεί ελάχιστες ημέρες. Δεν κρίνεται από αυτό το γνωστικό επίπεδο και η μορφωτική επάρκεια των μαθητών. Ωστόσο, ήδη η κ. Κεραμέως, αδιαφορώντας τόσο για τα τεχνικά προβλήματα σε συνδέσεις Ίντερνετ, που θα προκαλέσει η κακοκαιρία, όσο και για την ψυχολογία των μαθητών, έσπευσε να ανακοινώσει τηλεκπαίδευση για τα κλειστά σχολεία.

Πρόκειται για τη γνωστή διαδικασία μέσω Webex, που η «επάρκειά» της κρίθηκε στην πράξη και η νομιμότητά της από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και που η μόνη της «χρησιμότητα», για τις 2-3 μέρες που θα είναι κλειστά τα σχολεία μας, είναι να συνθέσει το υπουργείο το αφήγημα για «καμία ώρα χαμένη» (όταν μάλιστα υπάρχουν ακόμα χιλιάδες πάγια κενά εκπαιδευτικών πανελλαδικά , στα οποία προστίθενται οι νοσήσεις από Covid). Την ίδια στιγμή, όλο αυτό το αφήγημα βασίζεται στον προσωπικό τεχνικό εξοπλισμό διδασκόντων και διδασκομένων, με χιλιάδες παιδιά και εκπαιδευτικούς ανά την επικράτεια να μην τον διαθέτουν. Επιπλέον, η τηλεκπαίδευση έχει κριθεί οριστικά και αμετάκλητα. Τα μαθησιακά κενά, η όξυνση των μορφωτικών ανισοτήτων, τα τεράστια ψυχοσωματικά και συναισθηματικά προβλήματα που δημιούργησαν στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι ακόμα νωπά και τα βιώνουμε καθημερινά στις σχολικές αίθουσες. Για όλα αυτά το Υπουργείο όχι απλά αδιαφορεί αλλά αγνοεί με πρωτοφανή κυνισμό τα αιτήματα των εκπαιδευτικών (αναπροσαρμογή της ύλης, κατάργηση ΕΒΕ, τράπεζας θεμάτων, εξετάσεις ΠΙΖΑ κλπ.)

Μετά από τα παραπάνω, και με δεδομένα ότι:

1. Πέρα από μια ανακοίνωση του γ. γραμματέα του υπουργείου (23/1/2022) στην οποία περιγράφει την τηλεκπαίδευση ως «πολύτιμο εργαλείο», μια γραπτή οδηγία του Π.Δ.Ε. για τηλεκπαίδευση, απουσία επίκλησης οποιουδήποτε νόμου, εγκυκλίου κλπ, δεν υπάρχει καμία νομιμοποιητική βάση για τηλεκπαίδευση στην κακοκαιρία.

2. Υπάρχει η διακηρυγμένη απόφαση της ΟΛΜΕ για τηλεκπαίδευση μόνο από τα σχολεία μας, στα οποία η πρόσβαση λόγω καιρικών συνθηκών καθίσταται αδύνατη ή επικίνδυνη.

3. Το υπουργείο, μέσω της υπουργού, εκδήλωσε όψιμο ενδιαφέρον για την κάλυψη τεχνολογικού εξοπλισμού στους συναδέλφους, μέσω της κατάπτυστης διαδικασίας «voucher», με το «αστρονομικό» ποσό των 200€.

4. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη άδειας για συναδέλφους που έχουν και οι ίδιοι παιδιά, των οποίων τα σχολεία αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων καλεί:

• Τους συναδέλφους διευθυντές των σχολείων να μην ζητάνε από τους καθηγητές να κάνουν Webex στην κακοκαιρία, καθώς με αυτόν τον τρόπο, έστω άθελά τους, νομιμοποιούν τις αρνητικές συνέπειες της τηλεκπαίδευσης, τις κοινωνικές ανισότητες και το κυβερνητικό αφήγημα.

• Τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να μην ενδώσουν σε τυχόν πιέσεις για τηλεκπαίδευση.

Ως ΕΛΜΕ Χανίων έχουμε ξεκάθαρη θέση ενάντια στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης σε οποιεσδήποτε συνθήκες, διεκδίκησης ανοιχτών και ασφαλών σχολείων για εμάς και τους μαθητές μας και δεν υποχωρούμε από τη θέση αυτή. Άλλωστε, μετά από δύο χρόνια πανδημίας αποδείχτηκε σε όλα τα επίπεδα το δίκιο των σωματείων και η ανικανότητα και ο εμπαιγμός από την πλευρά του υπουργείου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ