17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Όχι στις θεωρίες της ήττας και του πανικού – Παλεύουμε για την επιτυχή αντιμετώπιση του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής

Ημερομηνία:

Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης

Κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας χάρτης με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. Προφανώς, κάτι το ιδιαίτερα ανησυχητικό και το επικίνδυνο. Μαζί του είδα να κυκλοφορεί και γκρίνια: ότι η Ευρώπη φασιστικοποιείται, ότι οι λαοί προτιμούν την ακροδεξιά, ότι όλα από χέρι είναι χαμένα. Κι ότι, φως φανάρι, εδώ δεν ισχύει ο στίχος του Αγγελάκα πως ο “χαμένος τα παίρνει όλα.” Κάτι που ισχύει ασφαλώς.

Μακάρι όμως να έβλεπα να κυκλοφορούσαν (που κυκλοφορούν άλλα όχι με τόση συχνότητα) και εικόνες, βίντεο και ειδήσεις από την άλλη Ευρώπη, την αντιφασιστική και την αντιρατσιστική που δεν αφήνει τους φασίστες και τους ρατσιστές που οργανώνονται και κερδίζουν κοινοβουλευτικές έδρες να πάρουν ανάσα. Για παράδειγμα λίγες μέρες μετά τη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία στο Κέμνιτς που “ανακατέλαβε” την πόλη από τους νεοναζί, το αντιφασιστικό κίνημα είχε άλλη μια θεαματική επιτυχία στη Γερμανία: το περασμένο Σάββατο κατέστρεψε κυριολεκτικά μια προεκλογική συγκέντρωση του ακροδεξιού AfD στο Μόναχο, την πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Οι εκατόν είκοσι (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας) οπαδοί του Afd περικυκλώθηκαν, μαζί με τους διοργανωτές και την ομιλήτρια (Μπεατρίξ φον Στορχ) από δυο χιλιάδες περίπου αντιφασίστες (επίσημα στοιχεία). Η “νεκρή ζώνη” που είχε επιβάλλει η αστυνομία ανάμεσα στις δυο συγκεντρώσεις έσωσε μεν τους φασίστες από την οργή των διαδηλωτών αλλά δεν μπόρεσε να σώσει και τη συγκέντρωση: τα μεγάφωνα δεν έφταναν για να καλύψουν τα συνθήματα “έξω οι ναζί”, “κανένας δεν χρειάζεται το AfD”, “Ξεκουμπίσου από εδώ” και τα σφυρίγματα των αντιφασιστών. Αποτέλεσμα; Η προεκλογική συγκέντρωση των φασιστών έκλεισε πρόωρα. Για να μην αναφέρουμε τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Λονδίνο κατά της επίσκεψης Τραμπ, όχι πολύ καιρό πριν.

Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι ούτε ο πανικός, ούτε η ηττοπάθεια μπροστά στην υπαρκτή φασιστική κι ρατσιστική απειλή αλλά η διεθνιστική εργατική οργάνωση και πάλη απέναντι σε όλα αυτά. Και φυσικά το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα να βάλει μπροστά τα δικά του αιτήματα, το δικό του πρόγραμμα.

Πρόγραμμα αιχμής και νίκης 

Είναι αλήθεια ότι η πάλη ενάντια στην απειλή του φασισμού και στη ρατσιστική Ευρώπη Φρούριο κάθε μέρα που περνάει γίνεται πιο επίκαιρη και αναγκαία. Οι ρατσιστικές συμφωνίες και τα μέτρα που έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. τροφοδοτούν την άνοδο της ακροδεξιάς και των φασιστών. Οι “ευρωπαϊστές” τύπου Μέρκελ και Μακρόν -με τους οποίους σπεύδει να συνταχθεί ο Τσίπρας και οι υπουργοί του- τα δίνουν όλα στις απαιτήσεις του Ζεεχόφερ, του Σαλβίνι, του Όρμπαν, της Λεπέν. Ο Σαλβίνι κλείνει τα ιταλικά λιμάνια στα πλοία που σώζουν πρόσφυγες στη θάλασσα και σαν απάντηση στη “μονομερή” ενέργεια η ΕΕ αποφασίζει “πλατφόρμες αποβίβασης” και στρατόπεδα συγκέντρωσης ακόμα και έξω από το έδαφος των κρατών μελών της. Τι περισσότερη νομιμοποίηση θέλουν οι ρατσιστές του AfD και οι ναζιστικές συμμορίες που το πλαισιώνουν να εξαπολύουν πογκρόμ σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, όπως έγινε πρόσφατα στο Κέμνιτς της Γερμανίας;

Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα παλεύει για να επιβάλλει τις δικές του λύσεις. Σύνορα ανοιχτά, άσυλο και στέγη για τους πρόσφυγες, νομιμοποίηση και δικαιώματα για τους μετανάστες. Παλεύει για να στερήσει κάθε δυνατότητα στους φασίστες να δυναμώσουν αξιοποιώντας τη ρατσιστική ατζέντα της Ε.Ε και των αρχουσών τάξεων.  “Είμαστε περισσότεροι” βροντοφώναξαν περισσότεροι από 60 χιλιάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες στο Κέμνιτς την περασμένη βδομάδα σε απάντηση στα πογκρόμ των ναζί. Στις 15 Σεπτέμβρη, τη μέρα της αντιφασιστικής διαδήλωσης και συναυλίας στο κέντρο της Αθήνας, τα αντιρατσιστικά κινήματα της Αυστρίας και της Γερμανίας θα κάνουν κοινή διαδήλωση στα σύνορα. Πριν τρεις βδομάδες 20 χιλιάδες πολιόρκησαν τον Σαλβίνι και τον Όρμπαν στο Μιλάνο. Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα, λοιπόν,  φράζει το δρόμο στην ακροδεξιά και τους φασίστες και ανοίγει το δρόμο για την σύγκρουση με το σύστημα του κέρδους, της κρίσης και των πολέμων.

Κατά βάθος είναι απλή η διαπίστωση ότι το δρόμο στην ακροδεξιά και τη φασιστική απειλή δεν θα τον φράξουν οι υποκριτικές διακηρύξεις του Τσίπρα που αγκαλιάζεται με τη Μέρκελ και συμμαχεί με τον Τραμπ, θα τον φράξουν οι αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας για το δικό της μέλλον, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, φτώχεια και πολέμους. Ούτε τα αντιφασιστικά κι αναρχοαυτόνομα μοιρολόγια πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει πια.

Να καταδικαστεί η εγκληματική ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής 

Μαζί και παράλληλα με τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, παλεύουμε (είναι μια αναγκαιότητα, το ένα περιορίζεται χωρίς το άλλο) και για να φράξουμε το δρόμο στους φασίστες, να τους στείλουμε πίσω στους υπόνομους της ιστορίας απ’ όπου βγήκαν. Δηλαδή παλεύουμε για να καταδικαστεί η εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής, ώστε να πάει όλη η ηγεσία της μαζί με τα τάγματα εφόδου στη φυλακή και να μείνει εκεί. Οι συνεδριάσεις του δικαστηρίου ξεκίνησαν, μετά από τη διακοπή του καλοκαιριού, την προηγούμενη βδομάδα.

Σε αυτό το σημείο κι απέναντι στις διάφορες ενστάσεις για τη δίκη της ναζιστικής συμμορίας, που κρίνουν ότι δεν βοηθάει το κίνημα γιατί οδηγεί σε μια απορρόφηση του από την πλευρά των θεσμών, είναι απαραίτητο κι άλλο τόσο κρίσιμο να πούμε πως δεν χαρίστηκε από κανέναν. Συγκεκριμένα, ήταν το αποτέλεσμα της οργής και της δράσης του εργατικού κινήματος και της νεολαίας που έδωσε και δίνει καθημερινές κι όχι εύκολες μάχες ενάντια στις φασιστικές συμμορίες σε πόλεις, γειτονιές και χώρους δουλειάς όλα αυτά τα χρόνια. Το αντιφασιστικό κίνημα τους κάθισε στο σκαμνί, και η καταδίκη τους θα είναι ώθηση για τους αγώνες του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον Ιούνη ο ναζί Μπαρμπαρούσης τόλμησε να καλέσει από το βήμα της Βουλής τον στρατό να κάνει πραξικόπημα και να εκτελέσει τους “προδότες που πουλάνε τη Μακεδονία μας”. Από τότε μέχρι σήμερα, όχι μόνο κυκλοφορεί ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους, αλλά εξακολουθεί να είναι βουλευτής με όλα τα προνόμια που σημαίνει αυτό! Είναι πραγματικά σκάνδαλο η ναζιστική συμμορία να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα του “νόμιμου πολιτικού κόμματος” στο κοινοβούλιο, και να τα χρησιμοποιεί για να στήνει και να χρηματοδοτεί τον εγκληματικό δολοφονικό μηχανισμό της.

Το αντιφασιστικό κίνημα παλεύει για να κλείσουν όλα τα γραφεία της ναζιστικής συμμορίας που χρησιμεύουν σαν ορμητήρια για τις επιθέσεις και κέντρα οργάνωσης των ταγμάτων εφόδου. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια δεκάδες “γραφεία” της συμμορίας έχουν κλείσει σε όλη τη χώρα, εξαιτίας της δράσης του αντιφασιστικού κινήματος. Όμως, αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει. Αντίθετα, οι ναζί προσπαθούν να ξαναβγούν στους δρόμους, όπως δείχνουν πρόσφατες επιθέσεις σε μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και η δράση τους στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το Μακεδονικό.

Τα “γραφεία”-ορμητήρια των φασιστών κλείνουν όταν επιβάλουμε την απομόνωσή τους. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της προσπάθειας είναι το αίτημα να σταματήσει η προβολή τους από τα Μέσα Ενημέρωσης. Η προβολή της Χρυσής Αυγής με τη δικαιολογία ότι βρίσκεται στη Βουλή δεν αποτελεί έκφραση της ελευθερίας του λόγου αλλά, αντίθετα, προωθεί τα σχέδιά τους για την κατάργησή της. Με στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ κατάφεραν να περιορίσουν τη σκανδαλώδη εμφάνιση των νεοναζί στη δημόσια τηλεόραση. Απαιτούμε από όλα τα συνδικάτα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ να κλείσουν τις κάμερες, τα μικρόφωνα και τις σελίδες για τους Μιχαλολιάκους και τους Κασιδιάρηδες.

"google ad"

Τέλος, συντονιζόμαστε με τα αντιφασιστικά κινήματα που ξεδιπλώνονται στις άλλες χώρες για να απαιτήσουμε όλοι μαζί: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ! Τα αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στις 15 Σεπτεμβρίου σε μια σειρά πόλεις, μεταξύ αυτών και στα Χανιά, συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...