15.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

“Παράδεισος” των ναρκωτικών η Κρήτη. Από τα χασισοκάραβα στα “σύγχρονα” ναρκωτικά

Ημερομηνία:

Σε παράδεισο για τα περίεργα και πρωτοεμφανιζόμενα στην Ελληνική αγορά έχει μετατραπεί για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες η Κρήτη στην οποία όπως όλα δείχνουν δοκιμάζονται τα νέα είδη πριν διασκορπιστούν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Την πρακτική είχαν εντοπίσει οι αστυνομικές αρχές από τη δεκαετία του 80, όταν αν και η χρήση ναρκωτικών ουσιών στο νησί δεν είχε την έκταση που έχει σήμερα, μόλις ένα νέο ναρκωτικό εμφανιζόταν αρχικά στις πιάτσες της Αθήνας σε χρόνο ρεκόρ εντοπιζόταν και στην Κρήτη.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε μιλώντας στο irakliolive απόστρατος σήμερα αξιωματικός της ΕΛΑΣ που για χρόνια ασχολήθηκε με το θέμα, υπήρξε και μια περίπτωση που LSD εμποτισμένο σε χαρτάκια εμφανίστηκε στα μπαρ τουριστικών περιοχών των βορείων παραλίων της Κρήτης πριν καν εμφανιστεί στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Αρκετά από πρωτοεμφανιζόμενα ναρκωτικά στο παρελθόν στην Κρήτη έφεραν οι τουρίστες κυρίως στη δεκαετία του 80 και όχι μόνο για προσωπική τους χρήση αλλά και για να πουλήσουν σε άλλους και να βγάλουν τα έξοδα των διακοπών τους!
Το ισχυρό ναρκωτικό φαιντανύλη ή όπως ονομάζεται «άσπρη πρέζα» που κατασχέθηκε πριν από λίγες μέρες στα χέρια γυναίκας στην Κρήτη, δεν προκάλεσε έκπληξη στους αστυνομικούς αφού ήταν «κοινό μυστικό» ότι κυκλοφορούσε τον τελευταίο καιρό στις πιάτσες του νησιού και προφανώς η συλληφθείσα δεν ήταν η μοναδική που το έφερνε. Όπως ανέφερε ο πρώην αξιωματικός ποτέ δεν προκαλούσαν έκπληξη τα «ιδιαίτερα» ναρκωτικά που κατάσχονταν καθώς η πληροφορία για την κυκλοφορία τους ήταν γνωστή από πριν.

Τα χασισοκάραβα
Πριν η Κρήτη μπει δυναμικά στην καλλιέργεια χασίς η ιστορία παρουσιάζονταν κάπως διαφοροποιημένη. Όσοι προσπάθησαν να συσχετίσουν την εισαγωγή ναρκωτικών στο νησί με τα καράβια που κάθε τόσο πιάνονταν ως τα τέλη της δεκαετίας του 80 στη νότια Κρήτη να μεταφέρουν χασίς με τους τόνους μάλλον τελικά έκαναν λάθος. Ακόμα κι ένα κότερο που μετέφερε στις καταπακτές του χασίς δεν προέκυψε ότι το χασίς το έφερνε στην Κρήτη. Τα πλοία ήταν … περαστικά από το Λιβυκό πέλαγος και πήγαιναν αλλού. Το γεγονός ότι κάποια στιγμή δεν ξαναβρέθηκε καράβι με ναρκωτικά δεν είναι εύκολο να ερμηνευτεί. Κάποιοι απλώς λένε ότι άλλαξαν οι θαλάσσιοι δρόμοι. Αλλά ποιος μπορεί να ξέρει την αλήθεια;

Ο Ιταλός δημοσιογράφος

Λίγο πριν το 1990 σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου βρέθηκε ένας Ιταλός δημοσιογράφος τραυματισμένος από τροχαίο. Ο Ιταλός μιλούσε άπταιστα Ελληνικά καθώς η σύζυγος του ήτνα από τη Μεσαρά. Ζήτησε να μιλήσει με τοπικούς δημοσιογράφους και όταν τον επισκέφθηκαν παρουσίασε αυτοσχέδιους χάρτες στους οποίους έδειχνε την πορεία των πλοίων, που κατά την άποψη του, ξεκινούσαν από την Ανατολή και έφερναν ναρκωτικά στην Ευρώπη περνώντας νότια της Κρήτης. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι ήρθε να αποκαλύψει τα κυκλώματα και κάποιοι προσπάθησαν να τον σκοτώσουν. Επισήμως δεν προέκυψε ποτέ τίποτα και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Φεύγουν με … τους τόνους έρχονται με το πλοίο

Το ότι εξάγεται τουλάχιστον χασίς από την Κρήτη θεωρείται δεδομένο γιατί παρά τις φυτείες που εκριζώνει κάθε χρόνο η ΕΛΑΣ, υπάρχουν κι αυτές που δεν βρίσκει. Ο δρόμος δε βρέθηκε ακόμα. Πάντως θεωρείται απίθανο να φεύγουν όπως έρχονται δηλαδή σε βαλίτσες και σακβουαγιάζ με το πλοίο της γραμμής. Θα αναρωτιέται κανείς γιατί φέρνουν χασίς αφού καλλιεργείται στην Κρήτη; Οι λόγοι είναι πολλοί. Όσοι πουλούν και ειδικά μεγάλες ποσότητες δε θέλουν να «ανοίγονται» στην ντόπια αγορά για ευνόητους λόγους, αυτό που παράγεται στην Κρήτη θεωρείται καλύτερης ποιότητας και είναι ακριβότερο και τελικά δεν είναι δεδομένο ότι τα κυκλώματα παραγωγής είναι «συγκοινωνούντα δοχεία» με τα κυκλώματα διακίνησης.

Εργαστηριακά και περίεργα

Με τον ίδιο τρόπο φαίνεται να φτάνουν στην Κρήτη και τα περίεργα αλλά και τα συνθετικά-εργαστηριακά ναρκωτικά ηρωίνη, κοκαίνη, LSD, διάφορα κοκτέιλ φαρμακευτικών ουσιών αλλά και ότι νέο κυκλοφορεί. Κι αν φαντάζεται κανείς ότι η φαιντανύλη αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου» αφού μόνο το 2013 παγκοσμίως έχουν εντοπιστεί 73 καινούρια ναρκωτικά. Από την πλευρά της η Αστυνομία προσπαθεί και παρεμβαίνει όπου μπορεί και όπου προλαβαίνει αλλά όπως λέει εν ενεργεία αξιωματικός της ΕΛΑΣ : «η Κρήτη ήταν και εξακολουθεί να είναι «παράδεισος» όλων των ναρκωτικών. Δεν είναι θέμα του νησιού είναι θέμα όλης της Ευρώπης και του κόσμου η διακίνηση των ναρκωτικών. Απλώς εδώ εξαιτίας και του μεγάλου ρεύματος των τουριστών το πρόβλημα γίνεται περισσότερο εμφανές».
Τελικά όποιος ψάχνει, βρίσκει; Στα ναρκωτικά ναι. Και όσο τα συμφέροντα θα είναι μεγάλα και η αγορά ανοιχτή η υπόθεση των ναρκωτικών στην Κρήτη όσο κι αν διαφοροποιείται, κι αν αλλάζει μορφές θα μοιάζει πάντα ίδια.

rethemnosnews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...