Κουραμπιέδες
600gr βούτυρο
225gr ζάχαρη
225gr αμύγδαλα
Ένα φλυντζάνι του καφέ κονιάκ
Τέσσερεις κρόκοι αυγού
Δύο βανίλιες, ένα μπέϊκι
Ένα κιλό αλεύρι.
Πουτίγκα Αμυγδάλου
Τριακόσια είκοσι (320) gr αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα. Δέκα (10) αυγά. Τριακόσια (300) gr ζάχαρη. Μια κουταλιά σούπας αλεύρι όψη ενός λεμονιού, λίγο κονιάκ.
Κτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να γίνουν αφράτοι και βάζουμε την όψη. Προσθέτομε εναλλάξ λίγο από το μείγμα ασπραδιών και λίγοαπ’ τα αμύγδαλα και βάζομε το μίξερ πολύ χαμηλά. Μετά βάζομε την κουταλιά το αλεύρι και το κονιάκ. Ψήνομε στο φούρνο με θερμοκρασία για κέϊκ.
Όταν ψηθεί και κρυώσει ρίχνομε το σιρόπι καυτό. (δύοποτήρια ζάχαρη, ενάμισι νερό, βανίλια και λίγολεμόνι). Όταν κρυώσει βάζομε γλάσο σοκολάτας. Γίνεται: Τρία ασπράδια αυγών, ογδόντα γραμμάρια ζάχαρη κοινή, εκατό πενήντα γραμμάρια κουβερτούρα. Τη λιώνουμε σε μπέν-μαρί. Χτυπάμε ασπράδια με ζάχαρη σφιχτή μαρέγκα και αρχίζομε να ρίχνομε μαρέγκα από λίγη λίγη μέσα στο μπέν-μαρί με τη σοκολάτα και ανακατεύομε.