22.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Μαλεμπί
Υλικά: 1750ml γάλα, 300 γραμμ. ζάχαρη, 30 γραμμ. νισεστέ (είδος αλευριού), 65 γραμμ. ριζάλευρο, 1 και ¼  ποτήρια νερό , 1 κουταλάκι αλάτι.
Εκτέλεση: Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Το μείγμα πρέπει να ζεσταθεί χωρίς όμως να βράσει.
Σε μπολ, βάζουμε το νισεστέ, ρίχνουμε λίγο λίγο το ρυζάλευρο. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη μάζα. Ρίχνομε σταδιακά το περιεχόμενο του μπολ στο γάλα ανακατεύοντας το μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα. Στη συνέχεια το αφαιρούμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε.

Καζάν ντιπί μαλεμπί
Ρίχνουμε την κρέμα μαλεμπί (βλέπε συνταγή) σε μακρόστενο ταψί και το ψήνομε στο μάτι της κουζίνας μέχρι να πιάσει κρούστα στο κάτω μέρος και  να αρπάξει ελαφρώς. Για να βεβαιωθούμε πως έπιασε κρούστα, χτυπάμε με ένα κουτάλι τον πυθμένα του ταψιού. Αν δεν ακουστεί ο  μεταλλικός θόρυβος του ταψιού τότε η κρούστα είναι έτοιμη. Κατεβάζουμε το ταψί από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 2 ώρες περίπου. Στη συνέχεια το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και με μια σπάτουλα τα αναποδογυρίζουμε σε πιατάκια. Αν θέλουμε το κόβομε σε τετράγωνα κομμάτια και με μια σπάτουλα τα αναποδογυρίζουμε σε πιατάκια.
Αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε ζάχαρη άχνη, με ροδόνερο ή καϊμάκι παγωτό.

Κεσκιούλ (κρέμα αμυγδάλου)
Υλικά: 2 λίτρα γάλα, 350 γραμμ. ζάχαρη, 300 γραμμ. αμύγδαλα κοπανισμένα, 1 ½ φλιτζανάκια κορν φλάουρ, 1 ½ κουταλιά ρυζάλευρο, 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο, 1 ½ κουταλάκι άρωμα πικραμύγδαλου, 1 πρέζα αλάτι, τρίμμα ινδικής καρύδας, φιστίκια Αιγίνης.
Εκτέλεση: Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ με το ρυζάλευρο διαλυμένα σε λίγο νερό. Βράζουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνέχεια. Όταν πήξει, ρίχνουμε τα αμύγδαλα το αλάτι το βούτυρο και το άρωμα του πικραμύγδαλου. Σβήνομε τη φωτιά και χτυπάμε την κρέμα με την ξύλινη κουτάλα επί  10  λεπτά (δεν την χτυπάμε στο μίξερ γιατί θα κόψει).
Αδειάζουμε σε γυάλινα μπολάκια και πασπαλίζουμε καρύδια και τριμμένα φιστίκια Αιγίνης.

Παστέλι
Υλικά: ½ κιλό μέλι, ½ κιλό σουσάμι
Εκτέλεση: Βράζουμε το μέλι σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες στο μείγμα. Σε λαδόκολλα ή σε λαδωμένη μαρμάρινη επιφάνεια, απλώνουμε το μείγμα, φροντίζοντας ώστε το ύψος του να μην υπερβαίνει τα 2 εκατοστά. Μόλις κρυώσει, το κόβουμε σε κομμάτια και σε σχήμα της αρεσκείας μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ