Η μικρή Νάντια, το μωρό δύο ετών που σώθηκε από το ναυάγιο ανοικτά της Μάλτας επιβιώνοντας 4 ημέρες μέσα στη θάλασσα στην αγκαλιά της 19χρονης ηρωικής Ντοά, φεύγει για την Σουηδία. Ο 26χρονος θείος της, 6 μήνες μετά, μετά και την σημερινή απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, θα την πάρει μαζί του.
Όλοι λαχταρούν να σφίξουν στην αγκαλιά τους τη μικρούλα που σώθηκε από το ναυάγιο -χάνοντας μάνα, πατέρα και αδερφή.
Oι παππούδες του παιδιού υπάρχουν (έχουν μείνει στη Συρία) και ο θείος (αδερφός του πατέρα της ) ο οποίος ζει στη Σουηδία, έχει κοντά του την τρίτη αδερφούλα – το μόνο μέλος της οικογένειας που δεν ήταν μαζί τους στο τραγικό ναυάγιο. Πρόκειται για τη Σίντρα, τη μεγαλύτερη από τις τρεις αδερφές (8 ετών) που είχαν στείλει νωρίτερα οι γονείς με τον θείο της στη Σουηδία, όπου θα πήγαιναν κι αυτοί μετά να τους βρουν.
Η μικρούλα, που διασώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, πριν βρεθεί στο ίδρυμα, νοσηλεύτηκε στην Εντατική Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ημερών, γιατροί του νοσοκομείου αναφέρονταν στο «εκπληκτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για το μωρό», αναφέροντας ότι τα τηλέφωνα στη ΜΕΘ Παίδων «έχουν πάρει “φωτιά” από ανθρώπους που έχουν δηλώσει την επιθυμία να το υιοθετήσουν».
Τα έγγραφα που έφερε ο θείος του παιδιού, Μοχαμάντ Ντασούκι , μεταξύ των οποίων διαβατήριο, πιστοποιητικά μαζί και πολλές οικογενειακές φωτογραφίες, αναφέρουν ότι το όνομά της είναι Μάσα Ντασούκι και έχει γεννηθεί τον Φεβρουάριο του 2013. Σήμερα δηλαδή είναι 19 μηνών.
Ο θείος της την είχε επισκεφθεί πολλές φορές ενώ έκανε όλες τις διαδικασίες που χρειαζόταν (τεστ DNA) ώστε να εξακριβωθεί με απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχει συγγένεια και να επιτραπεί να πάρει το μωρό μαζί του.
Το Ειρηνοδικείο Χανίων σήμερα, κι αφού έκρινε ότι οι απαντήσεις που έδωσε σχετικά με τις συνθήκες που μπορεί να εξασφαλίσει στο μωρό στη Σουηδία κρίθηκαν πειστικές, και μετά την προσκόμιση σχετικών εγγράφων του δόθηκε η άδεια να πάρει το παιδί.
Τα δρομολόγια του θανάτου
Σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ της Βασιλικής Σιούτη, η οικογένεια της Μάσα, διηγείται ο Μοχάμαντ, όπως και ο ίδιος με τη γυναίκα του, είναι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που ζούσαν στη Συρία. Πριν από ένα χρόνο πήραν την απόφαση οι οικογένειες και των δύο αδερφών να πάνε στη Σουηδία. Συμφώνησαν να φύγει ένα μέλος από κάθε οικογένεια, ώστε μετά να είναι πιο εύκολο να προσκαλέσουν για να έρθουν νόμιμα στη Σουηδία και τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους. Αποφάσισαν να φύγουν πρώτοι ο Μωχαμάντ με τη Σίντρα, τη μεγαλύτερη κόρη του αδερφού του, που είναι 8 ετών. Και τα κατάφεραν.
Ο αδερφός του, που είχε τρεις κόρες, τη Σίντρα (8 ετών), τη Σάντρα (7ετών ) και τη μικρή Μάσα (1,5 έτους), του έδωσε τη μεγάλη του κόρη να την πάρει μαζί του στη Σουηδία για να σωθεί και στη συνέχεια να πάνε να τους βρούνε και οι άλλοι. Αυτό θα έκανε πιο εύκολη τη δική τους άφιξη εκεί στη συνέχεια. Μόνο οι γονείς τους, ο παππούς και η γιαγιά της Μάσα, θα έμεναν πίσω στη Συρία.
Έτσι, στις 6 του περασμένου Σεπτεμβρίου ξεκίνησε και η υπόλοιπη οικογένεια από το αιγυπτιακό λιμάνι της Νταμιέτα το ταξίδι που πίστευαν ότι θα τους οδηγούσε στη Σουηδία και θα ένωνε ξανά την οικογένειά τους.
Η θλιβερή συνέχεια είναι γνωστή. Το πλοίο τους εμβολίστηκε μεσοπέλαγα, η μητέρα, ο πατέρας και η αδελφούλα της Μάσα πνίγηκαν. Η μητέρα της μόνο πρόλαβε να την παραδώσει στη 19χρονη Ντοά που φορούσε σωσίβιο, ορκίζοντας τη στο θεό να τη σώσει. Και μετά την κατάπιαν τα παγωμένα νερά. Η μικρή Μάσα τα κατάφερε –τρεις μέρες και τρεις νύχτες, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, στα παγωμένα κύματα– να επιζήσει.
Η επόμενη μέρα του ναυαγίου βρήκε τη Μάσα στην εντατική και σήμερα στο ίδρυμα «Η Μητέρα» μακριά από την αδερφή της, τους συγγενείς της, χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει στη γλώσσα της.
Η οδύσσεια της οικογένειας
Ο Μοχάμαντ, που μιλάει μόνο αραβικά και λίγα σουηδικά, μόλις έμαθε ότι η ανιψιά του είναι ζωντανή, πριν προλάβει να θρηνήσει τον χαμό του αδερφού του, της γυναίκας του και την μιας τους κόρης, πήγε στα Χανιά όπου κάποιοι Άραβες μετανάστες εκεί του συνέστησαν μία δικηγόρο για να αναλάβει την υπόθεσή της διεκδίκησης της επιμέλειας. Όταν ήρθε στην Αθήνα δεν ήξερε ούτε το όνομά της. Μόνο το τηλέφωνό της είχε αλλά δεν μπορούσε να συνεννοηθεί μαζί της λόγω γλώσσας. Της είχε αφήσει όλα τα έγγραφα που χρειάζοντα , αλλά δεν γνώριζε καν ότι έπρεπε να τα μεταφράσει επισήμως στη μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ.
Σήμερα, η περιπέτεια αυτή τελειώνει. Και η μικρή Νάντια θα ενωθεί με την οικογένειά της στη Σουηδία.