22.8 C
Chania
Sunday, June 22, 2025

2ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κινηματογράφου 13, 14 και 15 Ιούνη 2025 (και) στα Χανιά, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Ημερομηνία:

Με το στίχο του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς, «Θα παραμείνουμε όσο υπάρχουν τα θυμάρια και τα λιόδεντρα», ως πυξίδα, το 2ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κινηματογράφου (Palestinian Independent Film Festival – PIFF) θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου 2025 ταυτόχρονα σε τρεις πόλεις: Λεμεσό (Κύπρος), Άγιο Νικόλαο και Χανιά (Κρήτη).

Πρόκειται για μια διακρατική πολιτιστική συνεργασία που συνδέει το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αγίου Νικολάου, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων και την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Αντιστεκόμενη Παλαιστίνη με την τοπική ομάδα του PIFF στη Λεμεσό, σε μια συλλογική προσπάθεια να προβληθούν φωνές από τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και τα κατεχόμενα εδάφη του 1948.

Το Φεστιβάλ φιλοξενεί τέσσερις ταινίες από Παλαιστίνιους και Παλαιστίνιες σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες – τόσο από την ίδια την Παλαιστίνη όσο και από τη διασπορά. Οι ταινίες δίνουν έμφαση σε προσωπικές και συλλογικές αφηγήσεις αντίστασης, απώλειας, αγώνα και επιβίωσης, ενώ συνοδεύονται από δημόσιες συζητήσεις με διακεκριμένους καλεσμένους.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ στα Χανιά (Πνευματικό Κέντρο Χανίων)

Παρασκευή 13 Ιουνίου

  • 7:30 μ.μ. Καλωσόρισμα

  • 8:00 μ.μ. Προβολή: A State of Passion (2024), Carol Mansour & Muna Khalidi – 92′ (18+)

  • Ακολουθεί συζήτηση με θέμα: «Σπάζοντας τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, 2008–2025. Διεθνιστική αλληλεγγύη και αντιστάσεις», με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Nasim Alatras

Σάββατο 14 Ιουνίου

  • 7:30 μ.μ. Καλωσόρισμα

  • 8:00 μ.μ. Προβολή: Jenin, Jenin (2024), Muhammad Bakri – 60′ (18+)

  • 9:30 μ.μ. Προβολή: Lyd (2023), Rami Younis & Sarah Ema Friedland – 78′ (18+)

Κυριακή 15 Ιουνίου

  • 7:30 μ.μ. Καλωσόρισμα

  • 8:00 μ.μ. Προβολή: Bye Bye Tiberias (2023), Lina Soualem – 82′ (Υπό γονικό έλεγχο)

  • Ακολουθεί συζήτηση με θέμα: «Γυναίκες στην Παλαιστίνη», με τη Mirei El Sayed, ενεργό μέλος της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας

Παράλληλη Έκθεση Φωτογραφίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας:

«Is anyone alive? – The Language of Communication in Gaza»

Επιμέλεια: Mirei El Sayed

Το Φεστιβάλ παραμένει αυστηρά μη κερδοσκοπικό και βασίζεται σε εθελοντική βάση, προωθώντας την ιδέα ότι η τέχνη πρέπει να είναι ελεύθερη και προσιτή, ειδικά όταν εκφράζει φωνές που αλλιώς θα αποσιωπούνταν. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις προβολές και τις δράσεις.

Περισσότερες πληροφορίες:

Το PIFF δεν είναι μόνο ένα φεστιβάλ κινηματογράφου. Είναι ένας χώρος πολιτικής μνήμης, καλλιτεχνικής έκφρασης και αλληλεγγύης – ένας καθρέφτης της παλαιστινιακής εμπειρίας και της παγκόσμιας ανάγκης για δικαιοσύνη και απελευθέρωση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίθεση των ΗΠΑ σε 3 πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι «Ολοκληρώσαμε...

Κύπρος: Το ΑΚΕΛ καταγγέλει σαρωτικές εξαγορές μεγάλων εκτάσεων γης από Ισραηλινούς

Τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη πώληση ακινήτων της Κύπρου...

Ποιος κλέβει το ψωμί στη Γάζα;

Του Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη Ποιος είναι ο λήσταρχος της Γάζας και...