19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ερευνητές του ΙΤΕ αναπτύσσουν τεστ-εξπρές – Εφαρμογή και στον κορωνοϊό

Ημερομηνία:

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας BIOPIX-T, η οποία αξιοποιεί έρευνα που αναπτύχθηκε στο Biosensors Lab του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), έλαβε seed επένδυση από τη Metavallon VC. Βασικό προϊόν της εταιρείας είναι μια νέα φορητή πλατφόρμα για την αξιόπιστη εκτέλεση μοριακών διαγνωστικών tests.

Έχοντας ιδρυθεί το 2019 από τους Γιώργο Παπαδάκη, Ηλέκτρα Γκιζέλη, Αλέξανδρο Πανταζή, Νικόλαο Φίκα και Σέργιο Κατσαρό, η BIOPIX-T δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορευματοποίηση μιας νέας συσκευής για την εκτέλεση μοριακών διαγνωστικών tests, καθώς και στη σχετική μεθοδολογία για την ανίχνευση γενετικών βιοδεικτών. Η τεχνολογία προέρχεται από σχετική πολυετή έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Biosensors Lab του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

biopix-t

Η  νέα φορητή πλατφόρμα εισάγει μια ριζική βελτίωση στα γενετικά test, επιτρέποντας το συνδυασμό φορητότητας με την ακρίβεια και την αξιοπιστία των εργαστηριακών μοριακών διαγνωστικών συσκευών αναφοράς. Αποστολή της εταιρείας είναι να προσφέρει φορητές συσκευές διάγνωσης στους τελικούς χρήστες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, τη γεωγραφική τους τοποθεσία και την εκπαίδευσή τους. Οι γιατροί, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι ασθενείς, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα επωφεληθούν εξίσου από την τεχνολογία, η οποία στοχεύει στη βελτίωση του επιπέδου δημόσιας υγείας και τον έλεγχο διασποράς επιδημιών. Η τεχνολογία έλαβε αρχική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δοκιμαστικών ιδεών του Επιστημονικού Πάρκου της Πάτρας στα τέλη του 2019, καθώς και οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής πανευρωπαϊκής πρόσκλησης έκτακτης ανάγκης για γρήγορη ανταπόκριση στον COVID19.

H BIOPIX-T στοχεύει να εισέλθει στην αγορά των διαγνωστικών tests για μολυσματικές νόσους η οποία (βάση δεδομένων πριν από τον covid19) αναμένεται να ξεπεράσει τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2025, ενώ τα companion diagnostics αναμένεται να υπερβούν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο υφιστάμενος γύρος χρηματοδότησης θα διατεθεί για την πραγματοποίηση περαιτέρω δοκιμών, την πιστοποίηση της συσκευής, για δραστηριότητες μάρκετινγκ και για την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης. Η εταιρεία επεκτείνει την ομάδα της με επιπλέον προσλήψεις. Διευρύνει επίσης το δίκτυο των πιλοτικών πελατών της. Το όραμα της ομάδας είναι να γίνει πρωτοπόρος στον τομέα της μοριακής διάγνωσης και να εξελιχθεί σε μια διεθνή εταιρεία με σημαντική παγκόσμια παρουσία.

Ο CEO της BIOPIX-T, Γιώργος Παπαδάκης, δηλώνει «Αυτή η χρηματοδότηση θα επιτρέψει στη BIOPIX-T να επιταχύνει την είσοδό της στην αγορά και να αναπτύξει περαιτέρω το προϊόν της. Η εταιρεία στοχεύει σε δύο αγορές σχετικές με τα ιατρικά διαγνωστικά tests μέσω της παραγωγής τυποποιημένων δοκιμών για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των μολυσματικών ασθενειών και για companion diagnostics. Η συσκευή είναι χαμηλού κόστους, έχει σχεδιαστεί για αποκεντρωμένα tests και παρέχει ποσοτικά αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο, τα οποία μπορούν να συγκριθούν με τα πρότυπα των εργαστηριακών συσκευών. Η «συνδεδεμένη» φύση της, καθώς λειτουργεί μέσω μιας έξυπνης φοτηρής συσκευής, την καθιστά επίσης ένα τέλειο εργαλείο για υπηρεσίες τηλεϊατρικής. Ανυπομονούμε να κυκλοφορήσουμε το προϊόν μας στην αγορά το συντομότερο δυνατό και να εκπληρώσουμε την αποστολή μας, η οποία είναι να προσφέρουμε φορητές διαγνωστικές συσκευές σε κάθε πιθανό τελικό χρήστη, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση, τη γεωγραφική του τοποθεσία και την εκπαίδευσή του».

Προσαρμογή για την COVID

Το ΒΗΜΑScience μίλησε με τους πρωτεργάτες της πρότασης IRIS-COV αρχίζοντας από την ερευνήτρια του ΙΤΕ, καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοαισθητήρων δρα Ηλέκτρα Γκιζελή, καθώς από το δικό της εργαστήριο ξεκίνησαν όλα. Το πρώτο πράγμα που θελήσαμε να μάθουμε είναι πώς επετεύχθη η δημιουργία μιας διαγνωστικής συσκευής σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. «Η συσκευή και η αντίστοιχη μέθοδος ταυτοποίησης γενετικού υλικού ήταν ήδη έτοιμα, απλώς προσαρμόστηκαν για τη διάγνωση της COVID-19» μας είπε η ελληνίδα καθηγήτρια και εξήγησε: «Τίποτε δεν γίνεται εν μια νυκτί! Εδώ και χρόνια, το εργαστήριό μας αναπτύσσει μοριακές μεθόδους σε συνδυασμό με καινοτόμες μικρο/νανο-τεχνολογίες οι οποίες αξιοποιούνται σε ολοκληρωμένα διαγνωστικά συστήματα. Μάλιστα, έχουμε συντονίσει σειρά έργων στο παρελθόν έχοντας λάβει χρηματοδότηση κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και την Περιφέρεια Κρήτης. Είχαμε λοιπόν το κατάλληλο υπόβαθρο για να μπούμε άμεσα στον χώρο ανάπτυξης συστημάτων ανίχνευσης γενετικών δεικτών».

Εφαρμογή και κατά του καρκίνου

Οταν οι Έλληνες ερευνητές ανέπτυσσαν την παραπάνω μεθοδολογία τους, η ανθρωπότητα δεν είχε ακόμη συναντηθεί με τον SARS-CoV-2 και οι προδιαγραφές που είχαν θέσει αφορούσαν την ταχεία διάγνωση μολυσματικών νόσων σε απομακρυσμένες περιοχές (όπου η πρόσβαση σε κεντρικά διαγνωστικά εργαστήρια είναι δύσκολη και παίρνει χρόνο) αλλά και σε αναπτυσσόμενες χώρες με ελλιπείς υποδομές υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι το εργαστήριο είχε πετύχει ανταγωνιστική χρηματοδότηση από το Τεχνολογικό Πάρκο Πατρών και το πρόγραμμα «Proof-of Concept» προκειμένου η μέθοδος να χρησιμοποιηθεί στους αγρούς για τη διάγνωση ασθενειών των καλλιεργούμενων φυτών.

Παράλληλα, μια τροποποιημένη μορφή της μεθόδου ετοιμαζόταν για τη διάγνωση μεταλλάξεων σε καρκινικούς όγκους προκειμένου να καθοδηγηθούν οι ογκολόγοι στην επιλογή των κατάλληλων φαρμάκων για κάθε ασθενή. Περιττό να πούμε ότι από τον Φεβρουάριο και μετά, όταν έγινε ξεκάθαρο ότι ο SARS-CoV-2 ήρθε για να μείνει και ότι η ανθρωπότητα είχε απέναντί της έναν ισχυρό αντίπαλο, η ελληνική ερευνητική ομάδα (όπως άλλωστε και χιλιάδες άλλες ανά τον κόσμο) έστρεψε το ενδιαφέρον της στη διάγνωση της COVID-19.

goodnews.gr, ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...