Categories: ΘΕΣΕΙΣ

40 ημέρες από τον θάνατό του, ένα τελευταίο αντίο στον αγωνιστή της Δημοκρατίας Γιάννη Κλωνιζάκη

Του Άρη Μπερζοβίτη | Την Κυριακή το πρωί στον Άγιο Νικόλαο Χαλέπας στα Χανιά, η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι του Γιάννη Κλωνιζάκη θα τελέσουν το 40ήμερο μνημόσυνο του. Ήταν Τρίτη του Πάσχα όταν μετά από δύο χρόνια μάχης με την επάρατη νόσο ο Γιάννης Κλωνιζάκης, αγωνιστής της δημοκρατίας, στενός φίλος και συνεργάτης του Αλέκου Παναγούλη, πρώην Δήμαρχος και Αντινομάρχης στα Χανιά, «έφυγε» για το τελευταίο του ταξίδι σε ηλικία 74 ετών.

Άντεξε τα βασανιστήρια του ΕΑΤ/ΕΣΑ, τα 5 χρόνια φυλάκισης, αλλά νικήθηκε από τον καρκίνο. Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του στάθηκε παληκάρι. Δυστυχώς την ασθένεια αυτή κανείς δεν μπορεί να την νικήσει. Όσο δυνατός και δραστήριος αν υπήρξε πριν.

Είχα την τύχη να είμαι κοντά του, μια και πριν από περίπου 40 χρόνια είχε παντρευτεί την μεγαλύτερη αδελφή μου. Μου είχε διηγηθεί πολλές ιστορίες για το πώς κάνανε την αντίσταση στη διάρκεια της χούντας. Πως προετοιμάζανε με τον Αλέκο Παναγούλη, τον Λευτέρη Βερυβάκη, τον Στάθη Γιώτα, τον Αρτέμη Κλωνιζάκη και άλλους συναγωνιστές τους την απόπειρα κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Πως απέτυχαν στην προσπάθεια τους, πως τους πιάσανε. Για τα βασανιστήρια του απέφευγε να μιλάει. Από τα χρόνια της φυλακής έφερνε στη μνήμη του μόνο τα διάφορα ευτράπελα με τους συγκρατούμενους του.

Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης πολιτεύτηκε με την ΕΚ-ΝΔ και την μετέπειτα ΕΔΗΚ χωρίς να εκλεγεί. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο Αλέκος Παναγούλης οριακά είχε καταφέρει τότε να εκλεγεί βουλευτής στη Β΄ Αθηνών. Το 1978 εκλέγεται δήμαρχος στα Χανιά μέχρι το 1982. Αν και ήταν πετυχημένος ως δήμαρχος, εντούτοις στις εκλογές που ακολούθησαν δεν επανεκλέχθηκε, γιατί δεν υποστηρίχθηκε από κανένα κόμμα. Τα κόμματα του ζητούσαν δήλωση προσχώρησης για να τον εκλέξουν δήμαρχο, βουλευτή ή να τον κάνουν υπουργό. «Δεν ξεπούλησα τις ιδέες μου και τα ιδανικά μου τον καιρό που με βασάνιζαν οι δήμιοι, δεν θα τις ξεπουλήσω και τώρα για οποιαδήποτε θέση», απαντούσε εκείνος. Μόνο ο Στάθης και η κυρά Αθηνά Παναγούλη κατέβαιναν στα Χανιά να τον υποστηρίξουν.

Ως δήμαρχος στα Χανιά δεν ασχολήθηκε μόνο με έργα υποδομής. Χριστούγεννα και Πάσχα σκεφτόταν πάντα και τους άπορους της πόλης. Με ένα του τηλεφώνημα κρητικοί επιχειρηματίες ντόπιοι και μη του έστελναν προϊόντα ή χρήματα για να οργανώσει το εορταστικό τραπέζι των απόρων. Όλοι αθόρυβα και ανιδιοτελώς, χωρίς να διαφημίζεται κανείς ως χορηγός, χωρίς και ο ίδιος να προβάλλει επικοινωνιακά την όλη δράση, όπως γίνεται σήμερα κατά κόρον από πολιτικούς και επιχειρηματίες. Έργο ζωής σε όλη του τη θητεία ήταν το δημοτικό γηροκομείο. Το ανακαίνισε, το μεγάλωσε, το εξόπλισε με τη συμπαράσταση ακόμη και των Κρητών της Αμερικής. Δεν υπήρξε μέρα που να μη περάσει να δει τα γερόντια, να ελέγξει το φαγητό τους, να πιει καφέ και να κουβεντιάσει μαζί τους. Στις παρατηρήσεις φίλων: «Πάλι με το γηροκομείο ασχολείσαι;», τους απαντούσε χαριτολογώντας: «Πού ξέρετε; Μπορεί κι εμείς κάποια στιγμή να χρειαστούμε τις υπηρεσίες του…».

Σελίδες ολόκληρες χρειάζονται για να περιγράψει κανείς το υψηλό ήθος του Γιάννη Κλωνιζάκη. Πράος, ασυμβίβαστος, άνθρωπος της προσφοράς, καλός οικογενειάρχης, αγαπητός και σεβαστός από την τοπική και όχι μόνο κοινωνία, μα πάνω απ’ όλα έντιμος και ντόμπρος, είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τη ζωή του. Οι παρακαταθήκες που άφησε οδηγούν σήμερα τα παιδιά του Μάρκο (καθηγητή βιοϊατρικής τεχνολογίας στο πανεπιστήμιο του «Λίνκολν» στο Λονδίνο) και Μιλτιάδη (πολιτικό μηχανικό στα Χανιά).

Η θλίψη ανείπωτη για όλους όσους τον γνώριζαν. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει!

paron.gr

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η μαντινάδα του Κρητικού προπονητή του Παναιτωλικού Γιάννη Πετράκη που δάκρυσε ενώ ο κόσμος τον αποθέωνε

Ο Γιάννης Πετράκης είπε on camera τη μαντινάδα του μετά τη διασφάλιση της παραμονής του…

10 hours ago

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, ΠΤΠΕ, ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης καταγγέλουν…

12 hours ago

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι μετά από…

12 hours ago

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, όπως επιβεβαίωσε,…

12 hours ago

Wall Street Journal: O Πούτιν πιθανότατα δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανότατα δεν διέταξε τη…

13 hours ago

Γάζα: Υποδομές και περίθαλψη τέλος – Βρέφος πέθανε από τη ζέστη

Ένα κοριτσάκι βρέφος πέθανε από την υπερβολική ζέστη στη Ράφα, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας…

13 hours ago

This website uses cookies.