17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Νέες εγκαταστάσεις για το ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη: εκεί θα φυλάσσεται ένα νέο υποβρύχιο!

Ημερομηνία:

Επεκτείνεται στην Κρήτη το ΕΛΚΕΘΕ που το επόμενο διάστημα θα έχει νέες εγκαταστάσεις στον χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών.

Μεταξύ άλλων, στα νέα κτήρια θα φυλάσσεται και θα συντηρείται το νέο υποβρύχιο όχημα  τηλεχειρισμού (ROV) του ΕΛΚΕΘΕ, προϋπολογισμού περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ!

Ο διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Αντώνης Μαγουλάς, εξηγεί πως η συμμετοχή του ΕΛΚΕΘΕ στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) σηματοδοτεί ένα καθοριστικής σημασίας βήμα για την αναπτυξιακή του πορεία. Συνολικά η χρηματοδότηση του Κέντρου από το ΤΑΑ ανέρχεται στα 25,4 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Από αυτά τα 11,5 εκατομμύρια περίπου θα διατεθούν για κτηριακές εγκαταστάσεις στην Κρήτη. Το μέγεθος αυτών των εγκαταστάσεων, θα αυξηθούν μέσω του έργου του ΤΑΑ ,σχεδόν κατά 45%. Αυτή τη στιγμή οι εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στις Γούρνες (εξαιρουμένου του Ενυδρείου Κρήτης) έχουν ένα συνολικό εμβαδόν περίπου 9.400 τμ: το κεντρικό κτήριο είναι περ. 5.400 τμ και τα δύο κτήρια των υδατοκαλλιεργειών (Aqualabs) περ. 3.500 τμ.

ΕΛΚΕΘΕ κτίριο

Όπως αναφέρει, με τη χρηματοδότηση του ΤΑΑ πρόκειται να κατασκευαστούν τρία νέα κτήρια: ερευνητικό κτήριο γραφείων και εργαστηρίων, 3.300 τμ, ένα κτήριο αντλιοστασίου και φίλτρανσης του θαλασσινού νερού για το Ενυδρείο και τα Aqualabs, περ. 100 τμ., και κτήριο για τη φύλαξη και τη συντήρηση πλωτών και υποβρύχιων μέσων, περ.700 τμ. «Να σημειωθεί ότι στο τελευταίο  θα φυλάσσεται και θα συντηρείται το νέο υποβρύχιο όχημα  τηλεχειρισμού (ROV) του ΕΛΚΕΘΕ, προϋπολογισμού περ. 5,5 εκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), το οποίο θα μπορεί να επιχειρεί μέχρι βάθος 3,5 χιλιάδων μέτρων και του οποίου η κατασκευή επίσης συμπεριλαμβάνεται στο έργο ΤΑΑ του ΕΛΚΕΘΕ», προσθέτει.

Μαγουλας
Ο διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Αντώνης Μαγουλάς

Το νέο ερευνητικό κτήριο θα φιλοξενεί σε μια επιφάνεια περ. 300 τμ ένα κέντρο για  συλλογές καλλιεργειών μικροσκοπικών, κυρίως, οργανισμών, μια υποδομή πολύ σημαντική και πρώτη στην Ελλάδα, καθώς θα φιλοξενεί και υποδομές για εξελιγμένες εφαρμογές βιοτεχνολογίας. Στο κτήριο αυτό  θα κατασκευαστούν επίσης εργαστήρια και γραφεία για τα τρία ινστιτούτα του ΕΛΚΕΘΕ, αίθουσες συναντήσεων, χώρος αναψυχής, κλπ.

Να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του έργου, του οποίου η ένταξη στο ΤΑΑ έγινε πολύ πρόσφατα (7/2/23), το ΕΛΚΕΘΕ συνεργάζεται με ειδική υπηρεσία του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς  και με την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης (ΠΚ).
ΕΛΚΕΘΕ κτίριο

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...