28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Από τα Χανιά έως τη Ροδόπη: Τα «κάστρα» που έπεσαν και οι εκπλήξεις

Ημερομηνία:

Παρότι η τάση της σαρωτικής νίκης της Νέας Δημοκρατίας και της σημαντικότατης υποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των εκλογικών περιφερειών της Ελλάδας, η δυναμική των κομμάτων σε κάποιες περιοχές παρουσιάζει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία.

 

Δυνατές υποψηφιότητες

Σε κάποιες περιοχές όπου το ΠΑΣΟΚ είχε δυνατές υποψηφιότητες ή άλλα πλεονεκτήματα, όπως στην περίπτωση της Κρήτης την εντοπιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψε μιλώντας στην «Κ» ο σύμβουλος επικοινωνίας Ευτύχης Βαρδουλάκης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ σε περιοχές όπως η Εύβοια, στην οποία πολλοί είχαν στρέψει το βλέμμα τους λόγω των περσινών πυρκαγιών, η Χίος, το Κιλκίς, η Φλώρινα και η Αρκαδία είχαν δυναμική και αυτό βοήθησε πολύ ώστε το κόμμα να πετύχει καλά ποσοστά.

Η Α’ Θεσσαλονίκης

Την πλάτη στα μεγάλα κόμματα φάνηκε να γύρισε η Α’ Θεσσαλονίκης, η οποία είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια στη χώρας, με πάνω από μισό εκατομμύριο ψηφοφόρους.

Οπως σημείωσε ο κ. Τεμεκενίδης, η Α’ Θεσσαλονίκης, παρότι παρουσιάζει αστικά χαρακτηριστικά ψήφισε αντισυστημικά δίνοντας στα μεγάλα κόμματα χειρότερα ποσοστά από αυτά που κατάφεραν κατά μέσο όρο. «Σκεφτείτε πως η ΝΔ τον Ιούλιο του 2019 είχε πάρει 35,5% και τώρα έπεσε στο 34,2%. Την ίδια στιγμή η Ελληνική Λύση πήρε 8.4%, και ήρθε τρίτο κόμμα, η νίκη 4,7% και η Πλεύση Ελευθερίας, 4,5%.

Τα δύο κόμματα, Νίκη και Ελληνική Λύση, κατάφεραν να «κλέψουν» ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία και σε πόλεις που παραδοσιακά είχε πολύ ψηλά ποσοστά, όπως η Καστοριά. Στον Έβρο, τη Δράμα και το Κιλκίς, η ΝΔ είχε μικρή μείωση του ποσοστού της ενώ τα δύο παραπάνω κόμματα είχαν ισχυρή παρουσία. «Η Βόρεια Ελλάδα είναι μια περιοχή που έχει εκλογικό ακροατήριο για κόμματα όπως η Νίκη ή η Ελληνική Λύση. Αυτός είναι ο λόγος που η δύναμή τους είναι εντοπισμένη χωροταξικά εκεί», σχολίασε ο κ. Παναγόπουλος υπενθυμίζοντας πως σημαντικό κομμάτι της ατζέντας των κομμάτων είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. «Η παρουσία της Νίκης στέρησε υψηλότερα ποσοστά από την Ελληνική Λύση», συμπλήρωσε.

Πλην της Βορείου Ελλάδος και της Σάμου, σημαντικές αυξήσεις για το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου σημειώθηκαν στη Δυτική Αττική και στην Εύβοια.

 

Παύλος Μεθόδιος Made with Flourish

 

"google ad"

Νησιωτική Ελλάδα

«Σε όλο τον νησιωτικό χώρο η Νέα Δημοκρατία πήγε πολύ καλά και κατάφερε αξιόλογη αύξηση των ποσοστών της», παρατήρησε ο κ. Παναγόπουλος. Ο ίδιος εξήγησε την αύξηση αυτή αναφέροντας πως ενδέχεται να οφείλεται λογικά στην ανακοπή των μεταναστευτικών ροών και το κλείσιμο κάποιων κέντρων υποδοχής μεταναστών στα νησιά, για τα οποία -όπως είπε- κανείς μας δεν ήταν περήφανος. Ειδικά στα Δωδεκάνησα, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αύξησε τα ποσοστά του κατά 8,5%, και έλαβε σχεδόν το 50% των ψήφων. Στον αντίποδα, αποτέλεσαν μια από τις περιφέρειες που το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είδε πολύ σημαντική μείωση σε σύγκριση με τα ποσοστά των εκλογών του 2019.

«Τα Δωδεκάνησα είναι μια από τις δύσκολες περιφέρειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και επέλεξε να είναι υποψήφιος εκεί, ωστόσο τα χαμηλά ποσοστά του κόμματός του στην περιφέρεια αυτή δεν μπορούν να του χρεωθούν ως προσωπική αποτυχία εξαιτίας της υποψηφιότητάς του», κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε από 10 ποσοστιαίες μονάδες και πάνω σε συνολικά 33 περιφέρειες.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ