Σουφλέ χυλοπίτες
Παίρνω χυλοπίτες Μετσόβου ή άλλες. Όταν βράσουν τους ρίχνω αλάτι, πιπέρι, 3 κουταλιές μπεσαμέλ, 2 κουταλιές βούτυρο και τυρί τριμμένο. Στρώνω σε πυρέξ τις μισές, κόβω 12 φέτες ζαμπόν σε κομματάκια και 4 φέτες τυρί του τοστ κομματάκια, στρώνω τις υπόλοιπες χυλοπίτες, από πάνω μπεσαμέλ, μια μικρή κρέμα γάλακτος και τυρί τριμμένο και στον φούρνο έως ψηθεί η μπεσαμέλ.
Λαχανοντολμάδες
Γέμιση: Ψημένο κιμά, δυόσμο, μάραθα, μαϊντανό, ξερό και φρέσκο κρεμμύδι, ρύζι καρολίνα, ντομάτες, λάδι, αλάτι, πιπέρι. Το λάχανο το βράζομε ολόκληρο κόβοντας τη ρίζα γύρω – γύρω. Όταν είναι μισοψημένο παίρνομε από το μείγμα κόβομε κάθε φύλλο στη μέση βγάζοντας το νεύρο και τυλάμε, τοποθετούμε γύρω – γύρω στο τσικάλι. Στον πάτο έχομε προηγουμένως στρώσει φύλλα λάχανο. Βάζομε ένα πιάτο από πάνω και νερό σχεδόν να τους σκεπάζει και ψήνομε. Κάνομε αυγολέμονο και περιχύνομε. Αν θέλομε πηχτό αυγολέμονο βάζομε σε σιγανή φωτιά 1 ποτήρι ζωμό, 1 ποτήρι γάλα, 2 κουταλιές βούτυρο και σιγοβράζομε. Χτυπάμε σε μπωλ δύο αυγά, ρίχνομε από λίγο λεμόνι χτυπώντας και ζουμί χτυπώντας συνέχεια. Διαλύομε δύο μεγάλες κουταλιές κορν φλάο τις ρίχνομε στο αυγολέμονο και όλο στο τσικάλι με το ζωμό και το γάλα που σιγοβράζει. Όταν πήξει η σάλτσα αποσύρομε. Έχομε βάλει σε πιατέλα τους ντολμάδες και από πάνω την πηχτή σάλτσα.
Πιπεριές γεμιστές διαφορετικές
24 πράσινες στρογγυλές πιπεριές.
Γέμιση: Φέτα ένα τέταρτο, ένα τέταρτο αθότυρο, ένα τέταρτο μαλάκα, δυόσμο, πιπέρι, αλάτι. Αν υπάρχει βρασμένο κρέας βάζομε ψιλά κομματάκια ή 4 φέτες ψιλοκομμένο ζαμπόν.
Γεμίζομε τις πιπεριές, ρίχνομε λίγο ραφινέ και στο πυρέξ. Ψήνομε σε σιγανή φωτιά.