15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Μ. Βεργανελάκης: “Τέτοιες μεθοδεύσεις πρώτη φορά είδα στη ζωή μου. Ενόμιζαν ότι μπήκαν σε ένα αλώνι να αλωνίσουν τσάμπα”

Ημερομηνία:

Για πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις που δεν έχει ξαναδεί στην πορεία του ως δικηγόρος μίλησε ο δικηγόρος υπεράσπισης του 37χρονου Παντελή Σαπουνάκη κ. Μιχάλης Βεργανελάκης κατά την αγόρευσή του πριν την λήψη της απόφασης από το Δικαστήριο Ο κ. Βεργανελάκης είπε πως “η υπόθεση πόνεσε τα Χανιά, δεν πόνεσε μόνο τον παθόντα”, κι αυτό γιατί, οι υπεύθυνοι, αλλά και οι ανώτεροί τους, δε ζήτησαν ούτε μία απλή συγνώμη και αντιθέτως έκαναν ότι περνούσε από τα χέρια τους για να διαφύγουν, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Βεργανελάκη αποτυπώνει την εντύπωση ότι πιστεύουν ότι “μπήκαν σε ένα αλώνι να αλωνίσουν χωρίς να δώσουν σημασία σε τίποτα”.

Διαβάστε την αγόρευση:

Αυτή η υπόθεση πόνεσε τα Χανιά, δεν πόνεσε μόνο τον παθόντα τον κ. Σαπουνάκη. Εγώ δεν είμαι ούτε δήμαρχος, ούτε βουλευτής των Χανίων, έχω όμως ένα καθήκον ιερό να προασπίσω τον κ. Σαπουνάκη. Δράττω όμως αυτής της ευκαιρίας να πω ότι όλη αυτή η υπόθεση έδειξε που έχουμε φτάσει μέχρι σήμερα. Το εννοώ αυτό γιατί από το πρώτο δέκατο του δευτερολέπτου αντιληφθήκαμε ως παθόντες ότι μεθοδευόταν η εκτός εισαγωγικών αναχώρηση των δύο κατηγορουμένων αλώβητων διότι ενόμιζαν ότι μπήκαν σε ένα αλώνι να αλωνίσουν τσάμπα.

Πώς το εννοούμε αυτό. Εννοήσαμε διότι υπήρξαν κάτι ομολογουμένως περίεργες ενέργειες της προανάκρισης.

Εζήτησα κύριε προέδρε να διαγνώσετε τρία διαγνωστικά έγγραφα των προανακριτικών υπαλλήλων της ίδιας ημέρας, της ίδιας ώρας. Και όμως εμφανίζονται τρεις προανακριτικοί φάκελοι, τρεις ενεργούντες προανάκριση.

Πρώτον, ο ένας λέει στο νοσοκομείο στείλε μας ιατρική βεβαίωση, ο δεύτερος λέει στην ιατροδικαστική υπηρεσία στείλε μας ιατροδικαστική έκθεση και ο τρίτος επαναλαμβάνει στο νοσοκομείο στείλε μας ιατρική βεβαίωση.

Αυτό το πράγμα κυριολεκτικά εκπλήσσει κανένα. Τέτοια μεθόδευση, κύριε πρόεδρε πρώτη φορά βλέπω, εδώ και 45 χρόνια που βρίσκομαι στα Δικαστήριο. Και εξηγούμαι. Έρχεται έγκαιρα έγγραφο που λέει στο νοσοκομείο ως αρμόδιο όργανο, ως αρμόδια υπηρεσία που νοσηλεύει τον παθόντα και λέει δώσε μου πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του.

DSCF9942
Ο 37χρονος Παντελής Σαπουνάκης

Και τι ζητάς τον ιατροδικαστή; Ξέρουμε εμείς κ. πρόεδρε. Τον ιατροδικαστή τον ζήτησαν διότι μετά από την πρώτη αναβολή, υπέβαλαν αίτημα στο δικαστήριο – το δικαστήριο της αναβολής του αυτοφώρου – ζητούμε την αναβολή γιατί θέλουμε να προσκομιστεί η ιατροδικαστική έκθεση. Ο ιατροδικαστής όμως ο οποίος είχε ειδοποιηθεί από τις πρωινές ώρες, μετά τις 10, να προσκομίσει, να προωθήσει την ιατροδικαστική του Έκθεση, την έβγαλε την τρίτη ημέρα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ήρθαν εδώ οι εκπροσωπούντες τότε τους κατηγορούμενους και είπαν ότι θέλουμε να έρθει η ιατροδικαστική έκθεση. Αυτό άκουσε το δικαστήριο και έδωσε την αναβολή παρά τις αντιρρήσεις μας.

Να γιατί κ. πρόεδρε λέμε ότι υπήρξε μεθόδευση, ότι οι άνθρωποι αυτοί στις 9.20, λίγο μετά τη δίκη, πήγαν στα επίσημα αυτοκίνητα τους πίσω από τα Δικαστήρια, μπήκανε στα πλοία τους και φύγανε. Σήμερα βέβαια μαθαίνουμε ότι το πλοίο ελλιμενίζεται στη Σούδα. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, έτσι μου είπανε. Βεβαίως, οι κατηγορούμενοι δεν έρχονται, γιατί την ελληνική δικαιοσύνη δεν ξέρω τι την θεωρούν.

Εν πάσει περιπτώσει, κ. πρόεδρε όπως αναγνώσατε κι εσείς τις απολογίες τους οι οποίες νομίζω ότι πόρω απέχουν από την αλήθεια. Και απέχουν από την αλήθεια γιατί αυτά περί δήθεν βιαιοπραγιών εις βάρος τους από τους τρίτους που προέτρεξαν, από τους Χανιώτες, είναι μυθεύματα για τα οποία δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, ακόμα και από το γιατρό του πλοίου τους να λέει τέτοια πράγματα.

Πολύ δε περισσότεροι οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι σημειωτέον έδωσαν απολογία σε αστυνομικό τμήμα παρουσία μεταφραστού δικής τους επιλογής και παρουσία των αξιωματικών των πλοίων τους – αυτό το σημειώνω – το γιατί σημειώνω τους αξιωματικούς των πλοίων τους, δύο ανώτατους και δύο κατώτερους, το σημειώνω με ένα πόνο ψυχής ως άνθρωπος, διότι ήξεραν ότι στα επείγοντα περιστατικά υπάρχει ένας άνθρωπος που του έχουν σπάσει τα μούτρα οι υφιστάμενοί τους και δεν καταδέχτηκαν να στείλουν όχι δικό τους άνθρωπο, να στείλουν έναν οποιοδήποτε και να ρωτήσουν τι γίνεται, θέλετε καμιά βοήθεια; Παιδιά, συγνώμη για το περιστατικό.

Εγώ στη ζωή μου ως άνθρωπος γνωρίζω ότι αυτές οι πράξεις, αυτά τα ανουσιουργήματα επουλώνονται με κάτι τέτοιες ενέργειες. Θα μου πειτε θα μας σκοτώνεις και ύστερα θα ζητάς συγνώμη; Όμως κάτι είναι και αυτό. Τουλάχιστον να παραδεχτείς ότι έκανες το λάθος.

Αυτή τη στιγμή όμως οι κύριοι αυτοί και αυτοί που κυριολεκτικά είναι οι υπεύθυνοι, οι ανώτεροί τους, ούτε συγνώμη ζήτησαν ούτε τίποτα. Άφησαν την υπόθεση στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης. Κύριε πρόεδρε έχετε αναλάβει ένα βαρύ καθήκον να αποδώσετε Δικαιοσύνη. Να αποδώσετε Δικαιοσύνη στη χώρα μας από ανθρώπους οι οποίοι ενόμιζαν ότι μπήκαν σε ένα αλώνι να αλωνίσουν χωρίς να δώσουν σημασία σε τίποτα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...