19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κι όμως, καταδικάστηκαν οι 2 Βρετανοί στρατιώτες! – Παντελής Σαπουνάκης: “Ξεκινάει μια καινούργια μέρα για να μη φοβόμαστε στην πόλη μας”

Ημερομηνία:

Οι δύο βρετανοί που έστειλαν στο νοσοκομείο τον 37χρονο Χανιώτη Παντελή Σαπουνάκη δικάστηκαν (ερήμην) και καταδικάστηκαν απο το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Η δίκη που πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα, περίπου στι 15.30, είχε διάρκεια σχεδόν μία ώρα, με αρκετούς συγκεντρωμένους να παραμένουν από τις 11 το πρωί, όπως ανέφερε και σχετικό κάλεσμα, μέχρι την ολοκλήρωση του δικαστηρίου.

Η δίκη έγινε χωρίς η πλευρά των Βρετανών στρατιωτών να έχει δικηγόρο αφού το πληρεξούσιο που είχε ετοιμαστεί ώστε να τους προασπίσει η δικηγόρος Αλεξία Ριτζάκη ήταν γεμάτο παραλείψεις και δεν έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο.

Στο Δικαστήριο δεν ήταν ούτε οι στρατιώτες – που άλλωστε είχαν διαφύγει μετά την απόφαση για αναβολή – παρά την καταγγελία που έγινε από τον δικηγόρο κ. Βεργεράκη ότι το πλοίο στο οποίο υπηρετούν ελλιμενίζεται στη Σούδα.

“Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, έτσι μου είπανε. Βεβαίως, οι κατηγορούμενοι δεν έρχονται, γιατί την ελληνική δικαιοσύνη δεν ξέρω τι την θεωρούν”, είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος υπεράσπισης του κ. Σαπουνάκη

Οι μαρτυρίες του θύματος, κ. Παντελή Σαπουνάκη, της συζύγου του κ. Ρεβέκκας Φλεμετάκη και του φίλου του κ. Αντρέα Μανουσάκη ήταν συγκλονιστικές και δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης περί της ενοχής των δύο Βρετανών.

Εντύπωση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις σχετικά με τον τρόπο που έδρασαν οι βρετανικές αρχές και αξιωματικοί του βρετανικού στρατού που επέδειξαν ασέβεια τόσο προς το θύμα όσο και προς το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας, προσπαθώντας με πολλούς τρόπους να αποφύγουν την απόδοση Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν, στο θύμα του ξυλοδαρμού ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις ώστε να μην προχωρήσει σε μήνυση ενώ υπήρξε καθυστέρηση στην παράδοση της ιατροδικαστικής έκθεσης.

Όμως, σε μία σπάνια περίπτωση για τέτοιου είδους δικαστήρια όπου δικάζεται μέλος στρατιωτικού προσωπικού ξένης χώρας, η Δικαιοσύνη έστω και μερικώς αποδόθηκε. Με την απόφαση για την καταδίκη των δύο Βρετανών στρατιωτών δόθηκε ένα μικρό μήνυμα.

Ο δικηγόρος του θύματος κ. Μιχάλης Βεργανελάκης μετά το τέλος της δίκης ήταν λιτός:

“Νομίζω, απεδόθη δικαιοσύνη”.

Δηλώσεις

O κ. Παντελής Σαπουνάκης, είπε για το αποτέλεσμα της δίκης:

DSCF9924
Ο κ. Παντελής Σαπουνάκης

“Το σημαντικό είναι ότι ξεκινάει μια καινούργια μέρα για να μη φοβόμαστε στην πόλη μας. Δε μπορεί ο καθένας να ‘ρχεται και να μένει ατιμώρητος σε αυτή την πόλη. Φυσικά ο αγώνας θα συνεχιστεί και για ‘μενα διότι παρόλο την καταδίκη τους θα πρέπει να δούμε και τις προεκτάσεις γιατί θα περάσω ένα γολγοθά. Εμείς θα προχωρήσουμε και σε πολιτική αγωγή.

"google ad"

Εύχομαι και ελπίζω αυτό να είναι μια αρχή για την πόλη των Χανίων, για να μη φοβάται κανένας να ζητάει το δίκαιό του. Και να γνωρίζουν οι πάντες ότι μπορεί να αποδοθεί Δικαιοσύνη αρκεί να τη ζητήσουμε. Για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον και στην πόλη των Χανίων και γενικότερα στην Ελλάδα. Να μη φοβόμαστε.

Εγώ έχω σίγουρα δύο χειρουργεία. Το ένα είναι σημαντικότατο διότι αφορά το διάφραγμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα υγείας όσον αφορά το αναπνευστικό.

Το σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή δε σταματάμε εδώ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την πλήρη δικαίωσή μας. Αλλά ξαναλέω, μη μείνουμε μόνο σε αυτό. Πρέπει όλοι να βλέπουν ότι όλοι μπορούν να δικαιωθούν αρκεί να το κυνηγήσουν και να μη φοβηθούν. Πρέπει να βελτιώσουμε τη ζωή μας σε αυτή εδώ την πόλη. Εγώ δε ζω εδώ μόνιμα αλλά σκοπός μου είναι να έρθω εδώ με την οικογένειά μου. Δε θέλω να έρθω σε ένα μέρος στο οποίο θα φοβάμαι”

Ο Νεκτάριος Κοκολαντωνάκης, από συλλογικότητες, οργανώσεις και αγωνιστές ενάντια στις Βάσεις είπε μετά το τέλος της δίκης για τον ξυλοδαρμό του 37χρονου Χανιώτη από δύο Βρετανούς στρατιώτες:

Είμαστε στο πλευρό του Παντελή και μπράβο του. Μπράβο στην οικογένειά του για τη στάση που κρατήσανε και στον φίλο του. Πολύ περισσότερο θα συνεχίσουμε να είμαστε στον αγώνα και να καλούμε τους συμπολίτες μας και όλο το λαό της χώρας μας σε μαζικές κινητοποιήσεις γιατί είναι βέβαιο ότι θα δούμε και άλλα τέτοια μπροστά μας, γιατί είναι σίγουρο ότι ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου οι ιμπεριαλιστές αντιμετωπίζουν τη χώρα μας σα ξέφραγο αμπέλι και δυστυχώς η αστική τάξη και όλο το αστικό πολιτικό προσωπικό το επιτρέπει επιδιώκοντας δικά του οφέλη. Ο λαός έχει να υποστεί, υφίσταται ήδη πολλά και είναι ανάγκη η συνέχιση των μαζικών αγώνων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Ο Γιώργος Φραγκιουδάκης, εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων είπε:

Θεωρούμε ότι πέσαν στα μαλακά οι ράμπο που χτυπήσαν τον Παντελή Σαπουνάκη. Συμπαραστεκόμαστε στην οικογένειά του και τον ίδιο για τα χτυπήματα που έχει υποστεί. Θεωρούμε ότι δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων όπως όφειλε το δικαστήριο. Συνεχίζουν να είναι ξέφραγο αμπέλι τα Χανιά και την πραγματική καταδίκη θα τη δώσει ο Χανιώτικος λαός

Τελειώνοντας, να υπενθυμίσουμε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες που προχώρησαν στον ξυλοδαρμό του 37χρονου Παντελή Σαπουνάκη, συμμετείχαν στην πολυεθνική ΝΑΤΟϊκή αεροναυτική άσκηση Νηρίις που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Διαβάστε επίσης:

– Μ. Βεργανελάκης: “Τέτοιες μεθοδεύσεις πρώτη φορά είδα στη ζωή μου. Ενόμιζαν ότι μπήκαν σε ένα αλώνι να αλωνίσουν τσάμπα”

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...