14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Παρουσία του σκηνοθέτη Στέλιου Κούλογλου η προβολή του ντοκιμαντέρ “Πεθαίνοντας στο Γέλιο” – Ολοκληρώνεται σήμερα το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων | Φωτός

Ημερομηνία:

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων και στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και της ενότητας “Δικαίωμα στο Λόγο” προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη, δημοσιογράφου και ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κούλογλου “Πεθαίνοντας στο Γέλιο” καθώς και το βιβλίο του “Μαρτυρίες από τη Δικτατορία και την Αντίσταση”.

Παρών και ο δημιουργός ο οποίος μίλησε μετά το τέλος της προβολής για την ταινία.

Το ντοκιμαντέρ αποτελείται από τέσσερις παράλληλες ιστορίες οι οποίες συνδέονται από τη χρήση του χιούμορ ως το εργαλείο για να περάσει ένα πολιτικό μύνημα.

Στη πρώτη πρωταγωνιστούν οι Yesmen, το διάσημο ζευγάρι Αμερικανών ακτιβιστών: η πλάκα που σκάρωσαν στο BBC, όταν εμφανίστηκαν ως εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας που κατέστρεψε την πόλη Μποπάλ της Ινδίας, θεωρείται κορυφαία φάρσα στο κόσμο. Αυτή τη φορά θα οργανώσουν μια αντιπολεμική, μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα.

DSCF7578
Ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης, Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, προλογίζει τον Στέλιο Κούλογλου

Πρωταγωνιστής της δεύτερης ιστορίας είναι ο Μάρτιν Σόνεμπορν κωμικός και εκδότης της εφημερίδας «​Τιτανικός». Εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με την παράταξη​ ​«Το Κόμμα» και τώρα επεξεργάζεται ένα πρωτότυπο σχέδιο για την σωτηρία της Ελλάδας.

Στην​ τρίτη οι​ ​​F​lashmob εισβάλλουν και διακόπτουν επίσημες εκδηλώσεις υπέρ των εμπορικών συμφωνιών ΤΤΙΡ και CETA. Τραγουδώντας, και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη.

DSCF7584
Κατάμεστη η αίθουσα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Στη​ν​ τέταρτη κάποιοι πεθαίνουν κυριολεκτικά από το​ ​«γέλιο». Στην τελευταία συνέντευξη πριν τη δολοφονία του τον Ιανουάριο του 2015, ο Σαρμπ, εκδότης του Charlie Hebdo προβλέπει ότι μόνο η βία των ισλαμιστών μπορεί να ​σκοτώσει το χιούμορ. Σε μια συγκλονιστική μαρτυρία, ο μοναδικός επιζών δημοσιογράφος από την συντακτική ομάδα, περιγράφει λεπτό προς λεπτό την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας.

Ο Στέλιος Κούλογλου, μετά το τέλος της ταινίας μίλησε για την αφορμή πίσω από την απόφαση για τη δημιουργία της.

DSCF7605

Αρχικά, όπως είπε, υπήρχε καποιο υλικό το οποίο είχε μείνει μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και το οποίο ήθελε να αξιοποιήσει. Όμως η κύρια αφορμή για να γυριστεί το ντοκιμαντέρ ήταν ένα γεγονός. Η λογοκρισία της Έκθεσης με 28 γελιογραφίες από Έλληνες καλλιτέχνες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είπε ο κ. Κούλογλου:

DSCF7610

“Ήθελα να διοργανώσω μία έκθεση γελοιογραφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με βάση τους κανόνες του, το οποιοδήποτε υλικό περνά από τον έλεγχο μίας κοσμήτορα – ευρωβουλευτή υπεύθυνου της Εκθεσης, για να δει αν υπάρχει κάποιο ρατσιστικό ή φασιστικό υπόβαθρο.

Ήτσν 28 γελιογραφίες από Έλληνες γελοιογράφους. Τις έδωσα στην Κοσμήτορα. Αυτή μετά με κάλεσε και μου είπε ότι λογοκρίνονται. Και ήταν όλες πολύ αθώες γελοιογραφίες! Έγινε μεγάλη ιστορία, έγινε διεθνές θέμα με αντιδράσεις από όλο τον κόσμο.

"google ad"

Εκεί κατάλαβα τι σημασία έχει το χιούμορ. Πώς το χιούμορ είναι αιχμηρό και ενοχλεί τις διάφορες εξουσίες.”

Να σημειώσουμε ότι στον χώρο βρέθηκε και ο Μιλτιάδης Κλωνιζάκης, γιος του γνωστού Χανιώτη αντιστασιακού κατά της δικτατορίας Γιάννη Κλωνιζάκη ο οποίος μίλησε για το βιβλίο “Μαρτυρίες από τη Δικτατορία και την Αντίσταση”.

DSCF7624
Ο Μιλτιάδης Κλωνιζάκης μίλησε για το βιβλίο “Μαρτυρίες από τη Δικτατορία και την Αντίσταση”

Είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κλωνιζάκης:

“Η γενιά του Πολυτεχνείου δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται ως η αρχή των δεινών αυτής της χώρας που χρεωκόπησε, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά και ηθικά. Μέσα στο βιβλίο παρουσιάζεται η άλλη γενιά του Πολυτεχνείου, μία άλλη γενιά, η οποία ούτε θέσεις διεκδίκησε, ούτε αξιώματα, ούτε τίποτα. Απλά ήταν εκεί. Ήταν παρών. “

DSCF7632

Τον λόγο μετά πήρε ξανά ο κ. Κούλογλου ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις των θεατών ενώ γνωστοποίησε ότι το επόμενο ντοκιμαντέρ του θα είναι για το φαινόμενο της “αφαίμαξης εγκεφάλων” (brain drain).

“Θέλω να παρουσιάσω διάφορες δράσεις νέων που διακρίνονται στο εξωτερικό, κερδίζουν βραβεία. Νέοι που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα από τα σχέδια που θα γίνουν στο επόμενο διάστημα”.

To φεστιβάλ θα συνεχιστεί αύριο με την παρουσίαση του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου cineγραφήματα, με προβολές ταινιών από cineγραφήματα 2016-2017 και αλλες μαθητικές ταινίες, και απονομή αναμνηστικών ενώ θα ακολουθήσει η προβολή δύο ταινιών μικρού μήκους, των “Heavenly Time” και “Επιχείρηση Πανελλήνιες”.

DSCF7675

Όλες οι δράσεις του 5ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) και της εκπαιδευτικής δράσης cineΜαθήματα είναι με ελεύθερη είσοδο.

Προαιρετικά πάντως δίνεται η δυνατότητας εισφοράς σε τρόφιμα μακράς διαρκείας ή σε φάρμακα, τα οποία θα δοθούν σε Κοινωνικές Δομές των Χανίων καθώς και στο Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Χανίων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...