Γρανίτες
Οκτακόσια γραμμ. φράουλες ή ό,τι άλλο φρούτο, 400 γραμμ. ζάχαρη 1 φλυτζάνα νερό , 2 ασπράδια, 1 λεμόνι.
Διαλύω τη ζάχαρη με νερό. Βάζω στο μπλέντερ με λίγο ζαχαρόνερο και λεμόνι τα φρούτα και τα πολτοποιώ. Κτυπώ μαρέγκα τα ασπράδια βάζω λίγη γρανίτα στα ασπράδια και τα διαλύω και τα βάζω όλα μαζί.
Τούρτα λεμόνι
Πέντε αυγά, ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, ένα φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι, δύο κουταλάκια μπέικι, δύο φλιτζάνες τσαγιού νερό, ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, επτά κουταλιές σούπας χυμό λεμόνι, τέσσερις κουταλιές σούπας κορν – φλάουρ, τρεις κρόκοι αυγών, ξύσμα λεμονιού, ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, ενάμιση φλιτζάνι τσαγιού νερό, μισό λεμόνι χυμό, τετρακόσια γραμμάρια κρέμα γάλακτος, ένα ταψί διάμετρο 27 εκατοστά.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικι. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί, αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για σαράντα λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει. Σε κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό, τη ζάχαρη, το κορν φλάου, τα βάζουμε στη φωτιά και ανακατώνουμε. Προσθέτουμε το λεμόνι, το ξύσμα και σιγά – σιγά τους κρόκους ανακατώνοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Βράζουμε τη ζάχαρη με τον χυμό λεμόνι και το νερό για πέντε λεπτά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος ελαφρά σαντιγί. Στρώνουμε σε πιατέλα το ένα φύλλο παντεσπάνι βρέχουμε με το σιρόπι απλώνουμε την μισή κρέμα τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι βρέχουμε με το σιρόπι απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
Τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι, το βρέχουμε με το σιρόπι και βάζουμε πάνω την σαντιγί, γαρνίρουμε με γλυκό λεμόνι ή περγαμόντο. Μένει μια μέρα στο ψυγείο και την τρώμε! Μμμμ! Πολύ ωραίο!
Τούρτα Μανταρινιού
Μισό κιλό μπισκότα σαβαγιάρ, μια φλιτζάνα τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα καβουρδισμένα και χοντροκοπανισμένα, μιάμιση φλιτζάνα τσαγιού βούτυρο φρέσκο ή βιτάμ, δύο φλιτζάνια ζάχαρη άχνη, τέσσερα αυγά, δύο κουταλιές ξύσμα μανταρινιού. Δουλεύετε το βούτυρο.
Προσθέτετε ένα ένα τους κρόκους των αυγών και εξακολουθείτε το χτύπημα. Ρίχνετε το ξύσμα μανταρινιού και την άχνη περασμένη από λεπτό συρμάτινο τρυπητό. Χτυπάτε τα ασπράδια με τέσσερις κουταλιές ζάχαρη άχνη να γίνουν μαρέγκα και τα προσθέτετε στο χτυπημένο βούτυρο εναλλάξ με τα αμύγδαλα (κρατάμε μερικά για το τέλος).
Αφού ετοιμαστεί η κρέμα, βουτάμε ένα – ένα τα σαβαγιάρ στο χυμό μανταρινιών και τα στρώνετε. Απλώνετε πάνω στα σαβαγιάρ την μισή κρέμα. Στρώνετε δεύτερη σειρά σαβαγιάρ βουτώντας τα στον χυμό μανταρινιών. Σκεπάζετε την επιφάνεια και τα πλάγια της τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα. Την πασπαλίζετε με αμύγδαλα και ψυγείο.
Τούρτα με φρούτα
Παντεσπάνι: Έξι μεγάλα αυγά. Ενάμιση φλιτζάνι αλεύρι, ενάμιση φλιτζάνι ζάχαρη , δύο κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, λίγο όψη λεμονιού.
Εκτέλεση: Χτυπάμε τα ασπράδια, βάζομε τη ζάχαρη, μετά τους κρόκους και κτυπάμε το χυμό μέχρι να πήξει. Το ανακατεύουμε και βάζουμε το αλεύρι και την όψη. Σε βουτυρωμένο ταψί και μέσα σε βουτυρωμένη λαδόκολλα για να βγει εύκολα.
Διακόσιοι βαθμοί περίπου για μισή ώρα. Σιρόπι ένα και ένα και περιχύνουμε μια γκαρνί χτυπημένη και στο ψυγείο. Μια στρώση παντεσπάνι μια σαντιγί μια φρούτα (ακτινίδια και μπανάνες κομπόστα ροδάκινο πορτοκάλι), μια παντεσπάνι, μια σαντιγί μια φρούτα.
Γλυκό ψυγείου πορτοκάλι
Διακόσια γραμμ. (μια στρώση) σαβαγιάρ. Τα βρέχω με κονιάκ και γάλα, το γάλα χλιαρό.
Κρέμα: Τριάμιση ποτήρια γάλα (μισό νερό μισό γάλα) τέσσερεις κουταλιές σούπας κορν φλάου, πέντε κουταλιές ζάχαρη.
Κρέμα πορτοκάλι: Τρία νεροπότηρα πορτοκαλάδα (Βιοχύμ, μισό μέρος πορτοκαλάδα μισό μέρος νερό), τέσσερεις κουταλιές άνθος αραβοσίτου βανίλια, 2 κουταλιές ζάχαρη. Πάνω στα σαβαγιάρ την άσπρη κρέμα και μετά την κρέμα πορτοκάλι.
Υστερόγραφο: Την «Τούρτα Λεμόνι» της 21/5/2016 την κάναμε πράγματι φοβερή γιατί είναι σύλαθη.
Αγνοήστε την. Σήμερα θα σας την γράψω σωστά.
Α.Κ.