23.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ: Όλοι στο συλλαλητήριο την Τρίτη 10/12 στις 11 στη Δημοτική Αγορά

Ημερομηνία:

Αγρότισσα, Αγρότη

Καθημερινά βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πιστή στην πολιτική της ΕΕ, που εκδηλώνεται με παλιά και νέα σκληρά, αντιαγροτικά μέτρα, όπως η άγρια φορολόγηση στο αγροτικό εισόδημα και στα αγροτεμάχια από το νέο έτος, τα χαράτσια για τα σπίτια και τις αποθήκες, για το αγροτικό ρεύμα και το αγροτικό πετρέλαιο, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις άδειες των γεωτρήσεων και τις σταυλικές εγκαταστάσεις, για τις μειώσεις στις επιστροφές ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Καυσίμων, για τις νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και στις καλλιέργειες που θα επιβληθούν με τη νέα ΚΑΠ, τις κατασχέσεις για χρέη από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών και τις απειλές ότι θα τους πάρουν τα σπίτια και τη γη τους κ.α. Κι όλα αυτά συνοδεύονται με την επανεμφάνιση των αγροτοδικείων που στόχο έχουν την τρομοκράτηση των αγροτών, ώστε να μην συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί όσο δεν υπάρχει αγροτικό κίνημα ισχυρό και με προσανατολισμό, μακριά από τις λογικές του κυβερνητικού συνδικαλισμού που όλα αυτά τα χρόνια έβαζε τους αγρότες στο περιθώριο, μακριά από μαζικές αγωνιστικές διεκδικήσεις. Όλοι αυτοί οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές όχι μόνο έβαζαν φρένο στους αγώνες αλλά ταυτόχρονα έδιναν πεδίο δόξης λαμπρό στους μεγαλοαγρότες-επιχειρηματίες, στους μεγαλεμπόρους και τις πολυεθνικές. Έβαλαν πλάτη για να φτάσει η αγροτική οικονομία στα τωρινά επίπεδα, για να μην αξιοποιεί η Ελλάδα όλες τις παραγωγικές της δυνατότητες.

Δεν φτάνει να γυρνάς την πλάτη στους ξεπουλημένους αγροτοπατέρες.

Τώρα είναι η ώρα να πάρεις την τύχη σου στα χέρια σου.

Παντού, ισχυροί αγροτικοί σύλλογοι

Σε κάθε χωριό ή ομάδα χωριών είναι πρωταρχικό κι απαραίτητο, να ενισχυθούν οι υπάρχοντες αγροτικοί σύλλογοι και να δημιουργηθούν νέοι εκεί που δεν υπάρχουν, οι οποίοι:

  • Θα αποτελούν τον κύριο μαζικό φορέα στο χωριό και θα πρωτοστατούν στην πάλη για κάθε πρόβλημα που αφορά στους κατοίκους της υπαίθρου.
  • Θα στηρίζουν κάθε άνθρωπο που υποφέρει και έχει την ανάγκη τους, έστω με προσωρινά μέτρα ανακούφισης και ταυτόχρονα, θα οργανώνουν το χωριό, απαιτώντας συνολικά μέτρα αλλαγής της κατάστασης.

Η προοπτική των αγώνων

Δεν αρκεί η προβολή και η διεκδίκηση μόνο οικονομικών αιτημάτων, αλλά χρειάζεται το κάθε πρόβλημα να συνδέεται με τη γενικότερη πολιτική που το γεννά. Προοπτική δεν υπάρχει χωρίς ο αγώνας να στρέφει τα πυρά ενάντια της ΚΑΠ της ΕΕ και τις αποφάσεις της, την στενά συνδεδεμένη μαζί της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν μπορεί και δεν είναι ζήτημα απλής εναλλαγής και καλύτερης ή χειρότερης διαχείρισης στα πλαίσια της ΕΕ.

Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα. Έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες σε ανθρώπινο δυναμικό, σε ύλες, σε ορυκτό πλούτο. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία. Το ίδιο και η γη. Αυτό δε σημαίνει ξεκλήρισμα, αντίθετα προστατεύει από αυτό τους μικρομεσαίους αγρότες. Σημαίνει ότι κάθε αγρότης έχει δουλειά, προστασία της παραγωγής του, μέλλον, είτε στην κρατικά οργανωμένη αγροτική μονάδα, είτε στον παραγωγικό συνεταιρισμό. Σημαίνει ότι θα έχει δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες στην  Πρόνοια και στην Παιδεία, δικαίωμα στις διακοπές, αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.

Άμεσα πρέπει να μαζικοποιηθούν οι αγώνες και όλοι οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι:

–      Να αντιπαλέψουμε την Νέα ΚΑΠ.

–      Να απαιτήσουμε απόσυρση του σχεδίου νόμου για τα χαράτσια. Κανένας φόρος στις μιρκοϊδιοκτησίες. Να φορολογηθεί η μεγάλη ιδιοκτησία και οι πλουτοκράτες με 45%.

–      Να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων που εισηγήθηκε η ελληνική κυβέρνηση  στην ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία και τον επικύρωσε και ενσωματώθηκε στον οργανισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ με καταστροφικές συνέπειες ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές για την κτηνοτροφία.

–      Να σφραγιστούν  χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα βιβλιάρια υγείας όλων των αγροτών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση στα χαράτσια στα νοσοκομεία. Να παρθεί πίσω το25€ για νοσηλεία. Να καταργηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα στις εξετάσεις και την συνταγογράφηση των φαρμάκων.

–      Να σταματήσει το αίσχος των αγροτοδικίων και οι διώξεις που στόχο έχουν να κάμψουν τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, να τρομοκρατήσουν και να ποινικοποιήσουν τους αγώνες. Να γίνει παραγραφή όλων των διώξεων και των ποινών που επιβλήθηκαν με πολιτική απόφαση της βουλής όπως το 1999.

–      Να απαγορευτεί κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως και 300,000€ με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών όσο διαρκεί η κρίση.

–      Άμεσα να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί που έμειναν χωρίς σοδειά φέτος. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας με πλήρη ασφάλιση από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους  στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αποζημίωση στο 100% της Ζημιάς. Να επανέλθει στον προηγούμενο νόμο για την καταβολή της εισφοράς με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή.

–      Να παρθούν μέτρα μείωσης του κόστους παράγωγης με κατάργηση του ΦΠΑ στα  αγροτικά εφόδια και μέσα, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%. Να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές.

–      Να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή από τις αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις σε γεωργικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα.

–      Να θεσμοθετηθούν ικανοποιητικές κατώτερες τιμές σε όλα  τα φυτικά και ζωτικά προϊόντα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας διασφαλίσουν αξιοπρεπές εισόδημα.

–      Nα συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή.

–      Να παρθούν άμεσα μέτρα για την απορρόφηση των εσπεριδοειδών με τιμές που να διασφαλίζουν το εισόδημα των παραγωγών.

Τα παραπάνω δεν είναι ζήτημα μόνο των αγροτόκτηνοτρόφων. Είναι ζητήματα που απασχολούν και πρέπει να απασχολούν και τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους και εμπόρους, τους εργάτες, την νεολαία και τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας. Γι’ αυτό τους καλούμε  να δώσουν μαζί με τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους δυναμικό, μαζικό παρών!

Όλοι στο συλλαλητήριο την Τρίτη 10 Δεκέμβρη στις 11πμ στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς με τα αγροτικά μας αυτοκίνητα

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά,...

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου,...