11.8 C
Chania
Thursday, December 11, 2025

Ισπανία: Δεκάδες χιλιάδες κατασχέσεις σπιτιών

Ημερομηνία:

Σχεδόν 50.000 κατοικίες κατέσχεσαν οι ισπανικές τράπεζες το 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας. Πρόκειται για αριθμό αυξημένο κατά 11,1% από το 2012.
Υπενθυμίζεται πως στην Ισπανία στην πρώτη φάση της οικονομικής κρίσης, το 2008, έσκασε η φούσκα ακινήτων. Μετά την κατάρρευσή τους οι τράπεζες έλαβαν βοήθεια άνω 40 δις ευρώ το 2012. Ένα χρόνο αργότερα προχώρησαν στην κατάσχεση 49.694 κατοικιών. Στην πλειονότητά τους, περίπου 39.000, πρόκειται για πρώτες κατοικίες.
Περίπου στις 21.500 περιπτώσεις τα κλειδιά παρέδωσαν οι ιδιοκτήτες ώστε να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Στις υπόλοιπες οι τράπεζες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, που ακολούθως διέταξε την κατάσχεση των κτιρίων.
Οι εξώσεις ιδιοκτητών και ενοικιαστών και οι κατασχέσεις κατοικιών έχουν προκαλέσει οργή τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία, όπου έχει ξεσπάσει και ένα κίνημα ενάντια στις πρακτικές των τραπεζών. Σε πολλές περιπτώσεις πολίτες έχουν κινητοποιηθεί ώστε να εμποδίσουν τις κατασχέσεις. Την ίδια στιγμή αύξηση καταγράφουν και οι αυτοκτονίες πολιτών που έχασαν τα σπίτια τους.

tvxs.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ