17.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Μνήμη και ιστορίες των Ελλήνων στη Βραζιλία

Ημερομηνία:

Το Σάββατο 28 Ιουνίου στα πλαίσια του 9ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Θωμά Κωνσταντινίδη, για τους “Θεματοφύλακες των αναμνήσεων – Μνήμη και Ιστορίες των Ελλήνων στη Βραζιλία”. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα το βρείτε στην σελίδα tokaravani.gr.
Λίγα λόγια για το βιβλίο…
Σύμφωνα με επίσημη καταγραφή οι πρώτοι έλληνες μετανάστες έφτασαν στη Βραζιλία το 1912 και κατάγονταν από τον Αρχάγγελο, από το νησί της Ρόδου. Η χώρα αυτή με μία ποικιλόμορφη ηπειρωτική γεωγραφία και πολιτισμό φωλιάζεται στη φαντασία των ελλήνων ήδη από το 19ο αιώνα. Από την ηπειρωτική μέχρι τη νησιωτική Ελλάδα μετανάστευσαν κινούμενοι από το όνειρο, από την περιπέτεια, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Τα λιμάνια του Σάντος και του Ρίο ντε Ζανέιρο ήταν οι κύριες πύλες εισόδου στη Βραζιλία αλλά η πνοή του πεπρωμένου τους οδήγησε σε διάφορους δρόμος από δύση έως ανατολή από βόρεια έως νότια αφήνοντας τα σημάδια τους σε όλες τις βραζιλιανές πολιτείες. Από καλλιέργειες καφέ στο εσωτερικό του Σάο Πάολο μέχρι το σιδηρόδρομο Μαντέιρα-Μαμορέ στον Αμαζόνιο διασχίζοντας τις μεγάλες πόλεις της βραζιλιανής ακτής και τις μικρές πόλεις του κεντρικού οροπεδίου, οι περιβαλλοντικές και εδαφικές συνθήκες επινόησαν μία ιδιαίτερη ταυτότητα, ποικίλη και ανάμεικτη.
Μεταξύ 1909 και 1912 ήρθαν περίπου χίλιοι έλληνες για να εργαστούν στην κατασκευή του σιδηροδρόμου. Ήταν νέοι από 11 έως 22 χρονών, οι περισσότεροι από την Κρήτη που είχαν έρθει μετά από πρόσκληση του Ιωάννη Φραγκούλη, που καταγόταν από την Ιεράπετρα. Ο Φραγκούλης είχε δουλέψει στο Παναμά και ήταν υπεύθυνος για την πρόσληψη ελλήνων εργατών για τη βορειοαμερικανική εταιρεία υπεύθυνη για την κατασκευή του σιδηροδρόμου. Όταν τελείωσε η κατασκευή, όσοι είχαν επιζήσει και είχαν παραμείνει στον Αμαζόνιο ασχολήθηκαν με το εμπόριο του καουτσούκ, του κάστανου του Παρά, με φυτείες ζαχαροκάλαμου και με την παρασκευή «κασάσας» (εθνικό οινοπνευματώδες ποτό της Βραζιλίας από ζαχαροκάλαμο).
Πολύ παρέμειναν στις πόλεις Γκουζαρά-Μιρίμ και Πόρτο Βέλιο, άλλοι ανέβηκαν το ποτάμι Γκουαπορέ και εγκαταστάθηκαν στην Κόστα Μάρκες, και άλλοι διέσχισαν το ποτάμι Μαμορέ και ξεκίνησαν τη ζωή τους στη Βολιβία.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Έπιασαν τον γαμπρό με κόκα, σχόλασε ο γάμος!

Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο...

Γάζα: Ακόμα ένας όμηρος σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό

Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε πως ισραηλινή...

Ανησυχούν οι επιστήμονες: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου – Πώς επηρεάζεται ο πλανήτης μας

Μια πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων αναφορικά με τον Ήλιο δημιουργεί...