13.8 C
Chania
Sunday, December 7, 2025

Mε 9,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, πτώση της Χρυσής Αυγής

Ημερομηνία:

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει την διαφορά του με την ΝΔ στις 9,5 μονάδες στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την μηνιαία δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr. Στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας  ένα μήνα πριν, η διαφορά ήταν 8 μονάδες. Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ αυξάνουν έστω και οριακά τις δυνάμεις τους ενώ αισθητή πτώση σημειώνει η Χρυσή Αυγή. Σε μια άλλη ερώτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, μόνο το 26% θεωρεί ότι ήταν αναγκαία για να υπάρξει κλίμα σταθερότητας, με την συντριπτική πλειοψηφία 65% να θεωρεί ότι «ήταν περιττή και εξυπηρετεί κομματικούς σκοπούς της κυβέρνησης».

Mε ποσοστό 29,8% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Στη δεύτερη θέση η ΝΔ με 20,4%. Οι αναποφάσιστοι έρχονται… τρίτη δύναμη με ποσοστό 8,8% ενώ το 6,9% των πολιτών επιλέγουν άλλο κόμμα. Στο 5% βρίσκεται πλέον η Χρυσή Αυγή με το Ποτάμι να την ξεπερνά με ποσοστό 5,7%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 4,7% το ΚΚΕ με 3,8% ενώ οι ΑΝΕΛ μένουν εκτός Βουλής με ποσοστό 2,3%. Στο 1,7% βρίσκεται το ΛΑΟΣ ενώ η ΔΗΜΑΡ παίρνει μόλις 0,4%. Λευκό ή άκυρο ρίχνει το 3,1% των ερωτηθέντων, το 4,2% δηλώνουν αποφασισμένοι ότι δεν θα ψηφίσουν ενώ το 3% λένε «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Ψήφος εμπιστοσύνης

Σχετικά με την επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την οποία ζήτησε η Κυβέρνηση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλαδή το 65% θεωρεί ότι ήταν περιττή και εξυπηρετεί κομματικούς σκοπούς της Κυβέρνησης. Το 26% θεωρεί ότι ήταν αναγκαία για να υπάρξει κλίμα σταθερότητας για την κυβέρνηση και τη χώρα. Μόλις το 7% των ερωτηθέντων απάντησε αυθόρμητα ότι δεν έχει γνώμη για το ζήτημα ενώ το 2% απάντησε «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Συσπειρώσεις των κομμάτων

Η ΝΔ εξακολουθεί να χάνει ψηφοφόρους προς τον ΣΥΡΙΖΑ (12%), λιγότερο προς τους ΑΝΕΛ αλλά έχει ελαχιστοποιήσει τις διαρροές προς την Χρυσή Αυγή.

Το ΠΑΣΟΚ χάνει ψηφοφόρους προς όλες τις κατευθύνσεις, με περίπου το εν τρίτο (28%) να στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένα σημαντικό ποσοστό προς την ΝΔ (10%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει την μεγαλύτερη συσπείρωση όσων τον ψήφισαν το 2012, έχει μικρές απώλειες προς την ΝΔ αλλά και προς το Ποτάμι (2%)

Καταλληλότητα για πρωθυπουργός

Μοναδικό σημείο στο οποίο υπερέχει η ΝΔ είναι το ερώτημα για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού. Ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται πρώτος με ποσοστό 40% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 34%. Το 25% απάντησε αυθόρμητα ότι κανένας από τους δυο δεν είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

tvxs.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναυάγιο στη Χρυσή: Δε φτάνουν οι θάλαμοι στα ψυγεία του νεκροτομείου για τους νεκρούς

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη Στο νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου θα μεταφερθούν...

Το ΠΑΣΟΚ «φρενάρει» τον Τσίπρα

Με την παρουσίαση του βιβλίου του στην Αθήνα και το θέατρο...