14.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας στην Α/θμια εκπ/ση

Ημερομηνία:

ΟΔήμαρχοςΠλατανιάΜαλανδράκηςΙωάννης , με έγγραφο του προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων τους συναρμόδιους Υφυπουργούς και σε διάφορους άλλους εμπλεκόμενους Φορείς, καταθέτει τις σκέψεις και τις προτάσεις του σχετικά με τη διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας κυρίως στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως αναφέρει ζούμε σε μια χώρα που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κάθε της σπιθαμή έχει τη δική της παρουσία και συμβολή τόσο στην αρχαία όσο και στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία, θεωρεί ότι αποτελεί καθήκον της πολιτείας οι νέοι μας να γνωρίσουν την ιστορία του χωριού ή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής τους.

Στα πλαίσια αυτά,  υποβάλλει την πρόταση να ενταχθεί το μάθημα της Τοπικής Ιστορίας στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τη διδασκαλία του μέσα από ξεχωριστά ανά περιφέρεια σχολικά εγχειρίδια ιστορίας, παράλληλα με αυτάτ ης Γενικής Ιστορίας , πιστεύοντας ότι η εισαγωγή του γνωστικού αντικειμένου της Τοπικής Ιστορίας, παράλληλα με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και εκτός του σχολικού χώρου (επισκέψεις σε αρχαιολογικούς τόπους, μουσεία, εκκλησίες, Ιστορικά Αρχεία) και τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, θα συμβάλλει ιδιαίτερα στον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση της εκπαίδευσης ενώ επιπρόσθετα θα επιτύχει ένα βασικό στόχο, να βοηθήσει τους νέους μας να γνωρίσουν το δικό τους πολιτισμό, τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά, τη δική τους ιστορία.

Ήδη στο Δήμο Πλατανιά θα λειτουργήσει τμήμα Τοπικής Ιστορίας στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης, με μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή, χωρίς ωστόσο να αναπληρώνει την ανάγκη για εκμάθηση της ιστορίας, κυρίως από τα παιδιά μας.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...