22.8 C
Chania
Monday, September 30, 2024

Ισχυρό ψήφισμα Ευρωβουλής για τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ημερομηνία:

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του ΕΚ ψήφισμα με θέμα τις τουρκικές ενέργειες που προξενούν εντάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε περιλαμβάνει έντονες υποδείξεις προς την Τουρκία

. Χαρακτηρίζει τις τουρκικές έρευνες παράνομες και προκλητικές και ζητά την άμεση απόσυρση των τουρκικών πλοίων που βρίσκονται εντός ή γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης καλεί την Τουρκία να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, να ανακαλέσει αμέσως τη NAVTEX και να ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το ψήφισμα υπογραμμίζει το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση των φυσικών της πόρων, ενώ διασυνδέει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τη στάση που τηρεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Καλεί δε την Άγκυρα να εφαρμόσει πλήρως τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, σύμφωνα με την οποία η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών είναι απαραίτητη συνιστώσα της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νεοκλής Συλικιώτης, τόνισε πως το ισχυρό ψήφισμα που επιτεύχθηκε είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας των κύπριων Ευρωβουλευτών, της αγαστής συνεργασίας με την μόνιμη αντιπροσωπεία της ΚΔ και ιδιαίτερα με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στις Βρυξέλλες αλλά και της βοήθειας που είχαμε από ξένους Ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων. Εν τούτοις, τόνισε, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η οποία είχε καταθέσει ένα ισχυρό ψήφισμα συμβάλλοντας στο να βελτιωθεί το κοινό ψήφισμα, που τέθηκε σε ψηφοφορία. Ο κος Συλικιώτης υπενθύμισε πως η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ήταν η μόνη ομάδα που από την αρχή επέμενε πως έπρεπε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων να συζητηθεί στην Ολομέλεια και δια μέσου της προέδρου της έθεσε το θέμα στην Διάσκεψη των Προέδρων του ΕΚ, για εγγραφή προς συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος ήδη από την Ολομέλεια του Οκτωβρίου. Και καθώς η πρόταση δεν εγκρίθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά επανέφερε εκ νέου το θέμα στην επόμενη Διάσκεψη των προέδρων επιτυγχάνοντας εν τέλει να συζητηθεί στην ολομέλεια του Νοεμβρίου.

Ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως στάλθηκε μήνυμα προς όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος ότι οφείλουν να πιέσουν την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες, επιθετικές ενέργειες και να εργαστεί για εκτόνωση της κρίσης που η ίδια προκάλεσε, έτσι που να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία και να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Οι Απαράδεκτοι”… Υποστηρίζουν τη Διαμαντοπούλου | Φωτός

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε...

Τώρα αμερικάνοι συνταξιούχοι και στο Κουμ – Καπί;

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια που διαρκώς γίνεται...

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε...