23.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Ιδιωτικοί γάμοι σε δημόσιους χώρους ή όταν τα ωραία λόγια πάνε περίπατο

Ημερομηνία:

Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης

Πολιτικός γάμος και δεξίωση της οικογένειας Κουτσιανά, ιδιοκτητών της εταιρείας καλλυντικών Apivita πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στον χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στο Ενετικό Λιμάνι προκαλώντας δημόσια αίσθηση.

Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή, η κόρη του προέδρου της Apivita, Σοφία Κουτσιανά, παντρεύτηκε τον Jolly Jackson μέσα στο Μεγάλο Αρσενάλι και την τελετή πραγματοποίησε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας μαζί με τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Πουλιδάκη.

Με λίγα λόγια ένα σκάνδαλο γιγαντιαίων διαστάσεων ή τουλάχιστον μια πολύ σημαντική πρόκληση απέναντι στους Χανιώτες, έλαβε χώρα επί της νέας δημοτικής αρχής που υποστηρίζει τη διαφάνεια και μια άλλη αντιμετώπιση της καθημερινότητας και των δημοσίων θεμάτων και αλλά κάνει.

Βέβαια, για να γίνουμε και λίγο κακοί, το περιμέναμε, ότι κάτι τέτοια πράγματα θα συνέβαιναν, ήδη προεκλογικά είχαμε παρουσιάσει τις ενστάσεις μας για το αν η επόμενη δημοτική αρχή θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη, τηρουμένων των όποιων αναλογιών μεταξύ των δύο σχημάτων. Και είναι διάφορες οι παρατηρήσεις που μπορεί να γίνουν.

Πρώτα από όλα, και όπως τίθεται από τη σχετική έρευνα της εφημερίδας Αγώνας της Κρήτης, πρέπει να δοθούν απαντήσεις για το ποιός έδωσε τη σχετική άδεια και αν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση από το συμβούλιο της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – KAM. Βέβαια, και για να μην έχουμε αυταπάτες, η παρουσία του κ. Βάμβουκα στην τελετή δίνει από μόνη της νομιμοποίηση στο σχετικό εγχείρημα.

Έτσι κι αλλιώς, ο ίδιος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια μπορεί να αποτελέσει “εφαλτήριο για το άνοιγμα και άλλων χώρων που θα φιλοξενούν πολιτικούς γάμους” στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται τα Χανιά να προσελκύσουν τον γαμήλιο τουρισμό.

Και εδώ δεν μπούμε παρά να θυμίσουμε την τοποθέτησή μας για τη μεγάλη μπίζνα με τους κινέζικους γάμους και ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις, πάντα στο όνομα της ανάπτυξης, αποτελούν “το νέο κόλπο, το νέο must για τους τουριστολάγνους κερδοσκόπους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις διάφορες επιχειρήσεις της πόλης που ασχολούνται με τον τουρισμό, την εστίαση και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, για τον Εμπορικό Σύλλογο και άλλους”, αντί αν εστιάζουν στα πραγματικά προβλήματα.

Κι αυτά συμβαίνουν όταν φορείς όπως η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – KAM λειτουργούν με ιδιωτικά και επιχειρηματικά κριτήρια, δίνοντας χώρο σε έξωθεν παρεμβάσεις… Όμως, κύριε Δήμαρχε, ούτε οι γάμοι ιδιωτών, ούτε τα κοινωνικά εστιατόρια, με τους χιλιάδες κοινωνικούς περιορισμούς και τα διάφορα κριτήρια (εθελοντική εργασία, σίτιση μόνο για νόμιμους μετανάστες κτλ) μπορούν να δώσουν λύση στα ζητήματα επιβίωσης των συμπολιτών μας…

Επίσης, με πιο δικαίωμα δίνονται δημόσιοι και αρχαιολογικοί χώροι για να ικανοποιηθούν τα καπρίτσια του κάθε μεγαλόσχημου ενώ εάν είσαι πολιτιστικός σύλλογος, οργάνωση, ομάδα ή ερασιτεχνικό εργαστήριο, χρειάζεται να χρυσοπληρώνεις την αίθουσα που ζητάς για την εκδήλωσή σου; Επίσης, ποιά είναι η ανάγκη άραγε που οδήγησε την οικογένεια Κουτσιανά, που η εταιρεία της ετοιμάζει βιοκλιματικό εργοστάσιο στο Μαρκόπουλο, ένα project ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, να πραγματοποιήσει την συγκεκριμένη τελετή σε δημόσιο χώρο, αν όχι η επίδειξη δύναμης;

Και πόσο διαθέσιμη είναι η νέα δημοτική αρχή να ενδώσει και σε άλλες παρόμοιες ή και πιο σύνθετες απαιτήσεις; Θυμίζω εδώ το ζήτημα της εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων του Μαμιδάκη στη Σούδα και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Με λίγα λόγια, αυτό δεν είναι μια πολιτική που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών αλλά μια πολιτική που όπως είχαμε σημειώσει από την αρχή έχει σκοπό να εφαρμόσει τη μνημονιακή πολιτική μέσω του Καλλικράτη στους δήμους, έστω και με προοδευτικό πρόσημο.

Δυστυχώς, αυτές οι πολιτικές επιλογές δεν διαφέρουν σε τίποτα από την αντίληψη που είχε η προηγούμενη δημοτική αρχή που ταύτιζε τον πολιτισμό με τον τουρισμό και την οικονομική εκμετάλλευση του πολιτισμού από την τουριστική βιομηχανία.

Και αυτή η πολιτική πρέπει να βρεθεί στο στόχαστρο των δημοκρατικών, αντιμνημονιακών και αριστερών παρατάξεων, για να μην ακολουθήσουν και χειρότερα σκάνδαλα. Και εννοώ για το ξεπούλημα του αεροδρομίου, για τα καύσιμα στη Σούδα, για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και άλλα πολλά…

Απλά πράγματα, οι ως πολίτες και αγωνιστές θα έρθουμε σε ρήξη και θα ανατρέψουμε αυτές τις λογικές ή θα γίνουμε χειροκροτητές της εφαρμογής τους.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειρηναίος Μαράκηςhttp://www.agonaskritis.gr/author/eirinaios_marakis/
Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986. Απόφοιτος λυκείου. Δραστηριοποιείται στα κοινά μέσα από τον χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Μικρά πεζά, διηγήματα και ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά ιστολόγια . Διατηρεί τα ιστολόγια Λογοτεχνία και Σκέψη και Αριστερός Σχολιασμός. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης και στο εβδομαδιαίο διαδικτυακό περιοδικό Babushka

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά,...

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου,...