11.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

Μέρκελ: Η ελληνική οικονομία θα κριθεί από τους θεσμούς – Τσίπρας: Το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων είναι πρωτίστως ηθικό θέμα

Ημερομηνία:

Σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για συγκεκριμενοποίηση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων έστειλε η γερμανίδα Καγκελάριος, στις από κοινού δηλώσεις με τον έλληνα Πρωθυπουργό μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε πολύ θερμές και ουσιαστικές τις επαφές με τον ελληνικό λαό, σημειώνοντας ότι στη σημερινή συνάντηση με τον έλληνα Πρωθυπουργό συζητήθηκαν θέματα του ευρώ, αλλά διμερούς ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, τόνισε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον έλληνα Πρωθυπουργό βρέθηκε η λίστα των μεταρρυθμίσεων. «Θα πρέπει τα οικονομικά στοιχεία να είναι σαφή, δηλαδή ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και πότε από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία θα κριθεί από τους θεσμούς. «Η Γερμανία δεν θα πει αν επαρκεί το ένα μέτρο ή το άλλο, οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup και οι μεταρρυθμίσεις θα κριθούν από τους θεσμούς» ξεκαθάρισε.

Είπε χαρακτηριστικά:

Πολύ ζεστές επαφές με τον ελληνικό λαό, πολλοί Έλληνες ζουν στη Γερμανία και εκατομμύρια Γερμανοί κάνουν τις διακοπές τους στην πατρίδα τους. Χρειαζόμαστε σαφή στοιχεία που θα κατατεθούν στους θεσμούς, δεν θα αποφασίσει η Γερμανία για το αν είναι επαρκή μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα.

Εκπροσωπώ μόνο ένα από τα 19 κράτη που είναι στο ευρώ. Δεν λαμβάνουμε εμείς τις αποφάσεις. Εμείς συζητάμε με την Ελλάδα και ανταλλάσουμε απόψεις. Θα ήθελα η Ελλάδα να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Θα ήθελα η Ελλάδα να γίνει μία εύρωστη χώρα, να βγει από το τέλμα της μεγάλης ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων. Μιλήσαμε και για διμερή θέματα. Υπάρχει πνεύμα συνεργασίας, και τα 2 κράτη ανήκουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Το θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής πλευράς έχει ολοκληρωθεί για εμάς. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά όμως το ποιες ήταν οι συνθήκες βάσει των οποίων δημιουργήθηκε τότε το Ταμείο του Μέλλοντος (διαβάστε σχετικά άρθρα από τον Α.τ.Κ. ΕΔΩ, ΕΔΩ κι ΕΔΩ)και πόσο υπέφεραν οι Έλληνες από το γερμανικό κατοχικό καθεστώς. Είναι κάτι που θα το συζητήσουμε, δεν καταλήξαμε κάπου σήμερα. Θα το συζητήσουμε με την Ελλάδα στο μέλλον. 

Η κοινή μας συνεργασία χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη.  Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη αλλά η Ευρώπη δημιουργήθηκε στη βάση ότι κάθε κράτος είναι σημαντικό για την ευρωζώνη και όλα τα κράτη πρέπει να συνυπάρχουν ειρηνικά.

Γερμανικές αποζημιώσεις και Siemens από τον Αλέξη Τσίπρα

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι πρόκειται πρωτίστως για ένα ηθικό ζήτημα, αλλά και το θέμα της ζημίας που προκάλεσε στο ελληνικό δημόσιο το σκάνδαλο της Siemens.

Πρέπει να επιλύσουμε  τις διαφορές του παρελθόντος. Το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων δεν είναι υλική διεκδίκηση, είναι πρωτίστως ηθικό θέμα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη τα δύο κράτη να δουλέψουν από κοινού για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που κράτησε και επιχειρεί να κρατά την Ελλάδα καθηλωμένη, όπως είπε.

«Μια πρώτη πρωτοβουλία θα ήταν η δικαστική συνδρομή των δικαστικών αρχών για τα πεπραγμένα της siemens στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός κατέρριψε το μύθο του success story, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένο. Χαρακτηριστικά τόνισε:

Η Ελλάδα συμπληρώνει πέντε χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που επέφερε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Ένα πρόγραμμα που, παρά το γεγονός ότι ήταν πρωτοφανές σε ό,τι αφορά την προσαρμογή και τον χρόνο της, κατά την εκτίμησή μας δεν ήταν success story.

Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ, δημιούργησε απαραδεκτη ανεργία στους νέους κοντά στο 60%. Το δημόσιο χρέος διογκώθηκε, ενώ αυτά τα πέντε χρόνια είχαμε και πολύ μεγάλη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε την ανάγκη να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και τρόπος πέρα από τον διάλογο, για να γεφυρωθούν διαφορές, όπου υπάρχουν.  «Όπως και η ίδια (σ.σ. Μέρκελ) μου είπε στο τηλέφωνο την προηγούμενη εβδομάδα «είναι προτιμότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλον, παρά να μιλάει ο ένας για τον άλλον» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ωστόσο, προχώρησε και σε μια δέυτερη παραδοχή που απευθυνόταν στο εσωτερικό της Ελλάδας:

Είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα προβλήματα στην Ελλάδα φταίνε οι ξένοι. Υπάρχουν και ενδογενείς, εσωτερικές αιτίες που συνέβαλαν ώστε η Ελλάδα να μπει στην κρίση και, δυστυχώς, τα πέντε τελευταία χρόνια δεν βοήθησαν.

Η αναποτελεσματικότητα του Κράτους παραμένει, η διαφθορά παραμένει. Αν αυτές οι δυο παραδοχές γίνουν κοινός τόπος, το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε είναι, όχι να γρκεμίσουμε τα θετικά που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής.

Όπως είπε, στόχος πρέπει να είναι οι μεγάλες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Πρέπει να αλλάξουμε το μείγμα τις πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενάντια στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Αλλάζοντας προτεραιότητες πολιτικής και με κοινωνική συναίνεση μπορούμε να ολοκληρώσουμε την δημοσιονομική προσαρμογή.

Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για όλα τα δεινά της Ελλάδας. Πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα και να δουλέψουμε από κοινού ώστε να  καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που κρατάει την Ελλάδα καθηλωμένη.

Θέλουμε τη συνδρομή των γερμανικών αρχών για την υπόθεση siemems. Το θέμα του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων είναι πρώτιστα ηθικό και πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να το αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που να εξέφρασε πρόθεση να καταλάβει η ελληνική πλευρά γερμανικά κτίρια. Οι επανορθώσεις δεν συσχετίζονται καθόλου με τη σημερινή κρίση, είναι ένα διμερές με ηθική και όχι υλική αξία.

Η κ. Μέρκελ είναι ένας άνθρωπος που ακούει. Ενδεχομένως να περνάει μια διαφορετική εικόνα προς τα έξω και αυτό ίσως να δημιουργεί στερεότυπα. Το πρωτοσέλιδο του Spiegel (σσ με τους Μέρκελ ανάμεσα σε Ναζί αξιωματικούς) είναι άδικο και για την κ. Μέρκελ και για τον γερμανικό λαό, να υπάρχουν εικόνες ότι υπάρχει σχέση με τη Γερμανία των Ναζί. Αυτά είναι πίσω σε ένα σκοτεινό παρελθόν που μαζί πρέπει να ξεπεράσουμε.

 

newpost.gr, left.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΣτΕ προσφεύγουν σωματεία και πολίτες για την τιμολόγηση του νερού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ....

Πανελλήνιο ρεκόρ καταγράφηκε στις μεταμοσχεύσεις το 2024 – Πολύ υψηλά το ΠΑΓΝΗ

Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε...