17.1 C
Chania
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2026

Δεν καταργούν τον ΕΝΦΙΑ αλλά προχωρούν σε μειώσεις μέσω αντικειμενικών αξιών

Ημερομηνία:

Με όχημα τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων σχεδιάζουν μείωση του ΕΝΦΙΑ στο υπουργείο Οικονομικών. Κάποιες πηγές υπολογίζουν την μείωση από 25% έως και 35% , ακολουθώντας την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη δήλωσε σχετικά την Τεάρτη «σε ένα 15πενθήμερο θα μπορώ να έχω καταθέσει νομοσχέδιο για τα θέματα δημόσιας περιουσίας στη Bουλή, που ένα τμήμα της θα αποτελεί και υπόθεση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με βάση και τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου Επικρατείας».

Αν δεν υπάρξουν παραμετρικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ή τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων για φέτος, με επιβαρύνσεις στα υψηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας, η έκπτωση αυτή συνεπάγεται αναζήτηση πρόσθετων εσόδων της τάξεως των 650-900 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει, δια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ότι οι όποιες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δεν θα δημιουργήσουν δημοσιονομική τρύπα και θα καλυφθούν από ισοδύναμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για περιοχές με τιμή ζώνης πέριξ των 600-700 ευρώ, οι προσαρμογές στις αντικειμενικές θα είναι από ανεπαίσθητες έως μηδενικές. Σε ακριβότερες προ κρίσης περιοχές θα υπάρξουν μειώσεις αλλά θα υπάρξουν και αυξήσεις σε ελάχιστες περιοχές οι οποίες παρά την κρίση εμφανίζουν σήμερα αγοραίες τιμές υψηλότερες των υποτιμημένων στο παρελθόν αντικειμενικών αξιών.

Ο κατάλογος με τις νέες αντικειμενικές, αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες από την ειδική επιτροπή η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, στη βάση δεδομένων από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις εμπορικές τράπεζες αναφορικά με τις αγοραίες τιμές.

koutipandoras.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένταση τροχονομικών ελέγχων στην Κρήτη: 520 παραβάσεις σε 1.291 οχήματα

520 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε 1.291 ελεγχθέντα οχήματα στην Κρήτη στις 3 Απριλίου 2026. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Αυξημένα μέτρα τροχαίας από την Ελληνική Αστυνομία για το Πάσχα

Η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει αυξημένα μέτρα τροχαίας από 3 έως 19 Απριλίου 2026 για το Πάσχα. Εντατικοί έλεγχοι για αλκοόλ, ταχύτητα, κινητά και ζώνες ασφαλείας.

Σύλληψη πέντε ατόμων για ναρκωτικά στην Ιεράπετρα

Σύλληψη πέντε ημεδαπών 19-27 ετών στην Ιεράπετρα για ναρκωτικά. Κατασχέθηκαν κοκαΐνη, κάνναβη και χρήματα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων.

Άρχισε το 5ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά με 142 αθλητές από όλον τον κόσμο

Άρχισε στα Χανιά το 5ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά «Μίκης Θεοδωράκης» με 142 αθλητές από όλον τον κόσμο. Διεξάγεται στο Μεγάλο Αρσενάλι έως τη Μεγάλη Πέμπτη.