Στις 28 Μαΐου 1952 ο νόμος 2159, κατοχυρώνει το δικαίωμα της γυναίκας όχι μόνο να εκλέγει, αλλά και να εκλέγεται στις Δημοτικές και Βουλευτικές εκλογές. Παρόλα αυτά, οι Ελληνίδες δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές του Νοέμβρη που ακολουθεί, αφού δεν έχουν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Στις επαναληπτικές εκλογές, ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία της Ελλάδας, η Ελένη Σκούρα.
1844– Α” Εθνοσυνέλευση με το α” Σύνταγμα της χώρας που έλεγε: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου». Όχι όμως και η γυναίκα
Έγιναν συζητήσεις στη Βουλή ,το 1920, το 1922, το 1925, το 1929, αλλά χωρίς θετικό αποτέλεσμα.
Το 1928, η απάντηση για να μη δοθεί ψήφο στις γυναίκες ήταν ““ Η γυναικεία … ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον».
Το 1930, επί κυβερνήσεως Βενιζέλου, αναγνωρίστηκε το δικαίωμα ψήφου με τόσο περιοριστικούς όρους, όμως, που ήταν μάλλον δώρο άδωρον! Το δικαίωμα ψήφου ίσχυε μόνο για τις δημοτικές εκλογές, αφορούσε μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν και όχι του εκλέγεσθαι, ίσχυε μόνο για τις εγγράμματες Ελληνίδες και οπωσδήποτε άνω των 30 ετών.
Το 1944, όταν τα 3/4 της Ελλάδας είχαν ελευθερωθεί από την ΕΑΜική αντίσταση, ιδρύθηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), που προκήρυξε εκλογές. Με απόφασή της για πρώτη φορά ψηφίζουν άντρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια.
Το 1952 επικυρώνεται η ψήφος των γυναικών ,αλλά θα ψηφίσουν τον επόμενο χρόνο γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι.
Πρώτη γυναικα βουλευτής ήταν η Ελένη Σκούρα που εξελέγη με τον »Ελληνικόν Συναγερμόν» σε αναπληρωματικές εκλογές το 1953.
Σε βουλευτικές εκλογές, οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου 1956, οπότε η Λίνα Τσαλδάρη της ΕΡΕ και η Βάσω Θανασέκου της Δημοκρατικής Ένωσης κέρδισαν την είσοδό τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μάλιστα η Λίνα Τσαλδάρη έγινε και η πρώτη γυναίκα υπουργός, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση Καραμανλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια χρονιά εξελέγη και η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος, η Μαρία Δεσύλλα στην Κέρκυρα. Πρέπει να περάσουν ακόμα δυο δεκαετίες, ώσπου το Σύνταγμα του 1975 να ορίσει επιτέλους ότι «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι».
Η Λίνα Τσαλδάρη της Ε.Ρ.Ε ,είναι η πρώτη υπουργός στην κυβέρνηση Καραμανλή . Επίσης την ίδια χρονιά εκλέγεται στην Κέρκυρα και η Μαρία Δεσύλλα που γίνεται η πρώτη ελληνίδα Δήμαρχος.
Οι εκλογές του 1934
Οι δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934 ήταν οι πρώτες που στις κάλπες θα προσέρχονταν και γυναίκες. Η προσέλευση ήταν προαιρετική και αφορούσε μόνο το εκλέγειν και όχι το εκλέγεσθαι. Επιπροσθέτως, το δικαίωμα δόθηκε μόνο σε όσες:
Είχαν συμπληρώσει το τριακοστό (30) έτος της ηλικίας τους.
Διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού.
Στους εκλογικούς καταλόγους γράφτηκαν μόλις 2.655 κυρίες, από τις οποίες ψήφισαν τελικά 493.
Χαρακτηριστική για το κλίμα της εποχής ήταν η άρνηση της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη να ψηφίσει. Είχε πει, μάλιστα, πως ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και αποφεύγουν να κάνουν παιδιά.
Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος
Πρώτη δήμαρχος στην Ελλάδα αναδείχτηκε στην Αμαλιάδα και ήταν η φαρμακοποιός Μαρίκα Μπότση – Τσαπαλίρα.
Γεννήθηκε το 1904 και πέθανε την 1η Απριλίου 2006 (!). Δραστηριοποιήθηκε στον Σοσιαλιστικό Ομιλο Γυναικών και σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών και έπειτα στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Το 1927 παρακολούθησε μαθήματα Αστρονομίας στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών.
Στις 5 Σεπτεμβρίου 1944, μετά την απελευθέρωση της Αμαλιάδας από τους ναζί, ο λαός εξέλεξε δια βοής 15μελή Επιτροπή Λαϊκής Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ των εκλεγέντων ήταν και η Μαρίκα Μπότση – Τσαπαλίρα. Εξι μέρες αργότερα η Επιτροπή Λαϊκής Αυτοδιοίκησης υπέδειξε δήμαρχο τη Μαρίκα. Παραιτήθηκε μετά από 101 ημέρες.
Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος με όλες τις διαδικασίες
Η Μαρία Δεσύλλα – Καποδίστρια ήταν η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε δήμαρχος με όλες τις διαδικασίες.
Αυτό έγινε στην Κέρκυρα το 1956. Ηταν δισεγγονή του Γεωργίου Καποδίστρια, αδελφού του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Αδελφή του Νάσου Μπότση, εκδότη των εφημερίδων «Ακρόπολις» και «Απογευματινή». Γεννήθηκε το 1881 στην Κέρκυρα. Παντρεύτηκε με τον Σταμάτη Δεσύλλα, δήμαρχο της Κέρκυρας. Τον αντικατάστησε το 1956, μετά τον θάνατό του. Συγκεκριμένα, στις αναπληρωματικές εκλογές που ακολούθησαν εξελέγη με 5.365 ψήφους επί συνόλου 10.207. Παρέμεινε στη δημαρχία μέχρι το 1959.
Η πρώτη γυναίκα βουλευτής
Εκλέχθηκε στις αναπληρωματικές εκλογές του 1953 με το κόμμα «Ελληνικός Συναγερμός» και ήταν η πρώτη που έθεσε το ερώτημα εάν πρέπει να αποκαλείται κυρία βουλευτής ή βουλευτίνα.
Παρόλο που σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση η αποχή έφτασε στο υψηλό ποσοστό του 32%, η Ελένη Σκούρα ήρθε πρώτη σε σταυρούς, αφήνοντας πίσω της τον Ιωάννη Πασαλίδη.
Η Ελένη Σκούρα ορκίστηκε στη Βουλή στις 2/2 του 1953, σε ηλικία 57 ετών. Μια ημερομηνία σημαδιακή, καθώς γεννήθηκε στις 2/2 του 1896 στο Βόλο, στις 2/2 του 1950 πήρε το πτυχίο της στη Νομική, σε ηλικία περίπου 50 ετών και στις 2/2 του 1991 πέθανε, (!!!).
Η Ελένη Παπαχρήστου- Σκούρα παντρεύτηκε το δικηγόρο Δημήτριο Σκούρα, με τον οποίο δεν απέκτησαν παιδιά. Μετά το θάνατο του συζύγου της, έμεινε μόνη και πάμφτωχη, καθώς δεν είχε βουλευτική σύνταξη, γιατί δεν είχε εκπληρώσει τα χρόνια και δεν καλυπτόταν από ασφαλιστικό φορέα.
Το 1989 η Πολιτεία τής υποσχέθηκε τιμητική σύνταξη, κάτι που δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα η Ελένη Σκούρα να πουλήσει όλα τα παράσημά της και τα μετάλλιά της για να μπορέσει να μπει στο Χαρίσειο Γεροκομείο. Στον πρώτο μήνα όμως αρρώστησε βαριά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου και πέθανε σε ηλικία 91 ετών…
Η πρώτη γυναίκα υπουργός
Η Λίνα Τσαλδάρη της Ε.Ρ.Ε ,είναι η πρώτη υπουργός στην κυβέρνηση Καραμανλή .
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1887 και υπήρξε κόρη του ιστορικού και πρωθυπουργού Σπυρίδωνα Λάμπρου. Το 1919 παντρεύτηκε τον Παναγή Τσαλδάρη. Από τις 29 Φεβρουαρίου του 1956 μέχρι στις 5 Μαρτίου του 1958[2] χρημάτισε υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας στη δεύτερη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Η Λίνα Τσαλδάρη, ή Τσαλδάραινα, όπως την αποκαλούσε η Πηνελόπη Δέλτα, .. έχει συνδέσει το όνομα της με τους αγώνες για ισότητα των δυο φύλων και για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Ήταν γυναίκα του Παναγή Τσαλδάρη, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο οποίος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του Βενιζέλου.Η Πηνελόπη Δέλτα, που ήταν φανατική Βενιζελινικιά, αντιπαθούσε έντονα τη Λίνα Τσαλδάρη και την θεωρούσε υπεύθυνη και υποκινητή της απόπειρας δολοφονίας κατά του Βενιζέλου στις 6 Ιουνίου 1933.
Η απόπειρα αυτή κατά του Βενιζέλου είχε γίνει από αστυνομικούς που ακολούθησαν το αμάξι του Βενιζέλου από το σπίτι των Δέλτα στην Κηφησιά όπου είχαν πάει για δείπνο ο Βενιζέλος και η γυναίκα του. Οι δρόμοι της περιοχής είχαν κλείσει σκόπιμα από την αστυνομία και μόνο το αυτοκίνητο του Βενιζέλου κυλούσε στους δρόμους. Με ένα άλλο αμάξι πρόβαλαν στο δρόμο και ανάγκασαν τον οδηγό του Βενιζέλου να σταματήσει το αμάξι και τότε βρήκαν ευκαιρια να πυροβολήσουν. Ο Βενιζέλος δεν τραυματίστηκε, αλλά τραυματίστηκε η γυναίκα του και ο οδηγός του και σκοτώθηκε ένας ακόλουθός του. Από την ηρωική αντίδραση του οδηγού οι φονιάδες τα βρήκαν σκούρα και δεν ολοκλήρωσαν το έργο τους.
Η Δέλτα πίστευε ότι η Λίνα Τσαλδάρη διότι ήθελε να δεί το συζυγό της πρωθυπουργό,γνώριζε για την απόπειρα και βοήθησε σε αυτήν και ίσως και να την οργάνωσε. Οι φήμες αυτές κυκλοφόρησαν έντονα τότε στους κύκλους της Αθήνας αλλά παρέμειναν απλά φήμες. Επιπλέον, όπως προαναφέραμε, μετέπειτα η Λίνα Τσαλδάρη έγινε βουλευτής και υπουργός που εργάστηκε σκλήρα στα πόστα της.
Η πρώτη Ελληνίδα που έγινε πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Η Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα γεννήθηκε στα Εξάρχεια της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 1934 και είναι κόρη του υποναυάρχου Ευάγγελου Ψαρούδα και της Αικατερίνης Αντωνίου. Απο την πλευρά του πατέρα της κατάγεται απο ιστορική οικογένεια θαλασσομάχων της Ύδρας.
Η πιο διάσημη δήλωσή της, που είναι και λίαν επίκαιρη, στις ημέρες που διανύουμε:
Φεβρουάριος 2005: «Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση, ενδεχομένως, και της συνταγματικής συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές, καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως, η δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης»
Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος κόμματος
Η Αλέκα (Αλεξάνδρα) Παπαρήγα είναι η πρώην Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1991 μέχρι τον Απρίλιο του 2013. Είναι η πρώτη γυναίκα αρχηγός πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα και η πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ. Μιλάει αγγλικά και ρωσικά και έχει συγγράψει βιβλίο για τη χειραφέτηση και την απελευθέρωση της γυναίκας. Ήταν η μακροβιότερη αργηγός κόμματος μετά την μεταπολίτευση καθώς συμπλήρωσε 22 συνεχή χρόνια στη θέση αυτή (1991-2013).
Όταν ανάλαβε την ηγεσία, η περίοδος αυτή, υπήρξε από τις δυσκολότερες για το ΚΚΕ: Το 1989, επίσης, συγκροτήθηκε ο ενιαίος Συνασπισμός, ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου. Την ίδια χρονιά, διασπάται η ΚΝΕ, μέλη αποχωρούν και διαγράφονται, -εκτός από στελέχη της ΚΝΕ- και 15 μέλη της Κ.Ε..
Το 1991 ακολουθεί δεύτερη διάσπαση.
Ομάδα στελεχών, -ονόματι “ανανεωτικοί”- επιζητεί ριζική ανανέωση.
O ρόλος της Παπαρήγα είναι καθοριστικός. Πιστή στο ΚΚΕ, και σε όσα αυτό πρέσβευε, αλλά και στη “σκληρή γραμμή” του καταφέρνει να συγκεντρώσει ένα 48% των συνέδρων, επικρατώντας με μικρή διαφορά από τους “ανανεωτικούς”. Ενώ και τα πράγματα στο εξωτερικό, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, γίνονται ακόμα χειρότερα.
Εντέλει, στις 24 Ιουνίου του 1991 το ΚΚΕ απευθύνεται στον κόσμο του και στη συγκέντρωση, στο Πεδίο του Άρεως, Παπαρήγα καθιστά σαφές τo εξής:
«Δε διαπραγματευόμαστε την αυτοτελή ύπαρξη του ΚΚΕ»
Τέλος, είναι μια εκ των υπευθύνων για τη δημιουργία του ΠΑΜΕ, το οποίο ιδρύθηκε το 1999.