12.8 C
Chania
Monday, December 8, 2025

ΔΝΤ: Η μη εξόφληση της δόσης στις 30 Ιουνίου, δεν συνιστά χρεοκοπία

Ημερομηνία:

Η Ελλάδα θα εξοφλήσει εγκαίρως την οφειλή της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρυ Ράις. Πρόσθεσε πως και να μην γίνει αυτό όμως, δεν θα έχουμε χρεοκοπία

Tην πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει εγκαίρως την οφειλή της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρυ Ράις, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα την οφειλή της, το Ταμείο δεν εκλαμβάνει την εξέλιξη αυτή ως χρεωκοπία (default) αλλά θέτει την χώρα στο καθεστώς των “ληξιπρόθεσμων οφειλών”, εν συνεχεία η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εντός τριάντα ημερών για τα περαιτέρω.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να επισέλθει στην ουσία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, αναφέροντας ωστόσο ότι καταβάλλονται νυχθημερόν επίπονες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Έσπευσε ωστόσο να επισημάνει ότι η πρόταση που έχουν καταθέσει οι τρείς θεσμοί (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και και Ευρωπαϊκή Επιτροπή ) είναι ομόφωνη, τονίζοντας ότι οι απόψεις των τριών θεσμών ταυτίζονται. Χαρακτήρισε την πρόταση των θεσμών ισορροπημένη τόσο δημοσιονομικά όσο και κοινωνικά, προσθέτοντας ότι προάγει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Υποστήριξε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς η οποία θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της οικονομίας και θα προωθεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κάλεσε δε την Ευρώπη να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος, εφόσον η χώρα προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ δεν θέτει τελεσίγραφα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων (take or leave it). Ανέφερε τέλος ότι απαιτείται μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, λαμβάνοντας όμως μέριμνα για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

news247.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Οι τίμιοι αγρότες θα πληρωθούν»!!!

Της Γεωργίας Θάνου * Δεν υπάρχει δήλωση του πρωθυπουργού και...