16.8 C
Chania
Friday, November 22, 2024

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Ο 16ος αιώνας της Βενετοκρατίας στην κρήτη – Τέχνη και Πολιτισμός

Ημερομηνία:

Το Συνέδριο ήτανε αφιερωμένο στον Μανόλη Κριαρά και Στυλιανό Αλεξίου.

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου και η Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων με τη συνεργασία και την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας Κρήτης, των τεσσάρων Αντιπεριφερειών, των Δήμων και άλλων πολιτιστικών και επιστημονικών φορέων της Κρήτης, οργάνωσαν το ως άνω Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο από 4-11- Σεπτεμβρίου όπου σε κάθε Νομό έκανε δύο μέρες.
Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής ο Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος. Σε 20 συνεδρίες (18 τακτικές, την εναρκτήρια και την απολογιστική) και με την παρουσία 75 ανακοινώσεων ιστορικής, πολιτιστικής και παραγωγικής φύσεως. Αρχίσαμε 4/9/2015 από την Εταιρεία  Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου στον Πύργο του Αλικιανού.
Εναρκτήρια Πανηγυρική Συνεδρία 4/9/2015

Προεδρείο Αλέξανδρος Παπαδερός

Ριζίτικο τραγούδι από τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο «Κρητικές Μαδάρες».

Καλωσόρισμα από τον ομοτ. Καθηγητή Ερατοσθένη Καψωμένο. Και πάλι ριζίτικο τραγούδι από τον ως άνω καλλιτεχνικό Σύλλογο.

Ομιλίες Συνέδρων

1) Βασίλης Κατσαρός ομοτ. Καθηγητής Α.Π.Θ. με θέμα Εμμανουήλ Κριαράς. Το ζήτημα των ορίων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και η ενασχόληση με την ύστερη Βυζαντινή και Κρητική λογοτεχνία.

2) Αναστασία Παπαδία – Λάλα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας με θέμα: Αγροτικές ταραχές και η εξέγερση του Γεωργίου Γαδανολέων – Λυσσογιώργη στην Δυτ. Κρήτη (1509-1528) . Παράδοση και ιστορικές πραγματικότητες.

3) π. Μιχάλης Βλαβογιλάκης. Ερευνητής της εκκλησιαστικής ιστορίας της Κρήτης με θέμα: Οι συνθήκες που επεκράτησαν και η στάση των Βενετών απέναντι στους Ορθόδοξους Κρήτες.

4) Μιχαήλ Ανδριανάκης επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων με θέμα: Η οχύρωση της Κρήτης στην περίοδο της Βενετοκρατίας.

 

Α’ Τακτική Συνεδρία 5/9/2015

Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος» Χανιά

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προεδρείο Αναστασία Παπαδία – Λάλα

1)Κανάκης Γερωνυμάκης, συγγραφέας – λαογράφος με θέμα: Η συμβολή των Σφακιανών στην Επανάσταση του Καντανολέου

2) Χριστίνα Παπαδημητρίου Δρ. φιλόλογος καθηγήτρια Μ.Ε. με θέμα: Ιστορικές και Κοινωνικές εγγραφές στους «Κρητικούς Γάμους» του Σπύρου Ζαμπελίου. Η αναζήτηση ενός ιδεολογικού ερείσματος για την εδραίωση της εθνικής ταυτότητας του ελληνισμού τον 16ο αιώνα.

3) Δημήτρης Γεωργιακάκης φιλόλογος με θέμα: Οι «Κρητικοί Γάμοι», είναι αποκύημα της φαντασίας του Σπύρου Ζαμπελίου ή όντως πραγματικό γεγονός;

4) Γεώργιος Κουτρούλης τ. Δ/ντης του Γηροκομείου Χανίων με θέμα: Η συμβολή των χωριών της Ορεινής Κυδωνίας στην επανάσταση του Καντανολέου.

5) Νίκος Παπαδογιαννάκης, ομοτ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κρήτης με θέμα Αντώνιου Ι. Αντωνιάδου «Κρήτη: «Ένας διάλογος ποίησης – Ιστορίας.

 

Β’ Τακτική Συνεδρία

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ

Προεδρείο Βασίλης Κατσαρός

1)Massimo Peri Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Διευθυντής Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Padova Ιταλία και Αφροδίτη Αθανασοπούλου επικ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα: «Κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με τα εμβλήματα του Ερωτόκριτου».

2) Αμάντα Σκαμάγκα, υποψ. Διδάκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: Το αναγεννησιακό κονταροχτύπημα στη Βενετοκρατική κοινωνία κατά την εκπνοή  του 16ου αιώνα μέσα από το έργο του Lancorio Persio.

3) Fattima Elorva Διευθύντρια Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία με θέμα: «Ερωτόκριτος» και «Θυσία του Αβραάμ». Ένας συγγραφέας ή δύο; Μερικές υφολογικές και γλωσσολογικές παρατηρήσεις.

4) Μαριάννα Παφίτη, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κύπρου, φιλόλογος. Η «Βοσκοπούλα» του Θωμά Παπαδοπούλου (το χειρόγραφο της Ρώμης).

 

Γ’ Τακτική Συνεδρία

ΤΕΧΝΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ

Προεδρείο Massimo Peri

1)Ulrich Mornnig Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου Μανόλης Πατεδάκης  επίκ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης (εικαστικές) λεπτομέρειες στους Αγίου Αναργύρους Χανίων.

2) Κώστας Καγίνης ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: Ο Φραγκίσκος Σκούφος (1644-1697) και το λογοτεχνικό μπαρόκ.

3) Δέσποινα Αθανασιάδου – Στεφανουδάκη (εκκλησιαστική ρητορική) με θέμα: Η ομιλητική παράδοση της Κρήτης και η συνέχεια κατά τον 16ο αιώνα. (Με πούλμαν πήγαμε στο Κουστογέρακο)

Δ’ Τακτική Συνεδρία

Κουστογέρακο Σελίνου

Προεδρείο Μιχάλης Ανδριανάκης

Καλωσόρισμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αντ. Σελίνου «Το ψιλάφι».

Κατάθεση δενδρυλίων δάφνης στον ανδριάντα Καντανολέου.

1) Ιωάννης Μυριζάκης φιλόλογος με θέμα: Μνημεία και μνήμες.

2) Αλέξανδρος Παπαδερός Δφ.τ. Διευθυντής Ορθ. Ακαδημίας Κρήτης με θέμα: Ο Γιώργης Καντανολείς στο «Εώς Πότε» του Νίκου Καζαντζάκη

3) Αναστασία Παπαδία – Λάλα καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας με θέμα:  Τα εξεγερμένα χωριά της Δυτικής Κρήτης στις πρώτες δεκαετίες του 16ου αιώνα. Αντιβενετικές κινήσεις, καταστολή και ιδεολογικά ρεύματα.

Εδώ ετέλειωσε το Συνέδριο εις ότι αφορά το Νομό Χανίων. Εσυνέχισε πια για τους άλλους Νομούς της Κρήτης.

Μας προσεφέρθει πλουσιότατο γεύμα στο ηρωικό και φιλόξενο Κουστογέρακο, όπου εμελετάτο να γίνει και γλέντι, μα συνέπεσε να προκύψει πένθος αυτές τις μέρες. Εφύγαμε με το πούλμαν μας και φτάσαμε στα Χανιά μεταμεσονύχτια.

Εγώ ευχαριστώ πολύ τον Πρόεδρο του Συνεδρίου κ. Καψωμένο και την οργανωτική επιτροπή, που μου κάνανε την τιμή να με ορίσουνε μεταξύ των συνέδρων.

Κανάκης Ι. Γερωνυμάκης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κανάκης Γερωνυμάκης
Γεννήθηκε στην κοινότητα Ασφένδου στις 31 Δεκεμβρίου 1926 και διετέλεσε για πολλά χρόνια γραμματέας της κοινότητας. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων μέσω των οποίων μαθαίνουμε τα ήθη και τα έθιμα όχι μόνον των Σφακιών αλλά όλης της Κρήτης. Έργα του "Κοινότης Ασφένδου Σφακίων", "Περιπλοκάδια", "η Κρήτη στο πρόσφατο παρελθόν", "Σφακιανή Λαογραφία" κ.α. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του "Περιπλοκάδια" με Α΄έπαινο και το βιβλίο του "Μαντιναδοποιημένες παροιμίες τση Κρήτης" απέσπασε το Β΄έπαινο. | Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου θα βρείτε εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πούτιν: Η σύγκρουση στην Ουκρανία απέκτησε στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (21/11)...

Ιδιοκτήτες ενοικιαστικών αυτοκινήτων ζητούν παρέμβαση για την κακή κατάσταση του δρόμου προς τον Μπάλο

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Γραφείων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ηρακλείου-Λασιθίου «ΗΝΙΟΧΟΣ» εξέφρασε...

Επίδομα θέρμανσης: Προσοχή σε αυτό το ένα σημείο – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Περιθώριο μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι του επιδόματος...