14.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Κίνδυνος να κλείσει το μοναδικό Ευρωπαϊκό σχολείο στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Στο Ηράκλειο της Κρήτης λειτουργεί το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας (στην πόλη έχει έδρα ο ευρωπαϊκός οργανισμός ENISA για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών).

Τα Ευρωπαϊκά  Σχολεία είναι  επίσημα εκπαιδευτικά  ιδρύματα  που συστάθηκαν, αρχικά, για τα παιδιά των υπαλλήλων της Ε.Ε. Προσφέρουν ευρεία  πολυπολιτισμική εκπαίδευση παράλληλα με την καλλιέργεια της εθνικής  ταυτότητας  των  μαθητών.

Το σύστημά τους  είναι διακυβερνητικό και βασίζεται σε διεθνή σύμβαση που ανάγεται στο 1953. Το πρώτο ξεκίνησε στο Λουξεμβούργο και από τότε επεκτάθηκε η λειτουργία τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το σχολείο όμως δεν είναι αποκλειστικά για τα παιδιά Εύρω-υπαλλήλων αλλά λειτουργεί κανονικά ως δημόσιο σχολείο.

Δυστυχώς η Ε.Ε, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, έχει εκχωρήσει αρμοδιότητες στις εθνικές κυβερνήσεις. Αντί, λοιπόν, να υποστηρίζεται το πρόγραμμα απευθείας από τις Βρυξέλλες (μόνο επιθεωρητές έστειλαν πρόσφατα), την ευθύνη την έχει το δικό μας υπουργείο Παιδείας, με τα γνωστά αποτελέσματα γραφειοκρατίας και η ευθύνη βαραίνει και τοπικούς παράγοντες διοίκησης στην Κρήτη.

Το τελευταίο διάστημα το Ευρωπαϊκό σχολείο κινδυνεύει να μην πάρει την τελευταία πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να κλείσει, λόγω των ελλείψεων όπως σταθερή κτιριακή υποδομή και τις απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις. Ως αποτέλεσμα κινδυνεύει να φύγει και ο Ευρωπαϊκός οργανισμός που εδρεύει στην πόλη, ο ENISA.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=0yL-BCNeGdM”]

tvxs.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Οι αγρότες δεν είναι “εγκληματική οργάνωση”

Η κυβέρνηση συκοφαντεί τους παραγωγούς για να κρύψει την...

Όταν το Παρελθόν Ζητάει Δικαιοσύνη

Υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος, αυτός ο μεγάλος και...

Χανιά: Σύροι γιορτάζουν την πρώτη επέτειο από την πτώση του Άσαντ | Φωτός

Σε κλίμα συγκίνησης η συριακή κοινότητα των Χανίων συγκεντρώθηκε...