24.8 C
Chania
Sunday, October 6, 2024

Ν.Δ.: Η «έκπληξη» Κυριάκου και ένας δεύτερος γύρος από τα παλιά

Ημερομηνία:

του Τάσου Τσιφόρου

Μέχρι και τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής οι περισσότεροι θα επέμεναν στο δίδυμο Μεϊμαράκη – Τζιτζικώστα για το δεύτερο γύρο.

Κι όμως! Όσοι είχαν πιο λεπτομερή εικόνα έβλεπαν ως δεδομένη την πρωτιά του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και πιθανολογούσαν την «έκπληξη» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το τελικό αποτέλεσμα, που δεν είχε επισήμως ανακοινωθεί μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες, κρίθηκε σε μία σειρά παραμέτρους:

•στο φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, το οποίο χρεώθηκε εν μέρει ο κ. Μεϊμαράκης, με αρκετούς ψηφοφόρους να στρέφονται προς την πλευρά Μητσοτάκη

•στους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών που, επίσης, έστρεψαν μία μερίδα ψηφοφόρων προς τον πρώην Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης

•στην κινητοποίηση του καραμανλικού στρατοπέδου, την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες, υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη. Οι διαρροές αλλά και η παρουσία του ίδιου του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη εικάζεται ότι έπαιξαν το ρόλο τους στη συγκράτηση ψηφοφόρων στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη

•στην αστοχία της πλευράς Τζιτζικώστα να κινητοποιήσει, λόγω όλων των παραπάνω, όλες τις δυνάμεις που υπολόγιζε. Στο Βελλίδειο βγήκε πρώτος ο Μεϊμαράκης, στο λεκανοπέδιο η πρωτιά παίχτηκε μεταξύ Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη, η κεντρική Μακεδονία δεν έδωσε όσα περίμενε ο Περιφερειάρχης ενώ και οι υπόλοιπες περιοχές που είχε επενδύσει (Πειραιάς, Υπόλοιπο Αττικής κ.ο.κ.) δεν έβγαλαν τη δυναμική που θα επιθυμούσε.

Με αυτά ως δεδομένα η Νέα Δημοκρατία οδεύει σε ένα δεύτερο γύρο, μετά από τρεις εβδομάδες, που θυμίζει μία κλασική αναμέτρηση μεταξύ καραμανλικών και μητσοτακικών από τα παλιά.

Όπως δηλαδή με τη σύγκρουση Έβερτ – Σουφλιά και Καραμανλή – Σουφλιά το 1996 -1997 ή τη σύγκρουση Σαμαρά – Ντόρας το 2009.

Εν προκειμένω, μάλιστα, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης μοιάζει να εκτιμά ότι έχει τις πιθανότητες να κερδίσει την ηγεσία καθώς φιλοδοξεί να εξασφαλίσει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και σημαντικού ποσοστού όσων στήριξαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα προσέλθουν στις κάλπες.

Ο κ. Μητσοτάκης, με τη χθεσινοβραδυνή του δήλωση, έσπευσε να δηλώσει παρών στο δεύτερο γύρο ενώ οι τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες τόσο για τις εσωκομματικές ισορροπίες όσο και για τη δυναμική των δύο μονομάχων. Θα επιτρέψει το καραμανλικό στρατόπεδο να περάσει το κόμμα στον απόγονο ενός Μητσοτάκη; Θα επιτύχει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τη συσπείρωση δυνάμεων που θα του επιτρέψουν να διεκδικήσει κάτι που μέχρι πριν δύο εβδομάδες έμοιαζε απίθανο; Οι απαντήσεις στις 10 Ιανουαρίου 2016.

newpost.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτος με 10 μονάδες διαφορά ο Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Δούκας

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου...

Εστίαση: Φορολογούν τώρα και τα… πουρμπουάρ – Τα POS μετατρέπουν το φιλοδώρημα σε μέρος του μισθού

Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει στα καταστήματα εστίασης...

«Νομοθετήστε για τα smartphones σαν να είναι τσιγάρα», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ

Την άποψη ότι τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους...