14.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Νότης Μαριάς από το Κέντρο καταγραφής προσφύγων της Λέσβου: Ας έρθουν εδώ οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών να δουν

Ημερομηνία:

«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες και άλλους παράνομους μετανάστες» δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, που επισκέφθηκε το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου το νησί για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει με τις προσφυγικές ροές.

«Είμαστε χώρα φιλόξενη αλλά υπάρχουν όρια» είπε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής τονίζοντας ότι οι συναρμόδιες υπηρεσίες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εθελοντικές οργανώσεις κάνουν ό,τι μπορούν για τους δυστυχισμένους ανθρώπους που φτάνουν στα Ελληνικά νησιά και τα σύνορα. «Και την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι μας κουνάνε το δάκτυλο, απειλώντας ότι θα στείλουν την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο Νότης Μαριάς και συνέστησε αυτοσυγκράτηση στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, λέγοντας ότι θα έπρεπε να πάνε στη Λέσβο για να ενημερωθούν πρώτα για τα απτά προβλήματα και ύστερα να ασκούν κριτική. Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής θύμισε στις δηλώσεις του ότι από τα 28 κράτη της Ε.Ε. μόνο 8 ανταποκρίθηκαν στο σύστημα ανάληψης ευθύνης για το προσφυγικό και από τους 66.000 πρόσφυγες που πρέπει να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα σε άλλα κράτη, μόλις 100 έφυγαν ήδη και αυτό -όπως είπε- είναι απαράδεκτο.

Ο Νότης Μαριάς στηλίτευσε το στυγνό δουλεμπόριο των Τούρκων με τους πρόσφυγες, επέμεινε ότι τα hotspots πρέπει να δημιουργηθούν στην Τουρκία και καταφέρθηκε εναντίον του σχεδίου εκχώρησης της φύλαξης των Ελληνικών συνόρων -με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές- στη νέα Frontex. «Θα δεχτούμε τη συνεργασία και τη βοήθειά τους αλλά δεν θα επιτρέψουμε να υποκαταστήσουν τις Ελληνικές Αρχές» είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε αν τεθεί δίλημμα για απώλεια της φύλαξης των συνόρων μας να αποχωρήσει η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Νότης Μαριάς συναντήθηκε στη Λέσβο με τον Δήμαρχο του νησιού Σπύρο Γαληνό και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Ψάνη, τον Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη  Γιαννέλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Ευστράτιο Κύτελη, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου Ευάγγελο Μυρσινιά, τους Αντιπροέδρους του Επιμελητηρίου Παναγιώτη Τατάκη και Παρασκευά Φραντζέσκο και τον Οικονομικό Επόπτη Νικόλαο Αθανάση καθώς και με τον πρώην δήμαρχο Λέσβου Δημήτριο Βουνάτσο.

Δείτε τις δηλώσεις του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή από τη Λέσβο στο βίντεο που ακολουθεί

[youtube url=”https://youtu.be/pOtxP0ccukU”]

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...