Βατόμουρο μαρμελάδα
Ένα κιλό βατόμουρα 1200 γραμμ. ζάχαρη, μισό λεμόνι χυμό, μία βανίλια.
Καθαρίζομε, πλένομε, στραγγίζομε καλά τα βατόμουρα. Τα στραγγίζουμε καλά και τα πολτοποιούμε στο μίξερ. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη, το χυμό του λεμονιού και τη βανίλια και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν πήξει (όχι πολύ γατί μετά στο ψυγείο σφίγγει) την αφήνομε να κρυώσει και βάζομε σε αποστειρωμένα βάζα.
Δαμάσκηνα μαρμελάδα
Δύο κιλά ώριμα δαμάσκηνα (ή τζάνερα αφθονία) ώριμα, δύο κιλά ζάχαρη.
Πλένομε τα δαμάσκηνα βγάζομε τα κουκούτσια και πολτοποιούμε στο μίξερ. Βάζομε τον πολτό σε κατσαρόλα προσθέτομε τη ζάχαρη και ελάχιστο νερό και ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα. Όταν γίνει παχύρευστο αποσύρομε απ’ την φωτιά.
Φράουλα μαρμελάδα
Ένα κιλό φράουλες 1200 γραμμ. ζάχαρη.
Ετοιμάζομε τις φράουλες, τις πολτοποιούμε με το χέρι. Βάζομε τον πολτό με την ζάχαρη και αφήνομε 3-4 ώρες. Στη συνέχεια βράζομε σε δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει παχύρευστος πολτός.
Ροδάκινο μαρμελάδα
Ένα κιλό ροδάκινο ώριμα, ένα κιλό ζάχαρη, ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό , ένα λεμόνι χυμό.
Πολτοποιούμε στο μίξερ τα ροδάκινα. Βάζομε σε κατσαρόλα τα ροδάκινα, τη ζάχαρη και το νερό. Βράζομε ως συνήθως.
Βερίκοκο μαρμελάδα
Ένα κιλό βερίκοκα ώριμα, ένα κιλό ζάχαρη, μισό φλιτζάνι νερό.
Πλένομε τα βερίκοκα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα πολτοποιούμε στο μίξερ. Τα βάζομε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη το νερό και τα βράζομε σε δυνατή φωτιά έως να δέσει.
Σύκο μαρμελάδα
Τρία κιλά ώριμα σύκα, ένα κιλό ζάχαρη, 2-3 γαρύφαλλα.
Ξεφλουδίζομε τα σύκα. Τα βάζομε στην κατσαρόλα με την ζάχαρη. Δεν βάζομε νερό. Ανακατεύομε συνεχώς για να μην κολλήσουν. Ρίχνομε τα γαρύφαλλα και όταν δέσει η μαρμελάδα αφήνομε να κρυώσει και βάζομε σε βάζα.
Α. Κ.