19.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

75η επέτειος Μάχης Κρήτης: Τα μηνύματα των πρωθυπουργών Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, Μεγάλης Βρετανίας David Cameron, Αυστραλίας Malcolm Turnbull, Νέας Ζηλανδίας John Key

Ημερομηνία:

Οι εκδηλώσεις για την 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης ξεκινούν αυτή την Κυριακή από τον μαρτυρικό Δήμο Καντάνου Σελίνου. Τα δικά τους μηνύματα για αυτή την ξεχωριστή επέτειο έστειλαν οι πρωθυπουργοί 4 χωρών που στρατιώτες τους συμμετείχαν σε αυτή τη Μάχη. Οι 4 πρωθυπουργοί Ελλάδος, Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας αποτίουν και αυτοί φόρο τιμής στους νεκρούς μα και στους ζωντανούς, που αγωνίστηκαν ενάντια στον πανίσχυρο φασίστα κατακτητή και με την ηρωική τους αντίσταση άφησαν το σημάδι τους στην ιστορία. Τιμούν την ίδια την ιδέα της αντίστασης στην αδικία. Μαζί με τους βετεράνους και τις οικογένειες τους και φέτος η Κρήτη θα θυμηθεί και θα μνημονεύσει αυτούς τους απλούς ανθρώπους που έγιναν ήρωες για να προασπίσουν αυτό που θεώρησαν απαράβατο: το δικαίωμά τους να ζούνε ελεύθερα στον τόπο τους.

Ακολουθούν τα μηνύματα των τεσσάρων πρωθυπουργών

Μήνυμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα

46c53d535c0f4d66c67e3a41742f997d

Κατά μια άποψη, ο μόνος αποδεκτός τρόπος για την διεξαγωγή μιας μάχης είναι να πολεμούν οι οργανωμένοι στρατοί μεταξύ τους. Είναι η αντίληψη αυτών που κατανοούν μόνο το δόγμα της επιβολής και της ωμής δύναμης. Όταν όμως κρίνεται κάτι σπουδαίο, όπως η ελευθερία, κάθε άνθρωπος γίνεται ο ίδιος του ένα οχυρό.

Η Μάχη της Κρήτης είναι ένα από τα πιο υψηλά παραδείγματα αυτής της δεύτερης εκδοχής. Ο κρητικός λαός έδωσε σε όλο τον κόσμο μια λαμπρή εικόνα παλλαϊκού αγώνα ενάντια στην φρίκη του ναζισμού. Οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που με παλιά όπλα, με αγροτικά εργαλεία και με ό,τι άλλο μπορούσε να κρατήσει το χέρι τους χτύπησαν την ναζιστική πολεμική μηχανή για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους, τις ζωές τους, ολόκληρο το μέλλον της ανθρωπότητας.

Στην Κρήτη, η Εθνική Αντίσταση έδειξε πως θα είναι ένα φαινόμενο καθολικό. Στη γη της ήχησε ξανά το μήνυμα της κατάκτησης της ελευθερίας από τους ίδιους τους πολίτες.

Οι ιστορικές στιγμές δεν πραγματοποιούνται με στόχο να στιγματίσουν το μέλλον, ακόμη κι αν τελικά το πετυχαίνουν. Έρχονται για το παρόν τους. Και το παρόν των κρητικών που αγωνίστηκαν τον Μάιο του 1941 μαζί με τους Άγγλους, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς Συμμάχους ήταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η μεγαλύτερη μάχη που έδωσε ποτέ η ανθρωπότητα απέναντι στην πιο σκοτεινή πλευρά της.

Σε αυτό το πλαίσιο, κανένας συμψηφισμός μεταξύ θυτών και θυμάτων δεν νοείται. Κανένα θόλωμα των γραμμών και των στρατοπέδων. Και όταν αυτό γίνεται εξυπηρετεί σκοπούς σύγχρονους και εντελώς ξένους προς την καταπολέμηση του ναζισμού.

Παρά τα όσα ακολούθησαν στην Ελλάδα μετά τον Πόλεμο, με τον τραγικό Εμφύλιο που έζησε η χώρα μας, εμείς κρατάμε καθαρή την ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους ξένους φίλους της ελευθερίας που αγωνίστηκαν για την ανθρωπότητα στο πλευρό του ελληνικού λαού.

Χαιρετούμε με σεβασμό σήμερα τους βετεράνους του πολέμου που θα βρεθούν και πάλι στην Κρήτη και τις οικογένειές τους.

Σκύβουμε το κεφάλι προς όλους όσοι πολέμησαν τον ναζισμό στα πεδία των μαχών και τείνουμε σταθερά το χέρι σε όσους πολεμούν σήμερα, από κάθε σημείο του κόσμου και με όποιο τρόπο τις δυνάμεις που απειλούν να γράψουν νέα μαύρα κεφάλαια στο βιβλίο της Ιστορίας.

Εκ μέρους του ελληνικού λαού χαιρετίζω τους αιώνιους και τους νέους πανανθρώπινους αγώνες για την ελευθερία και την ιστορική μνήμη.

Μήνυμα του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, της Μεγάλης Βρετανίας, και Βορείου Ιρλανδίας κ. David Cameron

Battle of Crete, Greece May 1941 British soldiers stand by the charred remains of a German paratrooper.

Πριν από 75 χρόνια, άντρες των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλίεου, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας βρέθηκαν στο πλευρό των συμμάχων τους στην Ελλάδα σε μια ύστατη μάχη κατά των δυνάμεων της τυραννίας και της επιβουλής που, έχοντας περάσει από την ηπειρωτική χώρα, απειλούσαν πια την Κρήτη. Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά τη διάρκεια της σκληρής αυτής μάχης στο νησί.

Η Μάχη της Κρήτης ήταν σημαντική για πολλούς λόγους: ήταν η πρώτη εισβολή νησιού από αέρος, η πρώτη φορά που αξιοποιήθηκε πληροφοριακό υλικό το οποίο είχε συγκεντρωθεί μέσω της συσκευής Enigma (Αίνιγμα), και η πρώτη φορά που οι Γερμανικές δυνάμεις συνάντησαν μαζική αντίσταση των κατοίκων. Η εμπειρία της Κρήτης οδήγησε τον Χίτλερ στην απόφασή του να μην επαναλάβει μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις από αέρος, παρά ταύτα, ήταν καταλυτικής σημασίας για τους Συμμάχους ώστε να αναπτύξουν οι ίδιοι αυτού του είδους την πολεμική τακτική.

Η Μάχη της Κρήτης έχει, βεβαίως, μείνει στην ιστορία και για το απαράμιλλο θάρρος και την αποφασιστικότητα των ανδρών των Συμμαχικών Δυνάμεων και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμων αλλά και των κατοίκων της Κρήτης – θάρρος το οποίο πλήρωσαν πολύ ακριβά στη συνέχεια. Τις δώδεκα ημέρες σθεναρής αντίστασης διαδέχθηκαν τέσσερα σχεδόν χρόνια γερμανικής κατοχής κατά την οποία ο λαός της Κρήτης επέδειξε το απαράμιλλο ανεξάρτητο και ατρόμητο πνεύμα του, καθώς οι Κρητικοί συνέχισαν να στηρίζουν τις συμμαχικές δυνάμεις. Οι δεσμοί αλληλοσεβασμού και αγάπης που αναπτύχθηκαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια μεταξύ των Κρητικών και των Συμμάχων που βρέθηκαν στο νησί, διατηρούνται ισχυροί ως τις μέρες μας.

Για τις εκδηλώσεις μνήμης της εβδομηκοστής πέμπτης επετείου της Μάχης της Κρήτης, βετεράνοι με τις οικογένειές τους θα βρεθούν για μια ακόμα φορά στο νησί για να θυμηθούν και να τιμήσουν τους συντρόφους τους. Αξίζει να θυμόμαστε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία και να εκφράζουμε μαζί την ευγνωμοσύνη μας για τη υπέρτατη θυσία τους. Και σωστά βρισκόμαστε σήμερα εδώ μαζί με τους τότε αντιπάλους μας, και σήμερα φίλους και συμμάχους μας, για να τιμήσουμε αυτή την ιστορική μάχη.

Μήνυμα του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, κ. Malcolm Turnbull

German fllschirmjäger in Crete, 1941

Είναι τιμή μου να αποστέλλω το παρόν μήνυμα επί τη ευκαιρία της 75ης επετείου από τη Μάχη της Κρήτης. Η ηρωική υπεράσπιση της Κρήτης από Αυστραλούς στρατιώτες που πολέμησαν δίπλα στους Έλληνες και σε άλλους συμμάχους, αποτέλεσε ιστορική στιγμή στον κοινό μας αγώνα για την ελευθερία.

Η αποφασιστική αντίσταση του Κρητικού λαού και το ανυπέρβλητο θάρρος του κατά την προφύλαξη στρατιωτών των Συμμάχων από τις δυνάμεις των κατακτητών, μέχρι την ασφαλή εκκένωσή τους από την Κρήτη, σήμαναν την αρχή άρρηκτων δεσμών μεταξύ των λαών μας.

Σήμερα, οι κάτοικοι της Κρήτης χαίρουν θαυμασμού και αγάπης στην Αυστραλία για τους κινδύνους που αψήφησαν στο παρελθόν, και για τη φιλία που δείχνουν σε όλους τους Αυστραλούς από τότε. Η απαρχή της μετανάστευσης Ελλήνων στην Αυστραλία ενίσχυσε περεταίρω αυτή τη φιλία, εμπλουτίζοντας τον πολιτισμικό ιστό της Αυστραλίας και διασφαλίζοντας ότι οι δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν εν καιρώ πολέμου, παραμένουν ζωντανοί δεκαετίες αργότερα.

Στην επέτειο αυτή, θυμόμαστε εκείνους που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία.

Στέλνω τις πιο θερμές που ευχές στους κατοίκους της Κρήτης και σε όλους τους Έλληνες κατά τις αναμνηστικές τελετές για τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.

Μήνυμα του πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, κ. John Key

Making the jump, Crete 1941

Σήμερα εορτάζουμε την 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Τιμούμε την μνήμη των συμμαχικών δυνάμεων της Ελλάδας, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας και της Βρετανίας που πολέμησαν μαζί, ενάντια συντριπτικών ανισοτήτων, για να υπερασπιστούν την νήσο Κρήτη από την εισβολή.

Για 12 μέρες τον Μάιο του 1941 οι μάχες μαίνονταν στο νησί. Η απώλεια ζωής, και των δύο, στρατιωτών και πολιτών, ήταν τεράστια. Από τους περισσότερους από 7,700 Νεοζηλανδούς στρατιώτες που συμμετείχαν στις συμμαχικές δυνάμεις, 671 έπραξαν την απώτατη θυσία και περισσότεροι από 2,000 αιχμαλωτίστηκαν. Τώρα 75 χρόνια μετά, οι γενναίοι μας βετεράνοι της Μάχης της Κρήτης είναι λίγοι σε αριθμό, υπόκειται σε εμάς να συνεχίσουμε την μνήμη των συμπολιτών μας, ανδρών και γυναικών που πολέμησαν στην υπεράσπιση της ελευθερίας και σήμερα το πράττουμε αυτό με τελετές στην Νέα Ζηλανδία και στην Κρήτη. Θα τους θυμόμαστε.

Η Νέα Ζηλανδία είναι βαθειά ευγνώμων στον λαό της Κρήτης που παρείχαν προστασία, καταφύγιο και βοήθεια στους στρατιώτες μας. Αυτοί οι απλοί πολίτες επέδειξαν μεγάλη γενναιότητα και ευσπλαχνία, διακινδυνεύοντας την ζωή τους για να περιποιηθούν τους πληγωμένους στρατιώτες μας και να τους βοηθήσουν να δραπετεύσουν. Σήμερα αναγνωρίζουμε τον ηρωισμό τους.

Σε εκείνες τις σκοτεινές μέρες, ένας ειδικός δεσμός σχηματίστηκε μεταξύ των λαών μας, ένας δεσμός που συνέχισε να δυναμώνει και να βαθαίνει κατά τα τελευταία 75 χρόνια. Μετά τον πόλεμο, πολλοί Κρητικοί και άλλοι Έλληνες από την υπόλοιπη Ελλάδα εγκαταστάθηκαν στην Νέα Ζηλανδία, όπου έκαναν, και συνεχίζουν να κάνουν, μία σημαντική και συναισθηματική συνεισφορά στην κοινωνία μας. Επίσης, πολλοί

Νεοζηλανδοί ταξιδεύουν στην Κρήτη και στην Ελλάδα κάθε χρόνο να θυμηθούν αυτούς που πολέμησαν και έχασαν την ζωή τους στην Κρήτη.

Καθώς μοιραζόμαστε τις αναμνήσεις μας από την ανδρεία, την απώλεια και την συντροφικότητα που σημάδεψαν την Μάχη της Κρήτης, ανανεώνουμε μαζί την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Νέας Ζηλανδίας. Μολονότι ο δεσμός σφυρηλατήθηκε σε εποχή πολέμου, έχει ανθίσει σε εποχή ειρήνης.

Είθε να διαρκέσει για πολύ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ