13.7 C
Chania
Τρίτη, 17 Μαρτίου, 2026

Μια ανακρίβεια για τον Κανακογερώνυμο

Ημερομηνία:

Κύριε Διευθυντά,

Ο Κανακογερώνυμος ήτανε από τους Μαυροπάτερους του Ασκύφου. Έλαβε μέρος στην επανάσταση του Δασκαλογιάννη και εσκοτώθηκε ηρωϊκά όταν οι Σφακιανοί εξολόθρευσαν τον ισχυρό γιανήτσαρο Αληδάκη στον Εμπρόσνερο.

Λανθασμένα ο αείμνηστος Πάρης Κελαϊδής στο πολύτιμο κατά τα άλλα βιβλίο του «Εγκυκλοπαίδεια των Σφακίων» στη σελίδα 67 τον αναφέρει ως μέλος της οικογένειας των Γερωνυμάκηδων του Ασφένδου. Ήτανε γιός του Κανάκη και το βαφτιστικό του όνομα ήταν Κανάκης, και όπως συμβαίνει συχνά στα Σφακιά, κάνανε σύνθετο το όνομά του με πρώτο συνθετικό το βαφτιστικό του πατέρα του. Το ίδιο λάθος γράφει και ο Γ. Χριστάκης στο βιβλίο του «Βασικό Λεξικό Αγωνιστών Κρήτης (330-1898 μ.Χ.».

Με ανησυχεί η σκέψη ότι μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι εγώ έδωσα ψευδώς αυτό το στοχείο. Καμιά σχέση δεν έχει ο πάτερος Κανακογερώνυμος με τους Γερωνυμάκηδες του Ασφένδου.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Κανάκης Ι. Γερωνυμάκης

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Κανάκης Γερωνυμάκης
Γεννήθηκε στην κοινότητα Ασφένδου στις 31 Δεκεμβρίου 1926 και διετέλεσε για πολλά χρόνια γραμματέας της κοινότητας. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων μέσω των οποίων μαθαίνουμε τα ήθη και τα έθιμα όχι μόνον των Σφακιών αλλά όλης της Κρήτης. Έργα του "Κοινότης Ασφένδου Σφακίων", "Περιπλοκάδια", "η Κρήτη στο πρόσφατο παρελθόν", "Σφακιανή Λαογραφία" κ.α. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του "Περιπλοκάδια" με Α΄έπαινο και το βιβλίο του "Μαντιναδοποιημένες παροιμίες τση Κρήτης" απέσπασε το Β΄έπαινο. | Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου θα βρείτε εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Διημερίδα Εκπαίδευσης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης στα Χανιά

Ολοκληρώθηκε η διημερίδα εκπαίδευσης Πολιτικής Προστασίας «ΚΡΗΤΑΜΕ '26» στα Χανιά. Συμμετείχαν Τσαπάκος, Καλογερής, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας και επιστημονική κοινότητα.

Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Χαιρετίζει τα συλλαλητήρια ενάντια στον πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης χαιρετίζει τα συλλαλητήρια ενάντια στον πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν και καταγγέλλει την εμπλοκή της Ελλάδας, ζητώντας το κλείσιμο της βάσης της Σούδας.

Το Σπήλι υποδέχεται τον νέο Μητροπολίτη Σφακίων και Λάμπης Ιωακείμ

ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΜΠΗ ΧΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ...