Οι ταμίες και τα στελέχη των κομμάτων ενεργούν δυνάμει συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου του αρχηγού του κόμματος, τα θέματα των δανείων τα χειρίζονταν πάρα πολύ λίγοι, ανάμεσά τους ας βρει η Δικαιοσύνη ποιοι έχουν ευθύνες, όπως ορίζει το Σύνταγμα, είπε ο πρόεδρος της Εξεταστικής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ Αντώνης Μπαλωμενάκης
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”, ο κ.Μπαλωμενάκης σημείωσε ότι ήδη μία από τις δανειοδοτήσεις, που έχει καταγγελθεί από την Alpha Bank, εξετάζεται και αφορά κακούργημα.
Τα μεγάλα κόμματα έχουν υπέρογκο δανεισμό που δεν θα μπορέσουν σχεδόν καθόλου να πληρώσουν, ενώ έλαβαν τα δάνεια χωρίς να τηρηθούν τα απαραίτητα κριτήρια και οι τράπεζες εξαπατήθηκαν, αλλά και αυτές δεν «ενόχλησαν» τους δανειολήπτες, όπως είπε, αυτά θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη.
Όσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες, σημείωσε ότι «προς το παρόν» αυτό είναι θέμα της Δικαιοσύνης, καθώς η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 86 του Συντάγματος για την «Δίωξη κατά μελών της Κυβέρνησης, Ειδικό Δικαστήριο» προβλέπει ότι:
2. …Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.
«Αυτή την περίοδο δεν έχουν προκύψει» πολιτικές ευθύνες, αλλά πολιτικά πρόσωπα είναι και οι ταμίες των κομμάτων. Το πόρισμα Καλούδη περιλαμβάνει αρκετά πρόσωπα … και επανέρχεται σε ενέργεια», σημείωσε ο ίδιος.
Όσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες των επικεφαλής των κομμάτων, σημείωσε ότι πρόκειται για καίριο ζήτημα, καθώς τυπικά τόσο οι ταμίες όσο και τα στελέχη των κομμάτων ενεργούν δυνάμει συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου του αρχηγού του κόμματος, κάτι που μένει να φανεί αν η Δικαιοσύνη κρίνει αξιόποινο.
Ο πρώην επικεφαλής της Αγροτικής, κ. Λάμπρου, είχε παραδεχθεί -κατά τον κ. Μπαλωμενάκη- στην κατάθεσή του στην Εξεταστική ότι οι τράπεζες ήταν σε «διατεταγμένη υπηρεσία», ενώ είχε σημειώσει ότι «αυτά τα θέματα τα χειρίζονται πάρα πολύ λίγοι … ανάμεσα στους λίγους ας βρει η Δικαιοσύνη» ποιοι έχουν ευθύνες, γι’ αυτό λέμε “προς το παρόν”», είπε ο κ.Μπαλωμενάκης.
«Το καταπληκτικό είναι ότι “ποιούν την νήσσαν”, δεν λένε τίποτε, δεν έχουν δώσει εξήγηση στα μέλη τους, δεν έχουν ζητήσει συγγνώμη, δεν έχουν πει τι θα κάνουν … τι βρήκαν; τη διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ και της Αυγής. Κωμικά πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ.Μπαλωμενάκης σημείωσε ότι τo 100% του πορίσματος της ΝΔ είναι στη γραμμή «καμία διαπλοκή, καμία παρατυπία, καμία παρατυπία». «Αν και υπάρχουν και στη ΝΔ λογικοί άνθρωποι, επιβλήθηκε η σκληρή γραμμή ότι “δεν αναγνωρίζουμε τίποτα, τα κάναμε όλα καλά” … έχει υπάρξει βουλευτής που παραδέχθηκε ότι οι πρακτικές έγιναν με τη λογική “πλειοψηφία είμαστε”» είπε ο κ.Μπαλωμενάκης, παραδέχθηκαν ότι «δεν υπόκεινται σε φραγμούς, νομοθεσίες, το Σύνταγμα».
Αντίστοιχα, τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα προέκυψαν χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι ιδιοκτήτες, σχηματίστηκαν και ανδρώθηκαν με δάνεια «ένα προς ένα επιλήψιμα», με την πρακτική της αναδυόμενης επιχείρησης … χωρίς αξιόχρεες εγγυήσεις».
Για το ΔΟΛ ο κ.Ψυχάρης πήρε 98 εκατ. ευρώ και έδωσε εγγύηση μετοχές αξίας 550.000 ευρώ συν το σήμα που αυθαίρετα εκτιμήθηκε στα 50 εκατ. ευρώ, αλλά και ένα ποσοστό από τις εισπράξεις. Αυτό το ποσοστό ζητάει σήμερα η ηγεσία του ΔΟΛ να απελευθερωθεί, για να το δώσει στους εργαζόμενους, ζητάει νέα απιστία από τις τράπεζες … δεν έβαλε χρήματα για να αγοράσει το ΔΟΛ, μετακύλισε το χρέος στον οργανισμό συγχωνεύοντας την επιχείρησή του και τώρα είναι χρέος του ΔΟΛ, είπε ο κ.Μπαλωμενάκης.