Γλυκό κυδώνι
2 κιλά κυδώνια καθαρισμένα, 2 κιλά ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό, αμπερόριζα, αμύγδαλα ή κουκουνάρια, 1 κρασοπότηρο χυμό λεμόνι.
Μόλις βράσει το νερό, ρίχνω τα κυδώνια κομμένα σαν λεπτές τηγανητές πατάτες, τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού και τ’ αφήνω να βράσουν. Ξαφρίζω και προσθέτω την αμπερόριζα και τα αμύγδαλα ή κουκουνάρια και συνεχίζω το βράσιμο περίπου 25-30 λεπτά. Σβήνω τη φωτιά μόλις έχει γίνει το γλυκό ροζέ χρώμα. Μόλις κρυώσει εντελώς το βάζω σε βάζα.
Λεμόνι γλυκό φλούδα
1 κιλό λεμόνια φλούδα, ζάχαρη ίση με το βάρος της φλούδας. Στα δύο κιλά ζάχαρα 3 ποτήρια νερό, χυμός λεμόνι.
Ξύνουμε ελαφρά τα λεμόνια με λεπτό τρίφτη γύρω γύρω, αφού τα πλύνουμε καλά. Χαράζουμε τη φλούδα σε 4 μέρη. Τυλίγομε τις φλούδες ρολό και τις πιάνομε με οδοντογλυφίδα. Βράζομε τις φλούδες αλλάζοντας 3-4 φορές το νερό για να ξεπικρίσουν. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για πέντε λεπτά και ρίχνομε τις ξεπικρισμένες φλούδες, αφού κυρώσει λίγο το σιρόπι. Βράζομε ξαφρίζοντας έως ότου δέσει το σιρόπι. Προσθέτομε το λεμόνι και βράζομε ακόμα λίγο.
Πορτοκάλι γλυκό φλούδα
Όπως το λεμόνι
Φράουλα γλυκό
1 κιλό φράουλες, 1 κιλό ζάχαρη, μισό ποτήρι νερό, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού.
Διαλέγουμε φράουλες μεγάλες, γερές και όχι πολύ ώριμες. Δεν τραβάμε το κοτσανάκι, αλλά το κόβομε με ψαλίδι ώστε να μείνει μέσα στη φράουλα η ρίζα για να μη διαλυθεί η φράουλα στο βράσιμο. Τις στραγγίζομε καλά και τις βάζομε σε κατσαρόλα. Στύβομε δύο λεμόνια και τις περιχύνομε. Βάζομε και τη ζάχαρη και αφήνομε να σταθούν μία νύχτα.
Την άλλη μέρα δένομε το γλυκό αρχικά σε σιγανή φωτιά. Προσθέτομε το λεμόνι. Ξαφρίζομε συνεχώς και αφού κρυώσει το τοποθετούμε σε βάζ.
Φράπα γλυκό
1 κιλό φράπα, 1 κιλό και 300 γρ ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό, λεμόνι.
Πλένομε την φράπα χωρίς να την τρίψομε εξωτερικά, την κόβομε και αφαιρούμε την ψίχα. Τις φλούδες τις βράζομε καλά και τις αφήνομε ένα βράδυ στο νερό το οποίο αλλάζομε 2-3 φορές για να γλυκάνει. Τις τοποθετούμε σε πετσέτα να στραγγίξουν. Δένομε το σιρόπι και αφού κρυώσει ρίχνομε μέσα την φράπα κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια. Τις βράζομε πέντε λεπτά. Το αφήνομε έως την επομένη μέρα. Ξαναβράζομε, ρίχνομε το λεμόνι, ξαφρίζομε.