17.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Σπιτικές Προτάσεις: Μαρμελάδες

Ημερομηνία:

Μαρμελάδα πορτοκάλι
Διαλέγομε πορτοκάλια χονδρόφλουδα. Τα τρίβομε σε ψιλό τρίφτη να φύγει η εξωτερική τους φλούδα, τα χαράζομε κατά μήκος σε 5-6 λουρίδες και βγάζομε τις φλούδες. Παίρνομε τα πορτοκάλια ολόκληρα όπως μένουν (χωρίς φλούδια) και τα βάζομε σε κατσαρόλα να βράσουν ώστε όταν το τρυπάμε με το πηρούνι να λιώνουν. Τα περνάμε από σίτα μετράμε τον πολτό με το γλυτζάνι του τσαγιού και υπολογίζομε ίση ζάχαρη με τον πολτό, δηλαδή ένα μέρος ζάχαρη ένα μέρος πολτός.
Τα βάζομε σε φαρδιά κατσαρόλα να βράζει και να δέσει η μαρμελάδα. Στο μεταξύ έχομε βράσει το ένα τρίτο από τις φλούδες και τις έχομε κόψει λεπτές σαν σπιρτόξυλα. Τις στραγγίζομε και τις ρίχνομε στην μαρμελάδα. Αφήνομε να πάρουν μερικές βράσεις και κατεβάζομε από την φωτιά.

Μαρμελάδα κυδώνι

Πλύνομε και ξύνομε στον χονδρό τρίφτη τα κυδώνια. Βάζομε δύο μέρη κυδώνια, ένα μέρος ζάχαρη. Προσθέτομε στο σύνολο του μείγματος ενάμιση μέρος νερό και βράζομε σε μέτρια φωτιά. Βράζομε περίπου 10 λεπτά και κλείνομε το μάτι. Την άλλη μέρα ξαναψήνομε σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Βατόμουρο μαρμελάδα

Δεν ξέρω εδώ αν βρίσκομε βατόμουρα στα σούπερ μάρκετ. Στην Ιταλία έχουν και είναι μεγάλα και πεντανόστιμα. Ν’ αρχίσομε να καλλιεργούμε ακόμα και σε μεγάλες γλάστρες. Είναι χωρίς αγκάθια τα καλλιεργήσιμα και τα βατόμουρα μεγάλα και πεντανόστιμα. Για να κάνομε τις μαρμελάδες μας.
Καθαρίζομε και πλένομε πολύ καλά τα βατόμουρα. Τα στραγγίζομε καλά και τα πολτοποιούμε στο μίξερ. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη (ένα κιλό βατόυμουρα 1200 gr ζάχαρη, χυμός λεμόνι) και τον χυμό λεμόνι και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Όταν το μείγμα γίνει μια πηχτή μάζα είναι έτοιμη η μαρμελάδα.

Δαμάσκηνο μαρμελάδα
2 κιλά δαμάσκηνα ώριμα και μαλακά, 2 κιλά ζάχαρη. Πλένομε καλά τα δαμάσκηνα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα πολτοποιούμε στο μίξερ. Βάζουμε τον πολτό από τα δαμάσκηνα σε κατσαρόλα, προσθέτομε τη ζάχαρη και ελάχιστο νερό και ανακατεύουμε συνεχώς να μην κολλήσει. Όταν σχηματιστεί μια παχύρευστη μάζα καταβάζομε από τη φωτιά.

Ροδάκινο μαρμελάδα
1 κιλό ροδάκινα, ένα κιλό ζάχαρη, 1 φλυτζανάκι νερό, λεμόνι. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, τα πλένομαι ενοείται, τα πολτοποιούμε στο μίξερ. Βάζομε στην κατσαρόλα τον πολτό με τη ζάχαρη και το νερό. Δυναμώνομε σταδιακά την φωτιά και βράζομε. Ρίχνομαι προς το τέλος το λεμόνι. Όταν δέσει, κατεβάζομε. (Αν θέλουμε αφαιρούμε τα φλούδια στην αρχή).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...