26.8 C
Chania
Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2026

H Κρήτη θα λαμβάνει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για όλη τη διάρκεια του χειμώνα από τα βάθη της Σαχάρας

Ημερομηνία:

Μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επενδύσεις για τη Μεσόγειο, που εκτιμάται ότι θα είναι η σπουδαιότερη της εικοσαετίας, περνά μέσα από την Κρήτη.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, η πολύ γνωστή εταιρία στο χώρο της ενέργειας “Green Power” έχει καταρτίσει αναλυτικότατο φάκελο, τον οποίο και έχει παρουσιάσει τόσο στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο όμως και στην Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τον οποίο δημιουργείται αγωγός που θα συνδέει την Κρήτη με τη Λιβύη και την Αίγυπτο, μέσω καλωδίου.

Η επένδυση όμως δε σταματά εκεί, αφού σύμφωνα με σχέδιο το οποίο έχει πάρει μάλιστα Ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις, μέσω του αγωγού η Κρήτη θα μπορεί να λαμβάνει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι επενδυτές έχουν ήδη λάβει αδειοδοτήσεις για τη δημιουργία ενός ηλιοθερμικού σταθμού στα βάθη της Σαχάρας, που θα μπορεί να παράγει ενέργεια της τάξεως των 2.000 μεγαβάτ και να την αποθηκεύει κιόλας.

Ο πρόεδρος της εταιρίας Γκασάν Αμπάρ και ο επικεφαλής του τεχνικού τμήματος της εταιρίας Ζαν – Λουκ Σακέ, βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Κρήτη σε μια προσπάθεια να αναλύσουν το συγκεκριμένο σχέδιο και να προχωρήσουν το θέμα σε επίπεδο πρώτης διερεύνησης. Ωστόσο, το δικό τους σχέδιο είναι έτοιμο!

Το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής που συνάντησε τους επενδυτές.

Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρίας, είναι στρατηγικής σημασίας ζήτημα, το να μπει η Κρήτη στην ενέργεια και μέσω αυτής να γίνει μια τεράστιου μεγέθους ηλεκτρική διασύνδεση της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική. Ο αγωγός έχει την κωδική ονομασία “Leg 1”.

Σύμφωνα με τις υποθαλάσσιες μελέτες που έχει πραγματοποιήσει η εταιρία αυτός είναι ο οικονομικότερος κόμβος διασύνδεσης και μάλιστα εκτιμάται ότι αποτελεί τέσσερις φορές οικονομικότερη λύση σε σχέση με τον σχεδιαζόμενο Euroasia Interconnector, που θα φέρει το ρεύμα από Ισραήλ μέσω Κύπρου και Κρήτης.

Η εταιρεία υποστηρίζει πως πραγματοποιεί σχετικές μελέτες τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχοντας διαπιστώσει πως η νότια Κρήτη αποτελεί το ιδανικότερο σημείο διασύνδεσης.

cretalive.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων για δασικούς χάρτες και δακοκτονία

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 4 Σεπτεμβρίου για δασικούς χάρτες, κτηματολόγιο και δακοκτονία.

Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης: Ρύθμιση οφειλής 67.438 ευρώ με «κούρεμα» 85% για συνταξιούχο ΟΓΑ

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης πέτυχε ρύθμιση οφειλής 67.438 ευρώ με κούρεμα 85% για συνταξιούχο ΟΓΑ. Μηνιαία δόση μόλις 111 ευρώ για 5 χρόνια.

Συνελήφθησαν δύο άτομα για τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων στο Ηράκλειο

Συνελήφθησαν 32χρονος και ανήλικη στο Ηράκλειο για 6 τηλεφωνικές απάτες. Απέσπασαν κοσμήματα 4.500€ από ηλικιωμένη προσποιούμενοι υπαλλήλους ΔΕΔΔΗΕ και λογιστές.

Η σοπράνο Θεανώ Παπαδάκη και ο πιανίστας Sholto Kynoch στο Φεστιβάλ Κρήτης 2026

Η σοπράνο Θεανώ Παπαδάκη και ο πιανίστας Sholto Kynoch έρχονται στην Κρήτη για το Φεστιβάλ Κρήτης 2026. Συναυλίες και δωρεάν masterclasses σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο.