Κουκιά ξερά γιαχνί
Βάζομε από βραδύς ένα κιλό ξερά κουκιά στο νερό. Σωτάρομε στο λάδι το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτομε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τον άνιθο, τη δάφνη, το αλάτι και πιπέρι και βράζομε. Ρίχνομε τα κουκιά μαζί με ένα ποτήρι νερό και αφήνομε να ψηθούν. Αν χρειαστεί ρίχνομε νερό και βράζομε έως να δέσει η σάλτσα και να χυλώσουν τα κουκιά
Φασόλια Πιάζ
Βάζομε από βραδύς ένα κιλό φασόλια μικρά ή μαυρομάτικα στο νερό. Το πρωί τα πλένομε και τα βράζομε με αρκετό νερό για μιάμιση ώρα περίπου σκεπασμένα και σε μέτρια φωτιά. Αφού βράσουν τ’ αφήνομε να κρυώσουν μέσα στο νερό τους. Τα στραγγίζομε και ρίχνομε ένα ποτήρι ξύδι και σκεπάζομε ξανά την κατσαρόλα. Τα’ αφηνομε στο ξύδι να μουλιάσουν 2 ώρες. Τα τραβάμε βάζομε λάδι φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μάραθα ψιλοκομμένα και ελάχιστο ξύδι. Άλλος τρόπος είναι να μην βάλομε ξύδι, αλλά πολύ λεμόνι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και ξερά τριμμένα στον τρίφτη και πολύ πολύ μαϊντανό αλατοπίπερο βέβαια και αρκετό λάδι. Και μαύρες ελιές άφθονες μέσα σ’ αυτά τα φασόλια.
Ροβυθόρυζο
Βάζομε τα ροβύθια από βραδύς στο νερό. Το πρωί τα βράζομε και μετά βάζομε μια φλυτζάνα λάδι, σκόρδο, κρεμμύδι και τα τσιγαρίζομε. Ρϊχνομε ντομάτα ξυσμένη και μια κουταλιά ντοματοπελτέ αλάτι, πιπέρι και τα ψήνομε καλά. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα ρίχνομε νερό και υπολογίζομε τρία μέρη υγρά ένα μέρος ρύζι που το ρίχνομε μέσα και αφήνομε να ψηθεί μαζί με τα ροβύθια και να τραβήξει τα ζουμιά. Πολύ νόστιμο.