18.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Σπιτικές Προτάσεις – Κρητική Διατροφή: Ροφός πλακί με αγκινάρες

Ημερομηνία:

Θαλασσινά

Ροφός πλακί με αγκινάρες
Φτιάχνομε την σάλτσα όπως στο χθεσινό φύλλο για ψάρια πλακί. Καθαρίζομε τις αγκινάρες τις τρίβομε με λεμόνι, τις βάζομε μαζί με το ψάρι. Αν πρωτοψηθούν οι αγκινάρες απ’ το ψάρι (εξαρτάται απ’ το μέγεθος του ροφού για να ψηθούν οι φέτες του) τις τραβάμε με τρυπητή κουτάλα και τις γυρνάμε όταν ψηθεί το ψάρι. Το ίδιο γίνεται και με τις μπάμιες τις οποίες όμως μισοτηγανίζομε και τις ρίχνομε στο ψάρι προς το τέλος.

Μπακαλιάρος τηγανητός (παστός)
Ξεπλένομε τον μπακαλιάρο, τον καθαρίζομε απ’ τα πτερύγια και τον γλυκαίνομε σε πολύ κρύο νερό για μία μέρα. Αλλάζομε το νερό τακτικά. Τον κόβομε σε κομμάτια. Τον ραντίζομε με ούζο.
Φτιάχνομε χυλό με αλεύρι, μπύρα και ελάχιστο αλάτι. Καίμε λάδι, βουτάμε τα κομμάτια στον χυλό και τηγανίζομε.
Σερβίρομε με σκορδαλιά και πατζάρια βραστά.

Γαρίδες σαγανάκι
Καθαρίζομε τις γαρίδες απ’ τα μουστάκια τους την ουρά τους και τα εντόσθια. Τις βάζομε σε σκεύος που σκεπάζει (σαγανάκι). Τριακόσια gr χυμός ντομάτας, δύο κουταλιές κέτσαπ και μουστάρδα (εε, κέτσαπ και μουστάρδα είναι τωρινή προσθήκη) και το ρίχνομε στις γαρίδες και μισό φλυτζάνι λάδι. Ψήνομε χωρίς νερό για 25 λεπτά. Ανοίγομε, βάζομε κομμάτια φέτα και ψήνομε λίγο ακόμα.

Μύδια καφτερά
Φτιάχνομε σάλτσα με σκόρδο, κρεμμύδι, ντομάτες ξυσμένες, αλάτι, λίγη ζάχαρη. Ρίχνομε τα μύδια. Κόβομε και ρίχνομε μια καυτερή πιπερίτσα. Στο τέλος κόβομε οριζόντιες στρογγυλές φέτες λεμόνι με το φλούδι τους και τις ρίχνομε μέσα.

Σουπιές με σπανάκι
Πλένομε και καθαρίζομε καλά τις σουπιές. Σωτάρομε στο λάδι το κρεμμύδι και ρίχνομε τις σουπιές να σωταριστούν. Προσθέτομε την ντομάτα ξυσμένη και ένα μικρό φλυτζάνι νερό. Καθαρίζομε και πλένομε το σπανάκι, το στραγγίζομε και το χοντροκόβομε. Ρίχνομε τις σουπιές και αφήνομε να ψηθούν.

Σουπιές με μάραθα
Το ίδο γίνεται και με τα μάραθα. Μόνο που προς το τέλος ρίχνομε πράσινες ελιές τσακιστές ή στο νεράτζι ή στο λεμόνι που έχομε βγάλει τα κουκούτσια.

Χταπόδι ξυδάτο
Βράζομε το χταπόδι με λίγο νερό και ολόκληρο. Το τσιτώνομε με πηρούνι. Το πηρούνι να κρατά λίγο στο κρέας του χταποδιού. Να μην πέφτει αμέσως. Το στεγνώνομε το χταπόδι. Το κόβομε κομμάτια το βάζομε σε δυνατό ξύδι απ’ το βράδυ ως το πρωί. Το τραβάμε, το κόβομε πιο λεπτό, βάζομε λάδι και ρίγανη και το αφήνομε.

Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό
Ρίχνομε πέντε ποτήρια νερό και βράζομε το χταπόδι για μισή ώρα. Μόλις ψηθεί το χταπόδι σουρώνομε το ζουμί και το κρατάμε. Σε κατσαρόλα βάζομε το λάδι (1 φλυτζάνα) ντομάτες ξυσμένες αλάτι πιπέρι 1-2 φύλλα δάφνης και το βρασμένο χταπόδι κομμένο κομματάκια. Βράζομε τη σάλτσα μέχρι να δέσει. Μετράμε το ζουμί που κρατήσαμε να είναι 4 ποτήρια. Αν δεν είναι συμπληρώνομε με νερό. Το αδειάζομε στη σάλτσα και αφήνομε να πάρει βράση. Ρίχνομε το κοφτό μακαρόνι και ανακατεύομε. Ψήνομε μέχρι να πιεί το ζουμί και να ψηθεί το ζυμαρικό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ