Λαχανικά – Λαδερά
Απαραίτητα της Κρητικής Διατροφής. Απλά, λιτά, μόνο με ελαιόλαδο χωρίς βούτυρο, μαγειρεμένα. Μελιτζάνα, κολοκυθάκια, φασόλια φρέσκα, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο. Απαραιτήτως μια φορά τη βδομάδα. Επίσης μαγειρεμένα με τ’ αυγά. Ντομάτες με αυγά, κολοκύθια με αυγά. Σπαράγγια με αυγά. Αβρονιές με αυγά.
Σαλιγγάρια
Και αυτά αποτελούσαν μέρος της Κρητικής Διατροφής. Μας αρέσουν πολύ. Τηγανητά μπουμπουριστούς όπως τα λέμε με δεντρολίβανο. Με πατάτες και κολοκυθάκια γιαχνί. Με ρύζι πιλάφι. Λιανίδες βραστοί με ξύδι.
Ελιές
Απαραίτητες στο τραπέζι των Κρητικών. Παστές, κοφτές στο ξύδι, κοφτές στο νεράτζι, τσακιστές.
Βότανα
Τα ροφήματα μέχρι σήμερα συνηθίζονται πολύ στην Κρήτη. μέχρι και την προηγούμενη γενιά ήταν απαραίτητα στο πρωινό με παξιμάδι και ελιές και τυρί σπιτικό (αθότυρο, μυζήθρα, ζιλοκούμπι). Πιο πολύ απαραίτητα στους ενήλικες και απ’ το γάλα. Φασκόμηλο με μαλοτύρα και ματζουράνα βρασμένες μαζί. Και με λίγο μέλι. Φλισκούνι βρασμένο για βαριά κρυολογήματα. Σταματόχορτο βρασμένο ρόφημα για το στομάχι. Όλα αυτοφυή. Στα βουνά μας και στα λαγκάδια μας. Όσο θα παραμείνουν δικά μας.
Αυτά τα τρόφιμα ήταν στην Κρητική Διατροφή καθώς και στάρι ψημένο με ξυνισμένο γάλα. Χόνδρος λεγόταν. Ξερό τον χρησιμοποιούσαν όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Τον έψηναν με τους χοχλιούς, με τις μελιτζάνες, σκέτο, σουπίτσα πρόχειρη. Επίσης νωπός τρωγόταν σκέτος. Πολύ νόστιμος. Φτιάχνω κάθε χρόνο. Επίσης έφτιαχναν χυλοπίτες με γάλα αλεύρι κι αυγά.