15.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Όταν ο “φιλόζωος” δικτάτορας Μεταξάς με πρόφαση την υπερφόρτωση των γαϊδουριών έφερε τη χωροφυλακή στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Κείμενο – επεξεργασία: Γεώργιος Χουστουλάκης

Ο Μεταξάς στα χρόνια της δικτατορίας του, δεν φημιζόταν για τα δημοκρατικά του αισθήματα.

Είχε απαγορευτεί η ελευθερία του τύπου και πολεμούσε την ελευθερία με κάθε τρόπο.

Ήταν αντικομουνιστής και κυνήγησε με κάθε τρόπο τους αντιπάλους του!

Πολλές φορές σκαρφιζόταν τους πιο παράδοξους τρόπους, για να πλήξει τους αντιπάλους της παράταξης του.

Με αυτή τη λογική, έβγαλε και ένα νόμο, που προστάτευε από υπερφόρτωση, τα τετράποδα μεταφορικά μέσα, κυρίως μουλάρια και γαϊδούρια!

Φαινόταν έτσι ότι ξεχώριζε για τα δημοκρατικά και φιλοζωικά του αισθήματα.

Στην πραγματικότητα όμως, ήθελε να πλήξει τον αντίπαλό του τον Βενιζέλο!

Όλη η Κρήτη τότε, ήταν φανατικοί Βενιζελικοί!

Έτσι με την ισχύ πλέον του νόμου, περί «υπερφόρτωσης» στα υποζύγια, αμέσως έστειλε και στρατιά χωροφυλάκων σε όλο το νησί, για την τήρηση του νόμου και επιβολή προστίμων!

Οι απεσταλμένοι χωροφύλακες, στάλθηκαν σε όλους τους Νομούς του νησιού, και πήγαιναν για έλεγχο σε κάθε απόμακρο χωριό!

Φυσικά τα πρόστιμα έπεφταν σωρηδόν, γιατί οι περισσότεροι φόρτωναν βαριά τα ζώα τους!

Όσοι αντιδρούσαν, η δεν είχαν να πληρώσουν, γινόταν δικαστήριο και εξέτειναν στη φυλακή την ποινή τους!

Από κει και πέρα, η τιμωρία έπεφτε επί παντός παραβάτη, είτε και αν ακόμα το βάρος του φορτίου ήταν κατώτερο του κανονικού, π.χ. σε όποιον έδερνε την κατσίκα του, γενικά σε όποιον κακομεταχειριζόταν η ακόμα και έβριζε το ζώο του!

Έτσι, «είχε μπει στη μύτη» για τα καλά στον Βενιζέλο!

Ήταν τόσο ακραίοι στα πρόστιμα οι χωροφύλακες του Μεταξά, που ακόμα κι αν έβλεπαν κότα αδέσποτη, η σκύλο, αμέσως έκοβαν πρόστιμο!

Πέραν τούτων των τραγελαφικών καταστάσεων, ακόμα πιο τραγελαφικά κωμικά, ακουγόταν στις δικαστικές αίθουσες!

Έτσι έγινε και με τον Μαραγκοδράκο από τη Γαλιά.

Είχε κατέβει με τον γάιδαρο του στις Μοίρες, για να αγοράσει αλάτι.

Το αλάτι τότε ήταν άλεστο, δηλαδή σε σβόλους, το αγόραζαν, σε ποσότητα, και το έβαζαν στα σακούλια η στα τσουβαλάκια.

Ο Δράκος, επειδή δεν είχε σχοινί στο σωμάρι, καβαλίκεψε τον γάιδαρο του, αλλά το σακούλι με το αλάτι το είχε στην πλάτη του, και προχωράγανε για το χωριό!

Τον έπιασε όμως στο δρόμο ο χωροφύλακας, και τον έστειλε στον αγρονόμο.

Ο αγρονόμος των Μοιρών, διέταξε αυτόφωρο, έτσι τον πάνε στον δικαστή!

-Δέκα μέρες φυλάκιση! Λέει ο δικαστής!

-Μα κύριε πρόεδρε, εγώ εσήκωνα το αλάτι στη πλάτη μου!

-Έτσι λες; και ο γάιδαρος εσήκωνε και εσένα και το αλάτι σου μαζί!

Του απαντά ο πρόεδρος. Δέκα μέρες φυλακή!

-Ε, μα δε το κάτεχα δα κύριε πρόεδρε, πως κι ο γάιδαρός μου έχει και σόι και επαέ μέσα και τον υποστηρίζουνε!

(Από μαρτυρία κ. Μύρωνα Μαραγκάκη)

e-mesara.gr

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αύξηση πληθωρισμού τον Νοέμβριο, «φωτιά» ενοίκιο, καφές, κρέας

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, μια σειρά από...

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χανίων: Οι αγρότες έχουν δίκιο

Τη στήριξή του στον αγώνα των αγροτών δηλώνει το...

Εκπαιδευτικοί και έμποροι στο πλευρό των αγροτών μετά την ένταση στα Χανιά

Οργισμένες αντιδράσεις από κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες των Χανίων,...