20.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Κρήτη: Παρά την ένταση των ελέγχων οι ρευματοκλοπές συνεχίζουν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο

Ημερομηνία:

Μπορεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να θεσπίζει πιο αυστηρό πλαίσιο για τις ρευματοκλοπές, ωστόσο και στην Κρήτη παρατηρείται «όργιο» κλοπής ρεύματος με τα κρούσματα να μην έχουν τέλος.

Υπολογίζεται ότι, καθημερινά, από το λιγοστό προσωπικό που διαθέτει η ΔΕΗ στο νησί, καταγράφονται σχεδόν 10 κρούσματα κάθε μέρα, από τα οποία, τα περισσότερα στο ν. Ηρακλείου. Μάλιστα, το προσωπικό έχει ενισχυθεί με ελεγκτές από την Αθήνα που συνδράμουν ωστόσο και πάλι είναι τέτοιες οι διαστάσεις του προβλήματος, που δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν συγκριτικά με το μέγεθος του φαινομένου.

Ήδη, από πέρυσι έχει θεσπιστεί αυξημένο ποινολόγιο – με πρόστιμα και ποινικές διώξεις – για όσους εντοπίζεται να κλέβουν ενέργεια από το δίκτυο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΑΕ, από το 2019 ένα μέρος του κόστους θα καταβάλλεται από τον Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας, που έχει την ευθύνη για τον έλεγχο του φαινομένου.

Παρά την ένταση των ελέγχων και τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται, οι ρευματοκλοπές συνεχίζουν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο αποτυπώνοντας έτσι και το έντονο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις της ΡΑΕ, που κατανέμουν το κόστος στο σύνολο των καταναλωτών, οι “μη τεχνικές απώλειες” (δηλαδή η διαφορά της ενέργειας που εισήχθη στο δίκτυο από εκείνην που τιμολογήθηκε) έφθασε το 2016 στο 4,2% του συνόλου, από 3,2% ένα χρόνο πριν.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι έχει εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για την καταπολέμηση του φαινομένου ενώ υπογραμμίζει ακόμη τον τετραπλασιασμό, σε μια πενταετία, των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν και τον δεκαπλασιασμό των μηνύσεων

Στόχος των αλλαγών που προωθεί η ΡΑΕ είναι η ένταση της προσπάθειας για την πάταξη του φαινομένου, δεδομένου ότι το κόστος των ρευματοκλοπών κατανέμεται στους προμηθευτές δηλαδή στη ΔΕΗ και σε εναλλακτικούς παρόχους, δηλαδή τελικά επιβαρύνει τους καταναλωτές. Όμως, κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στην κοινωνία;

Η συνηθέστερη μέθοδος ρευματοκλοπής είναι η επέμβαση στον μετρητή με στόχο την αλλοίωση της μέτρησης. Εντοπίζονται όμως και περιπτώσεις παράκαμψης του μετρητή αυθαίρετης επανενεργοποίησης παροχών που έχουν απενεργοποιηθεί λόγω χρεών, ή μετά από αίτημα των ίδιων των καταναλωτών που ζητούν οικειοθελώς την διακοπή της παροχής και στη συνέχεια συνδέονται απευθείας στο δίκτυο χωρίς να έχουν σύμβαση με προμηθευτή.

Στην Κρήτη παραβάτες είναι τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις.

Με πληροφορίες από ekriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...