Ο Συνεταιρισμός Παραγωγών και Καταναλωτών Οικολογικών Προϊόντων «γαία» και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων ΜΑIΧ διοργανώνουν Ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Παγιαυλά το Σάββατο 8 Ιουνίου από 9:30-19:00 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Χανιά με θέμα:
“ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΑΕΙΦΟΡΙΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ – Ο άνθρωπος και το περιβάλλον, προκλήσεις – προβληματισμοί – προοπτικές”
Στόχος της Ημερίδας είναι να ενημερώσει και να προκαλέσει έναν διαθεματικό διάλογο πάνω στα σημαντικά αυτά θέματα καθώς και να προσελκύσει νέους καλλιεργητές, παραγωγούς και καταναλωτές να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και πρακτικής.
ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Α: Η σημασία της βιολογικής γεωργίας ως αειφόρος απάντηση στην υπερεκμετάλευση των φυσικών πόρων.
- Εθνικές και διεθνείς πρακτικές.
- Η βιολογική καλλιέργεια στην Κρήτη, παρόν και μέλλον.
- Βιολογικά προϊόντα: μύθοι και αλήθειες. Η σημασία της πιστοποίησης.
Β: Συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), Παραγωγή χωρίς μεσάζοντες, έντιμο εμπόριο (fairtrade) απέναντι στις υπεραγορές και το μαζικό εμπόριο.
- Το πρωτοπόρο εγχείρημα του Συνεταιρισμού «γαία».
- Αυτοδιαχειριζόμενα καταστήματα.
- Αυτόνομοι μικροί παραγωγοί.
Γ: Ευαισθητοποίηση, Εκπαίδευση
- Εκπαιδεύοντας νέους πολίτες με οικολογική γνώση και συνείδηση. Περιβαλλοντικά προγράμματα/προγράμματα ευαισθητοποίησης στην εκπαίδευση.
- Παρουσίαση σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Δ: Τουρισμός και οικολογία
- Η επιλογή της βιολογικής καλλιέργειας και της αειφόρου ανάπτυξης στον τουρισμό
Ε: Διατροφή, Υγεία και Βιολογικά προϊόντα
Ποιος ήταν ο Νίκος Παγιαυλάς
Ο Νίκος, ήταν πρωτεργάτης στα Χανιά στη βιολογική γεωργία, ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παραγωγών και Καταναλωτών «Γαία» και ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων.
Ο Νίκος Παγιαυλάς γεννήθηκε σε αγροτική οικογένεια, όμως για χρόνια όργωνε τις θάλασσες. Το 1990, όταν ο πατέρας του είχε πια γεράσει και τα πατρογονικά κτήματα στο Κόκκινο Μετόχι στα Χανιά ζητούσαν χέρια, επέστρεψε στη γη. Το 1994 παρακολούθησε ένα σεμινάριο για τη βιολογική καλλιέργεια και ξεκίνησε πρώτος να καλλιεργεί βιολογικά κηπευτικά στο Νομό Χανίων.
Το 2010 βραβεύτηκε από το Γαστρονόμο για την προσφορά του στον χώρο της βιοκαλλιέργειας και για τα κηπευτικά του.