13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Δημοσκόπηση Pulse: Στο +8% η ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ – Τα σενάρια της αυτοδυναμίας

Ημερομηνία:

Προβάδισμα οκτώ μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ πριν τις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή.

Η ΝΔ λαμβάνει το 36% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 28%, βελτιώνοντας όμως την επίδοσή του κατά μία μονάδα και συνεπώς μειώνοντας ισόποσα την διαφορά.

Στην τρίτη θέση έχει πλέον παγιωθεί το Κίνημα Αλλαγής, αποσπώντας σταθερά το 7%. Τέταρτο κατατάσσεται το Κομμουνιστικό Κόμμα με 5% καταφέρνοντας εκ νέου να υπερφαλαγγίσει την Χρυσή Αυγή, η οποία μένει στάσιμη στο 4%.

Στο όριο της εισόδου στην Βουλή βρίσκονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς αμφότερα βρίσκονται στο 3%, έχοντας απολέσει μισή μονάδα συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα.

Σταθερά στο 7,5% υπολογίζονται οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι αναμένεται να επηρεάσουν τόσο την συμμετοχή των ψηφοφόρων όσο και την προοπτική αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Σημειώνεται πως στις ευρωεκλογές ένας στους δέκα αποφάσισε τι θα ψηφίσει την τελευταία ημέρα και άλλοι τόσοι καταστάλαξαν την τελευταία εβδομάδα.

Από τους συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση το 89% δήλωσε πως είναι πολύ πιθανό ή τουλάχιστον αρκετά πιθανό να προσέλθει στα εκλογικά κέντρα. Η βούληση για συμμετοχή ήταν καθαρά άνω του 90% ανάμεσα στους υποστηρικτές και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Με τα σημερινά δεδομένα πάντως η Pulse εκτιμά πως η Πειραιώς θα εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

Στο πρώτο σενάριο, όπου τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΜέΡΑ25 εισέρχονται σε επτακομματικό κοινοβούλιο, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει 155 έδρες. Στο δεύτερο σενάριο, όπου η Βουλή είναι εξακομματική, η ΝΔ διευρύνει την πλειοψηφία της σε 159 βουλευτές.

Το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ προκρίνεται ως η καλύτερη λύση για την χώρα από το 36%, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ το 11% απάντησε πως η βέλτιστη επιλογή θα ήταν συνασπισμός με κορμό την Πειραιώς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βελτίωσε κατά δύο μονάδες την θέση του, με το 15% να απαντά πως η καλύτερη λύση θα ήταν αυτοδυναμία της Κουμουνδούρου. Το 17% τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ελαφρά δημοσκοπική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται σε δύο ακόμα μετρήσεις, την παράσταση νίκης και την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, όπου όμως η ΝΔ διατηρεί καθαρό προβάδισμα.

Το 69% προβλέπει νίκη της ΝΔ στις κάλπες της Κυριακής και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί 50 μονάδες χαμηλότερα, όμως η διαφορά ανερχόταν στους 54 πόντους την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται πάντως πως το χάσμα έχει αυξηθεί σχεδόν αδιάκοπα από τις αρχές του χρόνου, όταν το προβάδισμα της Πειραιώς ήταν κάτω από τις 40 μονάδες.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για τον πρωθυπουργικό θώκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με την στήριξη του 37%.

Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο κερδίζει τρεις μονάδες (31%) και μειώνει την διαφορά στους έξι βαθμούς, που συνιστά την μικρότερη ψαλίδα τουλάχιστον από τον Ιανουάριο.

Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες που η απάντηση «κανένας από τους δύο» βρίσκεται στη τρίτη θέση (28%).

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 2 και 3 Ιουλίου, δηλαδή ανήμερα και μία ημέρα μετά την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίου του ΣΚΑΪ, σε πανελλαδικό δείγμα 1.206 ψηφοφόρων.

skai.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ