25.8 C
Chania
Thursday, October 3, 2024

Γέμισαν τα Χανιά με “μαϊμού” ξεναγούς – Καταγγελία Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης,  καταγγελει τις παρανομίες που γίνονται από μη διπλωματούχους ξεναγούς, στην παλιά πόλη των Χανίων.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 6478/26/7/1965 Υπουργική Απόφαση, που αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 16/08/1965, η παλιά πόλη των Χανίων που είναι εντός τειχών, μαζί με τις λιμενικές εγκαταστάσεις και την τάφρο γύρω από τα τείχη, έχουν κηρυχθεί ιστορικός-αρχαιολογικός χώρος.

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με το Νόμο 710/77, οι μόνοι που δικαιούνται να ξεναγούν σε αυτόν τον χώρο, είναι οι επαγγελματίες, πιστοποιημένοι Ξεναγοί.

Δυστυχώς όμως, καθημερινά συναντούμε στους δρόμους της παλιάς πόλης πολλούς, μη έχοντες άδεια, Έλληνες και ξένους, που ξεναγούν πολυάριθμες ομάδες ξένων ή μικρότερες ομάδες με δύο ή τέσσερα άτομα, που ανενόχλητοι παρουσιάζουν την πόλη μας στους επισκέπτες – τουρίστες, χωρίς καμία πιστοποίηση για τις γνώσεις τους στην ιστορία και την αρχαιολογία του τόπου μας.

Οι περισσότεροι από αυτούς – δυστυχώς επαναλαμβανόμενοι – είναι και θρασύτατοι, περιδιαβαίνοντας την πόλη με άνεση και πολλές φορές χωρίς καμία δεύτερη σκέψη, στέκονται και ξεναγούν παράνομα ακόμα και δίπλα στους πιστοποιημένους ξεναγούς, γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα κανείς από αυτούς δεν έχει ακόμα κληθεί να τιμωρηθεί για την παρανομία του, όπως αναφέρεται στο νόμο που αφορά τόσο τους ίδιους, όσο και τα γραφεία για τα οποία εκτελούν την παρανομία.

Σε μία χώρα, που σήμερα ζει κυρίως από τον Τουρισμό, θεωρούμε πολύ σημαντικό να ελέγχεται καλύτερα και αποτελεσματικότερα, ποιος μεταφέρει την ιστορία μας και πως προβάλλει τον τόπο μας.  Έχουν γίνει κατά καιρούς ορισμένοι έλεγχοι από την Τουριστική Αστυνομία και την Π.Υ.Τ. (πρώην Ε.Ο.Τ.), αλλά χρειάζεται να γίνονται τακτικά και με μεγαλύτερη συχνότητα, αν θέλουμε να προστατεύσουμε την Ιστορία μας, προκειμένου να γίνεται  σωστά και με υπευθυνότητα, η προβολή της Κρήτης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Με φωτογραφικά ντοκουμέντα αναδεικνύει τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία

Tην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία λόγω της επικίνδυνης αδιαφορίας της...

Δημοσκόπηση MRB: Κυριαρχεί η απαισιοδοξία, πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ντέρμπι στο ΠΑΣΟΚ

Η απαισιοδοξία κυριαρχεί στη δημοσκόπηση της MRB που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του...

Χατζηδάκης: «Σημαντική επιτυχία» η αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τραπέζας

Ως «σημαντική επιτυχία για την ελληνική οικονομία» χαρακτηρίζει ο...

Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία – «για τον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ»

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και επισήμως...