11.8 C
Chania
Wednesday, December 10, 2025

Η ιατρική αποστολή της Κούβας στη Βολιβία εκδιώχθηκε από τους πραξικοπηματίες

Ημερομηνία:

Περισσότερες από ενάμιση εκατομμύριο επεμβάσεις, μικρές και μεγάλες και περισσότερες από 72 εκατομμύρια επισκέψεις, σε μια δεκαετία, ο απολογισμός της δράσης τους. Συγχαρητήρια στους πραξικοπηματίες για την απέλαση των γιατρών έδωσε ο Πομπέο

Επέστρεψαν στην Κούβα και οι τελευταίοι από τους 700 γιατρούς που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στη Βολιβία. Τους γιατρούς υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, και τους ευχαρίστησε για «την αυτοθυσία τους», τονίζοντας ότι η Κούβα «είναι υπερήφανη για αυτούς», που υλοποιούν την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

Οι γιατροί εγκατέλειψαν τη Βολιβία, αντιμέτωποι με τις κατηγορίες που τους απήγγειλαν οι πραξικοπηματίες, περί «ενθάρρυνσης και χρηματοδότησης» των ιθαγενών, στις πρόσφατες συγκρούσεις.

Συγχαρητήρια στους πραξικοπηματίες για την απέλαση των Κουβανών γιατρών έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. «Μπράβο Βολιβία!» ανέκραξε σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανέφερε τους γιατρούς ως «Κουβανούς Αξιωματούχους» που «δεν πήγαν για να βοηθήσουν τους Βολιβιανούς, αλλά για να υποστηρίξουν το Κουβανικού τύπου καθεστώς του Έβο Μοράλες».

Ο απολογισμός της δράσης των Κουβανών γιατρών στη Βολιβία είναι περισσότερες από ενάμιση εκατομμύριο επεμβάσεις, μικρές και μεγάλες, και περισσότερες από 72 εκατομμύρια επισκέψεων, σε μια δεκαετία.

Ανάλογες εκδιώξεις Κουβανών γιατρών έγιναν και στη Βραζιλία, με την ανάληψη της κυβέρνησης από τον Μπολσονάρο, όπως και στο Ελ Σαλβαδόρ και, μόλις προ εβδομάδας, το Εκουαδόρ, όπου οι γιατροί αντιμετωπίστηκαν ως «Κουβανικός δάκτυλος».

thepressproject

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ