12.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Παλαιστινιακή ποίηση

Ημερομηνία:

Μαχμούντ Νταρουίς

Ο τραγουδιστής του αίματος

Για τον τραγουδιστή σου
πάνω στις ελιές… πενήντα χορδές.
Ο τραγουδιστής σου όμηρος ήταν του ανέμου
και σκλάβος της βροχής.
Ο τραγουδιστής σου παράτησε τον ύπνο
με την αγρύπνια διασκεδάζει.
Θα ονομάσει το ξεπέταγμα των λουλουδιών, όπως θέλεις φλόγες
θα ονομάσει τον ελαιώνα μέσα στα μάτια στου γέννηση της αυγής
και θα κλάψει, έτσι συνήθισε,
όταν περάσει ο αγέρας
πάνω από πενήντα χορδές.
Αχ πενήντα ματωμένες μελωδίες
πως γίνηκε άστρα και δέντρα η λίμνη του αίματος;
αυτός που πέθανε ειν’ ο φονιάς
κιθάρα μου
και ο τραγουδιστής σου νίκησε.
Άνοιξε τις πόρτες σου, χωριό μου
στους τέσσερες ανέμους άνοιξέ τες
κι άσε να καίνε πενήντα πληγές.
Κάρφου Κάσεμ (1)
χωριό που ονειρεύεται τους μενεξέδες, το σιτάρι
και τους γάμους των περιστεριών.

…………………………………………………..
θερίστε τους μεμιάς
θερίστε τους
…………………………………………………..
….. τους θέρισαν
……………………………………………………
Αχ στάχυ
πάνω στον κόρφο των αγρών
ο τραγουδιστής λέει:
Το μυστικό του δέντρου νάξερα
όλες τις πεθαμένες λέξεις νάθαβα και
νάχα τη δύναμη της σιωπής του νεκροταφείου.
Χέρι που παίζεις… τι ντροπή
πάνω σε πενήντα χορδές.
Νάγραφα με δρεπάνι την ιστορία μου
με τσαπί και κορυδαλλού φτερό
τη ζωή μου νάγραφα.
Κάφρου Κάσεμ
γύρισα απ’ το θάνατο για να ζήσω
για να τραγουδήσω γύρισα.
Άσε να πάρω τη φωνή μου
από μια πληγή που φλογίζει
κι έλα βοήθησε το μίσος μου
που φυτεύει στην καρδιά κουφάγκαθα.
Αυτή η πληγή που εκπροσωπώ δεν παζαρεύει.
Μ’ έμαθε το χτύπημα του Τζελάτη (2)
να περπατώ απάνω στην πληγή μου
να περπατώ… να περπατώ… και ν’ αντιστέκομαι.

(1) Κάφρου Κάσεμ: Χωριό της Παλαιστίνης. Στις 29 Οκτωβρίου 1956, ημέρα της επίθεσης του Ισραήλ στην Αίγυπτο με τη συμμετοχή της Αγγλίας και της Γαλλίας, ισραηλινή περίπολος σκότωσε 43 παλαιστίνιους, κατοίκους του Κάφρου Κάσεμ, με το πρόσχημα ότι δεν συμμορφώθηκαν με την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ανακοινώθηκε μόλις μισή ώρα πριν ισχύσει χρόνος που δεν ήταν αρκετός για να επιστρέψουν οι αγρότες από τα χωράφια τους στο χωριό.

(2) Τζελάτης: Δήμιος

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...