16.8 C
Chania
Monday, December 22, 2025

Πρόεδρος Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ: Εκχωρούν σε ιδιώτες το 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας

Ημερομηνία:

Την μεθόδευση – αιφνιδίως και χωρίς ανοιχτή διαδικασία διαγωνισμού – της εκχώρησης του 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Αλεξανδράκης.

Όπως εξήγησε ο κ. Αλεξανδράκης μιλώντας στο ρ/σ «Κόκκινο», πρόκειται για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ που εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής, περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα, την λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια, κτλ., κοντολογίς σχεδόν το 80% των αποθεμάτων νερού της Ελλάδας. Τα νερά αυτά που υδροδοτούν την Αττική, τα διυλίζει και τα διαχειρίζεται η ΕΥΔΑΠ.

Τώρα, κι ενώ είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΥΔΑΠ και Δημοσίου για τα επόμενα χρόνια κι παράλληλα έχει δοθεί παράταση ενός έτους, ο κ. Αλεξανδράκης καταγγέλλει ότι το υπουργείο αποφάσισε μονομερώς να εκχωρήσει το ΕΥΣ σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ. Όπως σημειώνει υπάρχουν πολλοί που διεκδικούν τους υδάτινους πόρους της ΕΥΔΑΠ, όχι μόνο εγχώριες εταιρείες, αλλά και μεγάλες ευρωπαϊκές που προσπαθούν εδώ και χρόνια να μπουν στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκινούν τρεις παράλληλοι διαγωνισμοί για τεχνικό, νομικό και χρηματοοικονομικό σύμβουλο, με κοινό χαρακτηριστικό ότι στοιχίζουν 138.424 ευρώ ο καθένας, ώστε να μην ξεπεραστεί το όριο πάνω από το οποίο θα έπρεπε να γίνει ανοιχτή διαδικασία.

Ο κ. Αλεξανδράκης προσθέτει ότι η ΕΥΔΑΠ Παγίων, που στην ουσία είναι το ίδιο το υπουργείο, ζητά τώρα για πρώτη φορά και εντελώς αυθαίρετα από την ΕΥΔΑΠ 266 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2013-2019, για το νερό που της χορηγούσε. Κι αυτό ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια, γι’ αυτά γινόταν συμψηφισμός. Παράλληλα, σημειώνει ότι παίρνοντας το ΕΥΣ από την ΕΥΔΑΠ, απομειώνεται η αξία της εταιρείας. Καταγγέλει επίσης ότι το Υπερταμείο, η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έδωσαν αυξημένα μερίσματα στους μετόχους, το 70% των κερδών της ΕΥΔΑΠ. «Φαίνεται ότι έχουν βρει την κότα με τα χρυσά αυγά και άρχισαν να μοιράζουν χρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Αλεξανδράκης σημείωσε ότι με την εκχώρηση του ΕΥΣ θα δημιουργηθούν μεγάλα ζητήματα για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες αυτό εκτείνεται, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση μαζί τους. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι όλα αυτά θα μειώσουν τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ, θα μειώσουν την αξία της και θα επηρεάσουν το κόστος του νερού που θα μετακυληθεί στον τελικό καταναλωτή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Σύλλογος Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προωθεί τη διάλυση του κερδοφόρου οργανισμού και την εκχώρηση της διαχείρισης του νερού σε ιδιώτες κάτι που θα επιφέρει μεγάλη επισφάλεια στην αδιάλειπτη υδροδότηση του Λεκανοπεδίου, θα επιφέρει τεράστιο οικονομικό κόστος στο ελληνικό δημόσιο κάτι που τελικά θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής.

tvxs.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη θάλασσα και τις ακτές

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων δημιούργησε και προσφέρει εκπαιδευτικό πρόγραμμα...

Δωρεά ενός περιπολικού αυτοκινήτου από το Δήμο Βιάννου στο Αστυνομικό Τμήμα Βιάννου

Παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, Υποστράτηγου Νικόλαου...

Αυτοκτόνησε ο επιχειρηματίας και τελευταίος εκδότης της εφημερίδας “Η ΤΟΛΜΗ” Σπύρος Καλλέργης

Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση της αυτοκτονίας του γνωστού επιχειρηματία, πολιτικού και...