21.8 C
Chania
Thursday, October 10, 2024

Χαιρετισμός αντιπεριφερειάρχη Χανίων στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αγροτικής Κοινωνιολογίας

Ημερομηνία:

Χαιρετισμός αντιπεριφερειάρχη Χανίων Αποστόλη Βουλγαράκη στο 24ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αγροτικής Κοινωνιολογίας με Αντικείμενο «ΟΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ».

Κυρίες και Κύριοι,
Η Περιφέρεια Κρήτης και εγώ προσωπικά σας καλωσορίζω στα Χανιά.

Το αντικείμενο του Συνεδρίου σας «Οι ανισότητες και η διαφορετικότητα στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης» αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στις αγροτικές περιοχές.

Η συμμετοχή επιστημόνων από 40 χώρες και οι 300 επιστημονικές ανακοινώσεις που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο καθιστά τις εργασίες του συνεδρίου ιδιαίτερα αποδοτικές και χρήσιμες και τα συμπεράσματά σας θα αποτελέσουν χρήσιμο υλικό για το στρατηγικό σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης.

Η Ευρώπη είναι μία ΄Ηπειρος με έντονη διαφορετικότητα από το Βορρά στο Νότο, από την Ανατολή στη Δύση, τόσο στις κλιματολογικές συνθήκες όσο και στον πολιτισμό και τα κοινωνικά δεδομένα.

Υπάρχουν Διαφορές στην ανάπτυξη και την οικονομία, στη σύνθεση του Αγροτικού πληθυσμού της από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Ο Αγροτικός Τομέας, από τη σύνθεση των πρώτων κοινωνικών ομάδων του ανθρώπινου είδους, έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση και ανάπτυξη των κοινωνιών.

Η ισχύς του Αγροτικού Τομέα απορρέει από τον έλεγχο του βασικού μέσου της ύπαρξης του ανθρώπου που λέγεται ΤΡΟΦΗ.

Η εκβιομηχάνιση της Ευρώπης δημιούργησε έντονες ανισότητες και αντιθέσεις στο Βορρά και το Νότο σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, με αποτέλεσμα να προσδίδεται συγκριτικό πλεονέκτημα στην Αγροτική Οικονομία των ανεπτυγμένων Βορείων Κρατών.

Η αστικοποίηση του πληθυσμού οδήγησε σε μεγάλο γεωργικό κλήρο με πλήρης και ολοκληρωμένη εκμηχάνιση της παραγωγικής βάσης, δημιουργώντας μεγάλες οικονομίες κλίμακας στα βιομηχανικά κράτη της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Αυτό δεν έγινε εφικτό στο Νότο, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες αναπτυξιακές ανισότητες σε νησιωτικές περιοχές – όπως η Κρήτη  – όπου υπάρχουν σημαντικά προβλήματα διασύνδεσης, ενδοπεριφερειακές ανισότητες από περιοχή σε περιοχή.

Οι ανισότητες σχετίζονται με την ύπαρξη ή μη φυσικών πόρων, την έλλειψη υποδομών, τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνίας.

Η Περιφέρεια Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψιν της, τα παραπάνω, άρχισε να χαράζει νέες πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης με στόχο την εξισορρόπηση των ανισοτήτων, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος.

΄Εχει ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης, στα πλαίσια του οποίου περιλαμβάνονται ουσιαστικές πρωτοβουλίες, συντονισμένες δράσεις με αποκλειστικό σημείο αναφοράς τη συλλογική ωφέλεια του αγροτικού κόσμου. Την ωφέλεια της Κρήτης.

.  /  .

–          2  –

Η εφαρμογή της καινοτομίας στον Αγροτικό Τομέα με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας της Κρήτης είναι στον άμεσο σχεδιασμό μας.

Οι κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης με την πρωϊμότητα που προσδίδουν σε όλες τις καλλιέργειες είναι το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημά μας.

Το ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή, τα αρωματικά φυτά είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας διεθνώς αναγνωρισμένα.

Κυρίες και Κύριοι,
΄Εχουμε κοινές ανησυχίες, κοινές επιδιώξεις, κοινά οράματα για το μέλλον της Ευρώπης, για το μέλλον της Χώρας μας.

Απαιτείται συνεργασία όλων των Φορέων:

Ερευνητικά Κέντρα – Πανεπιστήμια – Κοινωνικοί Εταίροι – Αγορές, συνεργασίες με άλλες Περιφέρειες για την ανταλλαγή αναγκών και αλληλοσυμπλήρωση κενών.

Περιμένοντας τα κρίσιμα συμπεράσματά σας, σας εύχομαι επιτυχία στο συνέδριό σας και να απολαύσετε  τη διαμονή σας στα όμορφα Χανιά μας.

Σας ευχαριστώ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ